• Укр
  • Рус

Як пофарбувати плитку у ванній та кухні своїми руками

1760
Додати
до обраних
Поділитися

Є не так багато варіантів, як оновити стару плитку на кухні чи у ванній. Коли йдеться про оновлення кахлю, більшість насамперед згадують про капітальний ремонт із заміною покриття. Проте є простіша та дешевша альтернатива.

Чи можна фарбувати плитку?

Керамічну плитку використовують для оздоблення стін у ванній та кухні, нею покривають підлогу. Але проходить час, мода змінюється, вибраний колір чи дизайн із роками втрачають актуальність, та й поверхня кахлю може покриватися мікротріщинами. Заміна керамічного оздоблення на стінах — процедура клопітка й недешева.

Тому чимало людей відкладають ремонт до кращих часів і продовжують миритися з інтер’єром, котрий уже давно не подобається. Переважно люди не думають про те, чи можна пофарбувати плитку, бо вважають це неможливим. Насправді реставрацію реально зробити навіть своїми руками, витративши не все значно менше грошей, ніж на заміну кахлю.

Ще недавно, і справді, годі було думати про те, чи можна покрасити плитку на підлозі або на стінах. Фарби того часу погано трималися на гладкій керамічній поверхні, особливо в умовах підвищеної вологості. Сучасні лакофарбові матеріали не тільки досконаліші, але й вибір значно ширший. Тепер, щоб змінити колір і фактуру кахлю, достатньо правильно вибрати матеріали й запастися потрібними інструментами.

Набір інструментів та засобів для фарбування плитки

Чим пофарбувати ванну — це не лише про фарбу, а і про правильно вибрані інструменти. Щоб фарба лягла на кахель рівним шаром і добре зчепилася з ним, перед фарбуванням поверхню треба правильно підготувати. Не менш важливо вибрати доречні інструменти.

Для фарбування плитки необхідно підготувати:

  • жорстку щітку та губку для очищення поверхні від бруду;
  • дрібнозернистий наждачний папір;
  • валик для фарбування;
  • пензлики (краще кілька — різної ширини, жорсткості й довжини ворсу);
  • малярський скотч;
  • папір чи плівка для захисту підлоги;
  • захисні рукавички.

З матеріалів знадобиться спеціальна фарба, а також засоби для очищення поверхні та ґрунтовка.

Вибираємо фарбу

Як пофарбувати плитку у ванній, щоби покриття трималося якомога довше в умовах перепадів температури та підвищеної вологості? Успіх справи значною мірою залежить від правильності вибору фарби. Одразу треба зауважити, що будь-який лакофарбовий матеріал для роботи з кахлем не підійде. Знадобиться спеціальне покриття. У наш час є чимало фарб, що розроблені спеціально для роботи з глазурованими, матовими чи полірованими поверхнями.

Для фарбування плитки у ванній чи кухні варто вибирати лакофарбові матеріали з підвищеною стійкістю до вологи й миючих засобів. Одні з найкращих варіантів для кахлю — засоби на епоксидній чи акриловій основі, вододисперсійні латексні матеріали. Головні переваги таких фарб:

  • висока адгезія;
  • гарний блиск;
  • широка палітра кольорів;
  • здатність тривалий час зберігати відтінок;
  • стійкість до впливу вологи.

А ось нітроемалі, масляні та алкідні фарби для такої справи не годяться. Вони мають різкий запах, містять шкідливі речовини, а в умовах підвищеної вологості ще й недовговічні.

Як пофарбувати керамічну плитку?

Якщо матеріали й інструменти вибрані правильно, тоді будь-яка керамічна плитка у ванні чи кухні може бути пофарбована. Наша покрокова інструкція допоможе зробити все правильно й ні про що не забути.

Готуємо поверхні

Перед тим як пофарбувати плитку у ванній чи кухні, її треба правильно підготувати. Це роблять так:

  1. Обробити поверхню кахлю наждачним папером. Шліфування продовжувати доти, доки плитка не стане шорсткою.
  2. Пройтися всією кахельною поверхнею чистою сухою ганчіркою чи пензлем із м’яким ворсом — для очищення від залишків шліфувального пилу.
  3. Нанести на мокру губку невелику кількість засобу для очищення та знежирення поверхні.
  4. Ретельно обробити губкою поверхню кожної плитки.
  5. За допомогою щітки із жорстким ворсом очистити шви від бруду, жиру, пилу, цвілі.

Визначаємо межі поверхні під фарбування

Щоби процес фарбування плитки у ванній чи кухні був максимально акуратним, за допомогою малярської стрічки треба позначити межі нанесення фарби:

  1. Ретельно протерти чистою сухою ганчіркою поверхні, на які плануєте клеїти малярську стрічку.
  2. Відрізати потрібну довжину стрічки.
  3. Наклеїти малярський скотч на краї ванни, раковини, стільниці, стелі, підлоги та інші поверхні, що безпосередньо контактують із плиткою, яку плануєте фарбувати. Впевнитися, що стрічка щільно прилягає до поверхні, але не перекриває ділянки кахлю, які потребують фарбування.

Якщо розетки й лиштви перед фарбуванням не знімають, їх теж для захисту обклеюють малярною стрічкою.

Ґрунтуємо плитку

Якісна ґрунтовка з високою вологостійкістю і проникною здатністю — це те, чим можна покрити плитку для створення основи під фарбу. Ґрунтування роблять за такою схемою:

  1. Впевніться, що кахельна поверхня чиста й суха.
  2. Наберіть на пензлик чи валик невелику кількість ґрунтувального розчину й розподіліть його рівним тонким шаром на поверхню, яка буде фарбуватися. Намагайтеся не допускати появи підтікань чи прогалин на поверхні.
  3. Після того, як уся поверхня буде покрита ґрунтовкою, необхідно дочекатися на повне висихання. Тривалість залежить від специфіки матеріалу та товщини нанесеного шару. Зазвичай на це потрібно не менше 45 хвилин.

Етап фарбування

До етапу безпосереднього фарбування переходять лише після того, як ґрунтовка повністю висохне. Подальший алгоритм дій залежить від того, як ви плануєте пофарбувати плитку — в один колір чи з певним орнаментом.

Однотонне фарбування

Такий варіант декору виконати нескладно. Однотонні стіни у ванній чи кухні — класика, що завжди в моді. Проте, щоби пофарбована плитка виглядала акуратно і вишукано, усі маніпуляції варто виконувати за певними правилами:

  • Фарбу наносити якомога тоншим шаром — так матеріал лягає на поверхню рівніше й легше зчеплюється з основою.
  • Плитку зазвичай фарбують у 2–3 шари. Кожен наступний шар наносять після повного висихання попереднього.
  • Для фарбування великих площ треба застосовувати валик, на складних ділянках та біля малярської стрічки — пензлики потрібних розмірів.

Тим, хто віддає перевагу лаконічним однотонним стінам, можна зупинитися на цьому етапі. Або ж створити більш оригінальний дизайн і прикрасити стіни малюнком.

Нанесення малюнка

Нанести орнамент на плитку можна декількома способами:

  • за допомогою готового трафарету;
  • створити на поверхні ескіз геометричного малюнка малярською стрічкою;
  • якщо художні навики дозволяють, створити авторський узор вручну чи скористатися послугами художника.

Покрокова інструкція створення орнаментів за допомогою шаблону:

  1. Приклеїти трафарет чи орнамент із малярської стрічки до поверхні плитки, що вже пофарбована основним кольором (усе робити після повного висихання фарби).
  2. Обмокнути пензлик чи валик у фарбу потрібного кольору (не дуже сильно).
  3. Пофарбувати виділені ділянки, не виходячи за межі трафарету чи стрічки.

Один із найпростіших способів оригінального фарбування без застосування трафаретів — нанести на плитку в шаховому чи іншому ладі фарбу різних кольорів.

Покриваємо лаком

Фінішний етап фарбування плитки у ванній чи кухні — нанесення лаку. Для цього використовують засоби на акриловій основі. Лакове покриття дає низку переваг:

  • закріплює фарбу й робить її менш вразливою до вологи та інших зовнішніх чинників;
  • зменшує ризик появи подряпин чи пошкодження під час миття поверхні;
  • надає поверхні бажаної фактури (глянцевої, матової);
  • полегшує в майбутньому догляд за фарбованим кахлем.

Лак на плитку наносять після повного висихання фарби за допомогою пензлика чи малярного валика. Засіб треба наносити тонким рівним шаром — так лакове покриття виглядатиме акуратніше й рівномірно просохне. Щоб на фініші отримати оксамитову текстуру поверхні, лак можна наносити поролоновим валиком.

Тож якщо кахельне покриття у ванні чи кухні втратило свою привабливість, розв’язати проблему можна й без дорогого капітального ремонту. Достатньо правильно вибрати, чим покрити плитку, та запастися потрібними малярними інструментами. А як виконується професійне фарбування кахлю — ви вже знаєте.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.