• Укр
  • Рус

Як обміняти або відновити посвідчення водія

783
Додати
до обраних
Поділитися

Де й на який термін видається посвідчення водія? Що робити, якщо документ пошкодився чи загубився? Які посвідчення водія дійсні в Україні у 2023 році, і чи є обов’язковою заміна старого водійського посвідчення на нове? Навіть у досвідчених автовласників можуть виникати запитання щодо документа, який дозволяє керувати авто. Відповіді на найпопулярніші з них — у статті.

Які посвідчення водія діють на території України?

Щоб зрозуміти, чи потрібна заміна посвідчення водія старого зразка на нове, спершу варто з’ясувати, які варіанти цього документа використовуються в Україні. Станом на 2023 рік в Україні немає єдиного уніфікованого водійського документа. Тобто однозначно відповісти, як виглядає посвідчення водія, неможливо. Усе тому, що на цей час на території країни легальними вважаються 13 варіантів водійських посвідок, які можна розділити на 4 групи:

  • документ у вигляді паперової книжечки — видавався до 1993 року;
  • ламіновані — водії отримували впродовж 1993–2011 рр.;
  • пластикові — видавалися з 29 березня 2011 р.;
  • оновлені пластикові — видаються з 1 квітня 2021 р.

Чи потрібно міняти посвідчення водія старого зразка на нове? Українське законодавство не змушує водіїв до цього, оскільки всі варіанти документа є законними. Проте є певні ситуації, у яких заміна посвідки є необхідна.

Коли треба міняти посвідчення водія?

За українським законодавством, обміняти старе водійське посвідчення на нове необхідно в таких ситуаціях:

  • закінчився термін дії дворічного документа водія (такий видається особі, яка отримує права вперше);
  • водій змінив ім’я, прізвище, стать;
  • документ пошкодився, неможливо прочитати інформацію на посвідці.

Крім того, власник водійських прав старого зразка може поміняти документ на новий формат за власним бажанням.

Що потрібно для заміни посвідчення водія?

Заміна водійської посвідки здійснюється за порядком, затвердженим законодавством. Які документи потрібні для посвідчення водія, визначено в Положенні про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами.

Щоб отримати нову водійську посвідку, особа має подати:

  • відповідну заяву;
  • паспорт громадянина України чи документ, який посвідчує особу, підтверджує її громадянство або спецстатус (біженець, внутрішньо переміщений тощо);
  • копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • стару водійську посвідку (якщо вона не втрачена);
  • в разі зміни персональних даних (ім’я, прізвище, по батькові, стать) — документ, який підтверджує цей факт;
  • квитанцію про сплату збору.

Традиційно в пакет документів також входить медична довідка 083/о, яка підтверджує здатність особи керувати транспортним засобом. Однак на період воєнного стану цей документ можна не подавати.

У випадку, якщо підставою для отримання нової водійської посвідки є викрадення попередньої, то до пакета обов’язкових документів необхідно долучити й довідку з поліції.

Як в Україні змінити посвідчення водія?

Водіям вантажних і легкових авто послуги із заміни документа надають у сервісних центрах МВС. Особам, які прагнуть отримати нову водійську посвідку, на вибір надається декілька можливих схем:

1. Особисто звернутися до найближчого сервісного центру МВС

Ознайомитися з переліком сервісних центрів, які працюють в умовах воєнного стану, можна на сайті https://www.hscmvs.com/ (Головний сервісний центр МВС). Пакет документів, необхідний для виготовлення нової посвідки, особа подає особисто працівнику сервісного центру. Готову посвідку можна отримати в сервісному центрі чи замовити кур’єрське доставлення.

2. Через Електронний кабінет водія.

Покрокова схема, як обміняти посвідчення водія онлайн:

  • зайти на портал «Електронний кабінет водія»;
  • авторизуватися;
  • вибрати потрібну послугу — «Відновлення та обмін посвідчення водія»;
  • завантажити документи з вказаного вище переліку у просканованому вигляді.

Далі залишаться відстежувати статус виконання заявки. Коли посвідка буде готова, її можна отримати в сервісному центрі МВС або ж поштовим відправленням (варіант вибирає заявник).

3. Через вебпортал електронних послуг «Дія».

Для багатьох осіб, що обирають як обміняти посвідчення водія під час воєнного стану, найбільш зручним може бути варіант із допомогою сервісу «Дія». Для цього необхідно зайти на портал, вибрати в меню відповідний розділ і, керуючись підказками, подати заявку. Отримати готовий документ, як і в попередніх варіантах, можна у вибраному сервісному центрі чи замовити доставлення.

Готовий документ у сервісному центрі зберігатиметься впродовж 1 року. На поштовому відділенні — 5 діб, після чого відправлення буде повернене в сервісний центр МВС, звідки власник зможе його забрати впродовж 1 року.

Як обміняти чи відновити посвідчення водія українцям за кордоном?

В умовах воєнного стану для багатьох українців актуальним є запитання, як відновити посвідчення водія за кордоном. Ця послуга доступна для українців лише в тих закордонних містах, де працюють відокремлені підрозділи ДП «Документи». Такі, зокрема, діють у Варшаві, Гданську, Вроцлаві, Празі, Братиславі, Берліні, Стамбулі. Перелік підрозділів, а також їхні точні адреси є на офіційному сайті Паспортного сервісу.

Загалом процедура обміну і відновлення водійських прав за кордоном відбувається за стандартною схемою. Заявник має надати пакет документів. Оплатити обов’язковий збір можна онлайн.

Часті питання про обмін та відновлення посвідчення водія

1. На скільки років видають посвідчення водія?

Уперше водійські права видаються на 2 роки, далі (постійна) посвідка зберігає чинність упродовж 30 років.

2. Чи дійсне посвідчення водія радянського зразка?

Права, які видавалися водіям у колишньому Радянському Союзі й мають позначку «SU» (Soviet Union), втратили свою чинність 1 січня 2014 року.

3. Скільки діє медична довідка на права?

Термін дії медичної довідки 083/о, необхідної для отримання водійської посвідки, залежить від віку заявника. Особам у віці до 55 років видається на 10 років, для 55—75-річних — на 3 роки, після 75-річного віку — на 12 місяців. Медична довідка втрачає силу, якщо особа була позбавлена водійських прав у зв’язку з керуванням транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

4. Як перевірити чи дійсне посвідчення водія?

Здійснити перевірку документа можна онлайн на сайті Головного сервісного центру МВС, ввівши серію і номер посвідки.

5. Як перевірити справжність посвідчення водія Україна?

Справжність і термін дії документа в Україні можна перевірити на сайті головного сервісного центру МВС.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.