• Укр
  • Рус

Що таке чіп картка водія?

839
Додати
до обраних
Поділитися

Новітні технології проникають в усі сфери життя. Не оминули вони й водійську справу. Тепер деяким категоріям водіїв, крім водійського посвідчення, треба мати й чіп-карту. А до неї — спеціальний цифровий пристрій, який називається тахограф. Чи потрібна чіп-карта водія в Україні та як її отримати — розповідаємо.

Що таке чіп-карта водія?

Про те, що таке тахограф і для чого він потрібен, ми вже розповідали в статті про призначення тахографів. Однак щоби було зрозуміліше, що таке чіп-карта водія, нагадаємо, для чого потрібні тахографи.

Тахограф — це прилад, який встановлюється в автомобіль для фіксації пересування транспортного засобу. Цей пристрій записує, як довго та за яким маршрутом рухалось авто. Встановлюють такі прилади здебільшого на комерційний вантажний транспорт для фіксації періодів роботи та відпочинку водія.

Перші аналогові тахографи встановлювалися з ініціативи роботодавця — щоби проконтролювати сумлінність найманого працівника, коли він у дорозі. У наш час використання цифрових тахографів визначене законодавством. Завдання приладів — контроль за дотриманням правил щодо тривалості робочого дня, а також для уникнення аварійних ситуацій, спричинених втомою водія.

Щоб цифровий тахограф виконував свої функції, знадобиться спеціальний чіп — карта водія. Зовні вона нагадує пластикові водійські права з вбудованою мікросхемою. На документі є персональна інформація про власника, його фото й підпис. Перед виходом на маршрут автомобіліст має вставити карту в тахограф, після чого розпочинається автоматичний запис пересування транспорту.

Оскільки в кожного шофера має бути іменна карта, далі про те як і де можна зробити чіп картку водія.

Де зробити чіп карту водія?

Виготовлення карти водія регламентується законодавством, а дані про власників чіпів зберігаються в міжнародній базі. В Україні є лише одна інстанція, де можна зробити чіп карту водія — це ДП «ДержавтотрансНДІпроєкт». На сайті підприємства https://insat.org.ua/services/ldvpe/3/ є детальна інформація про те, як отримати чіп картку водія.

Які документи потрібні для отримання чіп карти?

Для виготовлення чіп картки водія необхідно підготувати пакет документів, у який входять:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • водійське посвідчення;
  • фотографія формату 3,5×4,5.

Документи, крім фото, у ДП «ДержавтотрансНДІпроєкт» надають у формі відсканованої чи ксероксної копії.

Хто може оформити карту чіп?

Як зробити чіп-карту водія — знання, які знадобляться далеко не всім автовласникам. Проте є деякі категорії шоферів, для яких тахо-чіп — обов’язковий атрибут для роботи. Зокрема, карта тахографа знадобиться громадянам України, які є власниками водійських прав категорій C, C1, D, D1. Тобто мова йде про шоферів компаній, які займаються комерційними пасажирськими чи вантажними перевезеннями.

Процес оформлення

Нічого складного в тому, як зробити карту тахографа немає. Процес оформлення документа забере небагато часу й потребує мінімум зусиль. Для отримання тахо-карти не потрібно проходити спеціальне навчання чи тестування.

Стандартна процедура оформлення чіп-карти:

  1. Написати заяву за встановленим зразком, вклеївши в неї фото.
  2. Зробити копії документів із переліку обов’язкових.
  3. Відправити документи рекомендованим листом за адресою, вказаною на сайті ДП «ДержавтотрансНДІпроєкт».
  4. Оплатити обов’язковий збір за виготовлення чіп-карти.

Середній термін виготовлення водійського чіпа — 14–21 робочий день. Готова карта надсилається заявнику поштою за адресою прописки.

Терміни

Водійські тахо-карти видаються терміном на 5 років. Після закінчення цього періоду або через втрату чи пошкодження документа, водійську карту виробляють повторно за стандартною схемою.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.