• Укр
  • Рус

Як правильно вирощувати малину?

227
Додати
до обраних
Поділитися

Малина — це напівчагарник, що можна зустріти в кожному саду. У смачних і запашних ягодах міститься велика кількість вітамінів, мінеральних речовин і кислот. Це невибаглива рослина, але якщо забезпечити їй правильний догляд, то ви зможете збільшити врожай. Тож необхідно знати, як правильно садити малину та доглядати за цим напівчагарником.

Сорти малини

Усі сорти малини можна розділити на:

  • традиційні;
  • великоплідні;
  • ремонтантні.

Традиційні сорти не відрізняються високою врожайністю, але добре пристосовані до ґрунтово-кліматичних умов. Ягоди великоплідних сортів відрізняються великим розміром та дуже приємним ароматом. Ремонтантні сорти дають врожай двічі за сезон, вони припиняють родити лише після суттєвих заморозків.

Кущ малини — опис

Малина звичайна (лат. Rubus idaeus) — це листопадний напівчагарник із прямостійними стеблами, що може досягати висоти 2,5 м. Рослина має розгалужену кореневу систему: основний корінь малини обростає додатковими. Листя з ніжкою, овальне, верхня сторона має темно-зелений колір, нижня має світле опущення. Невеликі білі квітки зібрані в пазушні китиці на верхівках пагонів.

На другий рік росту малина починає родити, її ягоди — це волосисті кістянки, що забарвлені у всі відтінки малинового. Плоди ожиноподібних видів малини мають чорно-бордове або жовте забарвлення.

Посадка малини

Дуже важливо знати, як садити малину правильно, адже цей процес має безліч тонкощів. Важливим буде й сезон посадки, і вибір земельної ділянки, і сама техніка садіння.

Коли саджати малину

Дуже важливим питанням є «коли садити малину?», адже від цього буде залежати порядок посадки.

Як садити малину навесні

Коли садити малину навесні? Для таких робіт краще вибрати початок або середину квітня (це буде залежати від погоди в березні). Бажано висадити рослини до травня, щоб саджанці встигли вкоренитися до того моменту, як починають розпускатися бруньки.

Перед тим, як садити малину весною необхідно підготувати ями. Вони повинні мати розмір 50×40×40 см. Відстань між рослинами в ряду має складати 50 см, а міжрядна відстань — 1,5 м. Для кожної ями підготуйте:

  • компост (10 кг);
  • деревну золу (400 г);
  • гранульований суперфосфат (100 г);
  • сірчанокислий калій (10 г).

Змішайте ґрунт із добривами, частину суміші засипте у яму. Саджанець варто розміщувати у ямі в такий спосіб, щоби брунька заміщення знаходилася трохи нижче поверхні. Розправте коріння, додайте залишок ґрунтової суміші з добривом і ущільніть. Навколо треба викопати неглибоку ямку, залити водою, а потом засипати її тирсою або перегноєм. Сам саджанець обріжте, щоб зверху залишалося лише 30 см.

Як садити малину восени

Садівникам цікаво, коли садити малину восени — для посадки краще вибрати кінець березня або початок жовтня. Але варто розуміти, що підготовчі роботи мають проводитися за півтора місяця до посадки. Перекопайте ділянку, видаліть усі бур’яни та внесіть на один квадратний метр:

  • перепрілий гній (2–3 відра);
  • суперфосфат (200–400 г);
  • сірчанокислий калій (100–200 г).

Також знадобиться 4 відра піску, якщо ґрунт торф’яний.

Коли краще садити малину — вирішувати вам, залежно від життєвих обставин, але все ж таки необхідно розуміти, що восени можна без поспіху підготувати ділянку. Також саджанці встигнуть добре вкоренитися до настання заморозків, що дасть їм можливість бурхливо рости ранньою весною.

Вибір місця

Важливо знати, де краще садити малину, адже від вибраної ділянки буде залежати ріст і розвиток напівчагарнику. Рослина полюбляє багато світла, а ось до посух та низьких температур ставиться негативно. Якщо в період квітування та плодоношення не забезпечити достатню кількість вологи, то це може вплинути на ріст пагонів і, відповідно, знизити продуктивність плодючих стебел.

Посадка малини весною чи восени має здійснюватися на закритих ділянках, щоб рослина не потерпала взимку від вітру та морозів. Навіть у морозостійких сортів може загинути верхня частина стебла та бруньки, звичайні сорти можуть навіть втратити все стебло взимку.

Не варто вибирати земельні ділянки з підвищенням, де буде швидко стікати вода — тут буде доволі швидко пересихати ґрунт. Також взимку з таких місцин вітром здуває сніговий шар, що може спричинити замерзання пагонів.

На одній ділянці напівчагарник може добре рости 7–10 років, а потім доведеться шукати нове місце, адже ґрунт за цей час виснажується. Наступні 5–7 років тут не можна буде садити малину. Як попередників для цієї ягідної культури не можна використовувати пасльонові, підійдуть зернові та бобові культури.

Ґрунти

Ґрунт для малини має бути легким і родючим. Цей напівчагарник погано росте на занадто лужних і кислих ґрунтах. Оптимальний водневий показник має складати 5,7–6,5. А ось де садити малину не треба, так це на важких глинистих ґрунтах.

Вологість ґрунту

Малина походить із лісових країв зі зволоженими ґрунтами, тож у посушливих районах можлива втрата здатності утворювати нові пагони. Однак якщо ділянка перезволожена, то це може призвести до передчасного відмирання коренів і підземного стебла рослини, адже вони не будуть отримувати достатньої кількості повітря в ґрунті. Підвищена вологість також може призводити до розвитку грибкових захворювань.

Підготовка ґрунту

Якщо ґрунт попередньо збагатити поживними речовинами, то це буде сприяти довговічності насаджень та плодоношенню однорічних пагонів. Також важливо забезпечити ділянку вологою і видалити багаторічні бур’яни (польовий хвощ, пирій, осот). Велике значення має попередня боротьба з ґрунтовими шкідниками.

Ґрунти з неглибоким гумусовим горизонтом орють на глибину 20–25 см, з глибоким гумусовим горизонтом — на глибину 30–40 см, піщані ґрунти — на глибину 40–50 см.

Удобрення

Дуже важливе для малини підживлення.

На OLX можна придбати добрива для будь-якого ґрунту.

Навесні в парове поле або під зяблевий обробіток вносять фосфорно-калійні та органічні добрива. Якщо мова йде про бідні піщані ґрунти, то мінеральні й органічні добрива необхідно змішати з верхнім шаром ґрунту, що отримано під час підготовки траншей. Такою збагаченою сумішшю необхідно засипати кореневу систему саджанців.

Солонцюваті ґрунти перед посадкою необхідно гіпсувати, норма гіпсу становить 2–3 кг на 10 квадратних метрів.

Техніка садіння

Якщо вам цікаво, як правильно посадити малину, то треба дізнатися все про грамотну техніку садіння. Перед цим процесом необхідно поновити зрізи на корінні, надто довге коріння необхідно вкоротити, щоб коренева система мала довжину 12–15 см. Саджанці у ямі необхідно розміщувати на глибині умовної кореневої шийки, кореневища не можна заглиблювати. Кожна висаджена рослина під час посадки мусить отримати 6–8 л води.

Розміщення рослин

Оптимальне розміщення рядів — з півночі на південь. Відстань між кущами має бути не менше 0,5 м, між рядами — 1–1,5 м.

Надземну частину саджанців зріжте. Зрізані стебла закопайте за межами ділянки, щоби позбавитися стеблових хвороб на кшталт антракнозу.

Підживлення

Для нормального плодоношення малині потрібна велика кількість поживних речовин, тож на внесення мінеральних та органічних добрив вона реагує позитивно. Якщо добре підготувати ґрунт під час посадки, то внесення добрив знадобиться лише після трьох років культивування.

Для бідних ґрунтів знадобиться підвищена кількість органіки, але треба розумно визначити кількість таких добрив. Надто велика кількість призведе до підсилення росту пагонів — це буде погано впливати на продуктивність куща.

Зрошення малини

Вирощування малини не можна уявити без забезпечення куща оптимальною кількістю вологи. Якщо кількість дощів у вегетаційному періоді недостатня, то необхідно забезпечити насадженням зрошення. Найбільшу кількість вологи рослина потребує в той час, коли формуються та стигнуть ягоди.

Полив під час вегетації (за умови відсутності дощів) має здійснюватися перед цвітінням, на початку формування ягід, а також після збирання врожаю. Наприкінці серпня поливати вже не треба, адже волога спричинить небажаний ріст пагонів.

Збирання врожаю

Ягоди малини вимагають своєчасного збирання, адже вони дуже ніжні. Збирання може тривати 21–42 дні, цей проміжок буде залежати від сорту та погодних умов. Якщо погода холодна та похмура, це призведе до повільного достигання ягід. Через тиждень після появи перших ягід настає масове достигання. Врожай на ділянці в середньому збирають 5–8 разів.

Догляд за малиною

Коли вже відомо, як і коли садити малину, необхідно також дізнатися всі тонкощі догляду за цією рослиною.

Полив малини

Полив дуже важливий для вирощування малини в домашніх умовах, але він потрібен лише під час посух. У спеку зволожувати кущі необхідно рясно. Дуже важливо поливати рослини перед цвітінням, у період формування ягід, а також під зиму. Найкращий спосіб зволоження ґрунту для малини — крапельний.

Догляд за малиною навесні

Як правильно вирощувати малину навесні, щоб отримати гарний врожай? Спочатку треба підв’язати малину до шпалери, щоб забезпечити рослині рівномірне освітлення. Надалі необхідно регулярно прополювати ділянку, робити розпушування ґрунту біля кущів із подальшим мульчуванням, поливати і підживлювати.

Догляд за малиною восени

Садівникам цікаво, як доглядати за малиною восени, щоб створити кущам сприятливі умови для зимівлі. Мульчу необхідно прибрати та спалити, ґрунт обережно неглибоко перекопати. Під перекопування можна внести раз на два роки деревну золу й компост. Якщо настав час, то можна внести повноцінні добрива.

Пересадка малини

Цікавим є питання, коли можна пересаджувати малину. Це можна робити навесні, влітку або восени, але перший варіант є оптимальним.

Від старого куща необхідно лопатою відокремити молоду частину (діаметр її стебел мусить бути більше ніж 1 см). Пагони саджанця треба обрізати, щоб залишилось 25 см. Пересадку малини варто здійснювати за такими ж принципами, як і посадку.

Попіклуйтеся, щоб малина не розповзалася по саду — за периметром насадження вкопайте в землю металеві або шиферні листи.

Розмноження малини

Як розмножується малина? Рослину можна розмножити паростками, як було описано вище, або живцями.

Для другого способу треба зрізати в червні живці довжиною приблизно 10 см із 2–3 листками. Обробіть їх стимулятором коренеутворення, а потім висадіть у посуд під плівку. Ґрунт має бути торф’яно-піщаним. Через місяці переваліть живці в більшу місткість. Після адаптації можна привчати їх до відкритого повітря, а потім висадити на навчальну грядку. Восени висадіть живці на постійне місце, де росте малина в оптимальних умовах.

Якщо живці нарізані восени, то обов’язково проведіть обробку фунгіцидом, засипте торфом та поставте в прохолодне місце, наприклад, підвал. Протягом зими торф треба інколи зволожувати. Навесні саджанці необхідно висадити, ґрунт навколо них замульчуйте.

Обрізка малини

Технологія вирощування малини передбачає обрізку, що дасть змогу кущу гарно родити.

Обрізка малини навесні

Навесні необхідно обрізати хворі та слаборозвинені гілки, також потрібна обрізка підмерзлих пагонів. Як вирощувати малину, якщо дотримуватись агротехнічних правил? У цьому разі на 1 м погонних насаджень треба залишити 10–15 пагонів. Ті, що першими пішли в ріст, варто обрізати на 20 см, а всі інші — видалити. Хоча менша кількість пагонів дасть меншу кількість ягід, але вони будуть мати великий розмір. Є дані, що весняне обрізування сприяє збільшенню врожаю.

Обрізка малини восени

Якщо ви бажаєте знати, як виростити малину сильною та підвищити продуктивність куща, то тоді не варто нехтувати обрізанням рослини восени. Треба видалити дворічні пагони — ви вже зібрали з них врожай і вже більше родити вони не будуть. Якщо мова йде про ремонтантні сорти, то їх треба обрізати після другого врожаю. Усі зрізані гілки необхідно спалити, щоб знищити шкідників та збудників хвороб.

Усі ці знання про посадку й догляд за малиною допоможуть вам отримати високий врожай якісних та дуже смачних ягід.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.