• Укр
  • Рус

Як та коли садити смородину?

606
Додати
до обраних
Поділитися

Чорна смородина — це ягідний чагарник із родини аґрусових і одна з найпоширеніших культур, що можна зустріти в садах. Не кожен садівник розбирається в тонкощах вирощування смородини, тож запрошуємо вас ознайомитися з правилами агротехніки, що дасть можливість отримувати хороший врожай.

Сорти смородини

Усі сорти чорної смородини (а їх понад 200) можна розділити на великі групи:

  • великоплідні;
  • ранні;
  • середні;
  • пізні.

У великоплідних сортів ягоди за вагою перевищують 1,5 г. Ранні сорти смородини дозрівають на початку липня, тож не страждають від захворювань та шкідників, що вражають більш пізні сорти. Ягоди середньостиглої смородини можна збирати із середини липня, а пізньостиглої — із серпня. Саме ягоди пізньостиглих сортів краще за все зберігаються в замороженому та переробленому вигляді.

Опис та характеристика рослини куща смородини

Чорна смородина має мичкувату кореневу систему, довжина коренів — 20–30 см. Висота куща складає 1 м. Молоді пагони мають світле опущення, дорослі забарвлені в коричневий колір. Листя темно-зелене, тьмяне, опущене знизу. Квіти блідо-лілові або рожево-сірі, зібрані в пониклі суцвіття. Плоди — це синяво-чорні глянцеві ягоди діаметром до 1 см, мають приємний аромат.

Посадка смородини

Пікова урожайність смородини припадає на 6–7 рік зростання, родить кущ 12–15 років. Тож час від часу треба замислюватися про те, як садити смородину.

Коли садити смородину?

Нагальне питання для всіх садівників «коли можна садити смородину?». Традиційний варіант — навесні або восени. Але тепер можна придбати саджанці смородини із закритою кореневою системою (на OLX ви знайдете багато пропозицій) — їх можна висаджувати навіть у червні та липні.

Як правильно садити смородину весною?

Перед тим, як садити смородину весною необхідно ще з осені подбати про земельну ділянку — перекопати на глибину штика лопати, на кожен квадратний метр треба внести перегній (7–10 кг), суперфосфат (80–100 г) та деревну золу (1 л).

Для посадки чорної смородини весною необхідно підготувати посадкові ями. Розмір кожної — 50×50×50 см, відстань між рядами 1,5 м, між кущами 1–1,3 м. У посадкову яму вилийте пів відра води, розмістить саджанець трохи глибше, ніж він ріс у маточнику, тримайте під кутом 45 градусів. Обережно розправте коріння, засипте ґрунтом та ущільніть. Вилийте залишок води. Після посадки кущів смородини корисно мульчувати ділянку торфом або тирсою — це дасть можливість уникнути швидкого випаровування вологи.

Як посадити смородину восени?

Восени треба підбирати час, коли садити кущі смородини. Посадку треба здійснити за кілька тижнів до настання мінусових температур. Зазвичай посадку проводять саме в жовтні.

Посадкові ями варто підготувати за 2–3 тижні. У кожну необхідно засипати на дві третини земельну суміш із перепрілим компостом, золою та подвійним суперфосфатом. Ґрунт до посадки мусить ущільнитися. Сама процедура проводиться аналогічно весняній. Потім у саджанців треба обрізати пагони, на кожному повинно залишитися 2–3 бруньки.

Вибір місця для куща смородини

Вирощування смородини неможливо собі уявити без грамотного вибору місця для куща, адже від цього буде залежати урожайність рослини. Цьому чагарнику до вподоби:

  • родючий ґрунт;
  • сонячне місце розташування;
  • захищене від наскрізних вітрів місце;
  • низьке залягання підземних вод.

Вирощування саджанців смородини можливо на ділянках, що попередньо займали овочеві або садові культури. Винятком можна назвати аґрус та малину. Також не можна садити нові кущі після того, як на ділянці росла смородина будь-якого виду.

Вдалим вибором для вирощування чорної смородини будуть східні й північні схили. А ось затемнене місце розташування, наприклад, сусідство з великими деревами, смородині не подобається.

Який ґрунт потрібен та як підготувати?

Перед тим, як посадити смородину з гілок чи саджанців необхідно визначити якість та склад ґрунту. За допомогою лакмусового паперу визначте кислотність землі.

Кислі та слабокислі ґрунти необхідно буде нейтралізувати — під осіннє перекопування необхідно розсипати мелений вапняк (0,6–0,9 кг на квадратний метр). Бідні піщані ґрунти потребують внесення органічних добрив (перегною або компосту).

Техніка садіння смородини

Важливою є і техніка садіння цієї садової культури, від цього буде залежати якість росту та плодоношення кущів.

Розміщення рослин

Залежно від кількості кущів та наявності вільного місця можна вибрати різні способи розміщення рослин:

  • поодинокими кущами;
  • рядами;
  • щільними рядами;
  • на шпалерах.

Нові та цінні сорти висаджують поодинокими кущами (відстань між рослинами 1–1,2 м, між рядами 1,5–2 м), це допомагає створити ідеальні умови для рослин.

На присадибних ділянках частіше за все застосовують рядкову схему, така посадка економить площу та забезпечує високі показники врожайності. Відстань між кущами зазвичай складає 0,5–1 м.

Максимальний урожай з одиниці площі можна отримати за допомогою посадки щільними рядами, це варіант для промислових плантацій. Відстань між кущами — 0,5 м.

Рідко зустрічається шпалерний спосіб вирощування, відстань між рослинами складає 0,3 м. Шпалери можна розміщувати уздовж доріжок для декоративного ефекту.

Підживлення

Під час посадки обов’язково треба підживити саджанець. Для цього знадобляться органічні та мінеральні добрива: додайте в лунку 0,5 л перегною та 5–10 г калійно-фосфорного добрива. Попередньо кореневу систему варто замочити в препараті, що буде стимулювати ріст. У цей рік підживлювати рослину вже не треба.

Після посадки утрамбуйте ґрунт і підсипте ще трохи землі, після чого рясно полийте.

Зрошення смородини

Технологія вирощування смородини потребує пухкого ґрунту — досягти цього можливо шляхом рясного й частого поливу. Особливо важливо правильно поливати кущі на початку червня, коли утворюються зав’язі, а також наприкінці червня і на початку липня, коли наливаються ягоди. У цей період треба зволожувати ґрунт на глибину 35–45 см. Для води треба зробити канавки вздовж міжрядь. Після поливу ґрунт необхідно розпушити.

Збирання врожаю

Ягоди чорної смородини збирають за один раз. За два рази збирають ягоди тих сортів, що мають неодночасне достигання. Плоди збирають у липні-серпні: обривають із кущів та складають у кошики. Не можна запізнюватися зі збором, адже в дозрілих ягід погіршується смак, також вони легко обсипаються. Не можна пересипати ягоди з однієї тари до іншої — це знизить їх товарні якості.

Краще за все збирати урожай у похмуру погоду. Ягоди, що зібрані під час дощу або сонячної спекотної погоди, будуть швидко псуватися.

Догляд за смородиною

Необхідно знати, як вирощувати смородину правильно — лише тоді можна розраховувати на багатий врожай.

Полив смородини

Насадження смородини поливають 2–3 рази. Це потрібно робити у фазах посиленого росту пагонів, наливу плодів та розвитку рослин за умови зниження вологості ґрунту. Полив проводять дощуванням або борознами.

Догляд за смородиною навесні

Навесні необхідно обрізати хворі або поламані гілки, треба встигнути до того, як бруньки набубнявіють. Також можна провести формувальну обрізку.

Ґрунт перекопайте та мульчуйте, видаліть бур’яни. Якщо треба, то можна провести підживлення мінеральними добривами.

Весною треба бути готовими до заморозків — захистити кущі можна поліетиленовою плівкою або задимленням.

Догляд за смородиною восени

На початку жовтня внесіть під кущі добрива. Полийте та перекопайте, щоб добрива потрапили в ґрунт. Можна провести санітарну обрізку кущів. Якщо осінь суха, то можна влаштувати вологозарядковий полив.

Пересадка смородини

Багатьом садівникам цікаво, коли пересаджувати смородину. Це краще робити або ранньою весною, або восени, коли кущ уже скинув листя та підготувався до зимівлі.

Знайдіть оптимальну ділянку для вирощування смородини та за 2–3 тижні підготуйте ґрунт — перекопайте та внесіть необхідні добрива.

Зріжте всі сухі гілки на кущі, наполовину зріжте молоді пагони. Кущ обкопайте навкруги на глибину кореневої системи, акуратно витягніть його з ями. Намагайтеся сильно не тягнути за гілки. Якщо є підозри, що кущ хворіє, то треба уважно оглянути кореневу систему і видалити всі пошкодження. Якщо кущ здоровий, то його разом із земельною грудкою необхідно пересадити на нове місце.

У підготовлену посадкову яму додайте 3–4 відра води. Помістить в центрі кущ і засипте землею у такий спосіб, щоб коренева шийка заглибилася на 6–8 см. Кущ притримуйте руками, щоб він не зміщувався. Наприкінці пересадки рясно полийте кущ та ущільніть навколо нього ґрунт.

Як розмножується смородина?

Розмножувати смородину можна живцями (це своєрідне вирощування смородини в домашніх умовах), відсадками, а також поділом куща.

Найпоширеніший спосіб — це саме розмноження живцями. На початку листопада зробіть живці (використайте пагони першого порядку розгалуження), зріжте на 1 см вище бруньки. Зберігати живці треба вдома, у холодильнику. Висаджувати необхідно навесні, після прогріву ґрунту до 8–9 градусів.

Обрізка смородини

Краще за все проводити обрізку чорної смородини в кінці березня. Якщо ви не встигли зробити це до набубнявіння бруньок, то вже восени треба буде провести формувальну та санітарну обрізки.

Обрізка смородини навесні

Якщо саджанці щойно висаджені, то необхідно обрізати всі гілки, на кожній мають залишитися 2–3 бруньки.

Кущам другого року життя залиште 3–5 нульових пагонів, це мусять бути найбільш розвинені паростки. Видаліть решту пагонів.

Кущам третього та четвертого року життя залиште 3–6 перспективних пагона, інші видаліть.

Кущі п’ятого й шостого року життя потребують омолоджувальної обрізки, гілки п’ятого та шостого року життя зрізають біля поверхні, в іншому дотримуються вищезазначеної схеми.

Обрізка смородини восени

Якщо ви провели повноцінну обрізку навесні, то восени треба провести лише проріджувальну й санітарну обрізки (вирізати хворі, поламані, сухі гілки). Зазначимо, що видаляти з куща сухі пагони можна в будь-який сезон.

Наші поради допоможуть вам підвищити рентабельність вирощування смородини.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як економити електроенергію

Як економити електроенергію та допомогти енергетикам: 10 порад

10 простих порад щодо економії електроенергії, щоб зменшити навантаження на енергосистему та забезпечити світло в українських оселях ✔️ Підтримайте енергетиків під час війни! ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.