• Укр
  • Рус

Ідеї для сімейного бізнесу: як відкрити справу своєї мрії

3335
Додати
до обраних
Поділитися

Серед багатьох різновидів бізнесу є особливий — сімейний бізнес. Будувати власну справу разом із найближчими людьми, разом долати складнощі та святкувати перемоги, згодом долучати своїх дітей — доволі гарна перспектива. Але будь-який бізнес починається з ідеї. Поміркуємо про те, які саме варіанти підійдуть для родинної справи.

Що таке сімейний бізнес

Під сімейним бізнесом розуміють підприємницьку діяльність, до якої залучені люди, що є родичами. Водночас родинна справа може відрізнятися за розмірами капіталу, масштабом, напрямом, особливостями керування. Умовно такий бізнес ділять на дві категорії:

  • маленькі компанії — до цієї групи належать організації, у яких працює максимум 10 співробітників, які, як правило, є найближчими родичами;
  • холдинги — великі компанії, керування якими успадковують від одного покоління до іншого.

‎Якщо говорити про сімейний бізнес в Україні, найбільш розповсюдженим є варіант із невеличкими компаніями. Зазвичай це маленькі виробництва або бізнес, пов’язаний із торгівлею.

Переваги й недоліки сімейного бізнесу

Чи складно займатися підприємництвом разом із родичами? Для когось це простіше, ніж із незнайомими людьми, а хтось, навпаки, воліє не мати жодних родинних зв’язків із партнерами. Перш ніж розглядати ідеї для сімейного бізнесу, поговоримо про його основні плюси та мінуси. Отже, головні переваги є такими:

  • саморозвиток — для кожного члена сім’ї з’являється мотивація покращувати свої навички, адже від цього залежатиме спільний результат;
  • фінансова грамотність дітей — коли дитина змалечку спостерігає за нюансами ведення бізнесу, у майбутньому більше шансів, що вона навчиться правильно розпоряджатися грошима;
  • сприяння згуртованості — у членів родини є спільне важливе заняття, це допомагає бути командою;
  • чесність — якщо сім’я дійсно дружна, можна не чекати «ножа в спину», як у випадку з неперевіреними бізнес-партнерами;
  • накопичення досвіду — протягом років члени родини оптимізують процеси, покращують навички, втілюють ідеї, тому нащадкам не потрібно все починати з нуля;
  • гарантоване місце роботи — молоде покоління отримує перспективу працевлаштуватися та може завчасно готуватися до реалізації кар’єрних планів.

Проте чи насправді все так райдужно? Починаючи сімейний бізнес, варто бути впевненими, що всі залучені до діяльності люди — справжні члени команди й на них можна розраховувати. У такому підприємництві є і недоліки, які здебільшого пов’язані з психологічними нюансами. Передусім ідеться про такі мінуси:

  • суперечки щодо лідерства — розповсюдженою є ситуація, коли керівну посаду хочуть обіймати одразу декілька людей;
  • невідповідність посаді — інколи, зважаючи на родинні зв’язки, починають працювати люди, що не мають необхідних навичок та халатно ставляться до обов’язків;
  • ризик боргів — коли родинна справа є єдиним спільним джерелом прибутку, у випадку невдачі бюджет сім’ї серйозно постраждає (саме тому треба одразу обговорити такий варіант, як продаж бізнесу);
  • можливість непорозуміння — буває й таке, що підприємництво руйнує дружні стосунки.

Та насправді уникнути більшості конфліктних ситуацій можливо. Наприклад, можна запросити до співпраці юриста, який допоможе розподілити ролі та обов’язки. Також важливо, щоб участь у бізнесі брали лише ті члени родини, що готові працювати, постійно розвиватися та відповідально ставитися до справи.

Види родинного бізнесу

Залежно від принципу передачі та особливостей ведення родинний бізнес можна умовно розділити на три категорії.

Спадковий бізнес

Ідеться про справу, яку передають від батьків до дітей. Зазвичай це великий бізнес, що пройшов тривалий шлях становлення. Колись було маленьке виробництво, і кожен із членів родин зробив свій внесок для розвитку. До цього різновиду належать заводи, концерни тощо.

Спільний сімейний бізнес

Головна особливість такого підприємництва полягає в тому, що обов’язки розділені між членами сім’ї. Наприклад, якщо відкривають сімейний салон краси, одна людина займається керуванням, декілька інших — б’юті-послугами, ще хтось — просуванням у соцмережах, бухгалтерією тощо.

Бізнес для всієї сім’ї

У чому різниця між другим і третім різновидом? Передусім у тому, що у випадку з бізнесом для родини всі члени роблять однакові завдання — наприклад, шиють одяг, ліплять пиріжки й т. ін.

Ідеї сімейного бізнесу

Виробництво, ремонт, харчування, послуги, медицина, розваги — перспективні напрями сімейного бізнесу можуть бути абсолютно різними. Розглянемо найбільш популярні.

Бізнес-ідеї з ремонту та виробництва

Особливість сімейної справи у сфері виробництва й ремонту полягає в тому, що потрібно мати хоча б мінімальні навички або, якщо є бажання, пройти спеціальні курси.

Реставрація ванн

Далеко не всі готові купувати нову ванну одразу, як стара втратила показний вигляд. Саме тому за останні роки набула популярності реставрація акрилом та стакрилом, що добре підходить для чавунних і сталевих моделей.

Перевага такого родинного бізнесу полягає в мінімальних вкладеннях. Фактично для того, щоб розпочати роботу, потрібні набір для реставрації ванн (він включає різні губки, валики, щітки тощо), спеціальний одяг та наливний акрил.

Підприємництво є дуже рентабельним: навіть за одну послугу (з урахуванням самої праці) можна повернути половину всіх вкладених коштів. Є і нюанси: робота більше підходить для чоловіків, адже є шкідливою.

Швейна майстерня

Вмієте шити та ремонтувати одяг? Чудово, адже такі послуги дуже популярні. Бізнес передбачає вже більші вкладення, бо потрібно орендувати приміщення, закупити обладнання (швейні, розпорювальні машини, оверлоки), додаткові аксесуари (фурнітурні преси, вішалки, манекени тощо), меблі. Також регулярно доведеться оновлювати запаси видаткових матеріалів, тобто ґудзиків, ниток і тканин.

Перевага бізнесу в тому, що можна розраховувати на доволі широке коло клієнтів. Це й ті люди, які просто хочуть відремонтувати одяг, і ті, хто прагне отримати ексклюзивні речі. Також у вас можуть з’явитися корпоративні клієнти — наприклад, якщо потрібно пошити форму спортивної команди.

Ремонт техніки

Електроніка є в кожному домі, і час від часу вона виходить із ладу. Чимало людей, навіть без спеціальної освіти, має хист до ремонту техніки. Таке підприємництво передбачає мінімальні вкладення (в основному вони пов’язані з просуванням послуг), а головне, що потрібно, — добре робити свою роботу. Додатково доведеться закупити викрутки, спирт, термопасту — тобто те, що зазвичай і так є в людей, які цікавляться налагодженням техніки.

До речі, спектр послуг можна розширити такими пропозиціями, як чистка ноутбуків від пилу, оптимізація роботи електроніки тощо. У цій справі є ще один нюанс — треба мати на прикметі надійних постачальників видаткових матеріалів.

Сімейний бізнес у сфері харчування

Дуже популярне рішення для всіх, хто полюбляє приготування їжі, — послуги у сфері харчування. Йдеться про різні формати — від виготовлення напівфабрикатів до відкриття великого ресторану. Важливий нюанс — потрібні довідки від СЕС.

Кафе, ресторан

Історія свідчить, що найкращі заклади громадського харчування створювалися саме родинами. Зробити кафе, у якому дійсно смачно, подбати про ексклюзивні «‎фішки» та просування — це і є секрет успіху.

Головна проблема полягає в тому, що для відкриття закладу потрібні чималі вкладення. Але протягом року (або навіть менше) у вас є всі шанси окупити гроші. Якщо хочете швидко й ефективно розпочати власну справу, у цьому допоможе франшиза. Фактично ви отримуєте бізнес під ключ.

Домашні напівфабрикати

Сучасний темп життя не всім дозволяє постійно готувати вдома, і тоді напівфабрикати стають справжнім порятунком. Заморожені пельмені, вареники, млинці, сирники, котлети — асортимент справді є великим.

Справа потребує невеликих вкладень та забезпечує добрий заробіток. До того ж ліпити напівфабрикати можна просто вдома.

Екоферма

Тенденції щодо здорового харчування роблять ферми дуже популярними. Екологічні овочі, фрукти, гриби, м’ясо — усе це користується великою популярністю.

Щоби розпочати бізнес, треба мати земельну ділянку, теплицю, сировину та деякі інші матеріали. Зазвичай достатньо одного сезону, щоби вкладення окупилися. Варіантами збуту можуть стати магазини, ринки та приватні покупці.

Кейтеринг

Новий, але вже дуже популярний домашній бізнес в Україні — обслуговування свят. Кейтеринг передбачає постачання їжі на виїзне свято, сервірування столу та прибирання.

Переваги бізнесу полягають у невеликих витратах, легкому просуванні та можливості розпочати без особливих знань. До того ж якщо хочете максимально спростити процес, можете навіть не готувати їжу, а просто знайти надійних постачальників, водночас зосередившись на повному циклі обслуговування.

Кондитерська

Виготовлення солодощів — дуже популярний варіант бізнесу в Україні. Головне, що потрібно мати, — саме практичні навички. Ексклюзивні торти, тістечка, печиво — усе це обов’язково захочуть купувати на свята і просто на кожен день.

Доставлення обідів в офіси

Ще одна вигідна пропозиція, і ви можете пропонувати як здорове харчування, так і просто домашню їжу. Сформуйте смачне й різноманітне меню, врахуйте побажання клієнтів, зробіть рекламу для потенційної авдиторії — й успіх забезпечений.

Медицина

Одразу варто розуміти, що медична сфера підійде не всім, адже тут обов’язково потрібно мати освіту. Ідеальний варіант — коли декілька поколінь медиків відкривають клініку.

Сімейний медичний центр

Приватна клініка потребує дуже великих витрат, але згодом ви будете отримувати чималий дохід. Перелік лікарів та послуг можна розширювати поступово. Ще одне рішення — вузькопрофільна клініка, що займається лише одним конкретним напрямом (наприклад, стоматологія). Приватний медичний центр є перспективним, адже все більше людей віддає перевагу якісному сервісу та ефективному лікуванню.

Ветеринарна клініка

Коли говорять про медичний сімейний бізнес, приклади зазвичай включають заклади для людей. Однак сфера ветеринарії є теж дуже популярною, бо чи не в кожній родині є домашній улюбленець.

Вкладення теж великі (проте менші, ніж у звичайному медичному центрі), однак це справді ідеальний варіант для реалізації в родині ветеринарів. Щоби зацікавити клієнтів, можете розширити послуги, наприклад, співпрацею з кінологом, який допоможе дресувати собак.

Сфера послуг

Реалізувати свої професійні навички можна й у сфері послуг. Крім того, є напрями, де не потрібна спеціальна освіта.

Бюро перекладів

Відомо, що машинний переклад ніколи не замінить переклад людини. Коректування, робота з документами, залучення корпоративних клієнтів — можливостей дуже багато. Можна або відкрити звичайне бюро з офісом, або запропонувати якісне обслуговування онлайн.

Хімчистка вдома

М’які меблі, килими, верхній одяг — усе це потребує хімчистки. Для відкриття такої справи треба закупити техніку (наприклад, потужні пилотяги) та спеціальні хімічні засоби. Цей варіант підходить для підприємців-початківців, бо вкладення є порівняно невеликими, старт — швидким, а перспективи розширення — чималими.

Клінінгова компанія

Послуги клінінгу потрібні приватним і корпоративним клієнтам. Наразі конкуренція в цій ніші є порівняно невисокою, до того ж будуть усі шанси отримати постійних замовників. Технології роботи доволі прості, тому люди без спеціальної освіти зможуть надавати послуги.

Юридичні послуги

Юридичні послуги теж належать до популярних та актуальних для різних груп клієнтів. Найголовніше, що потрібно для успіху, — належна кваліфікація. Варіантів дуже багато: оформлення договорів, допомога в отриманні ліцензій, консультація щодо проблемних питань, повний супровід бізнес-клієнтів тощо.

Туристичне агентство

Люди обожнюють подорожі, адже це завжди можливість перезавантажитися та отримати нові враження. Туристична агенція не обов’язково може пропонувати закордонні тури. Також мають попит поїздки Україною, подорожі вихідного дня тощо. У цій справі важливо мати зв’язки з надійними перевізниками, готелями, гідами.

Репетиторство

Репетиторство потребує майже нульових вкладень, проте з наявністю спеціальних знань. Можна відкрити свій центр, а можна надавати послуги у себе чи у клієнта вдома. А іншим членам родини (якщо вони не є викладачами) є можливість довірити просування, розв’язання організаційних питань.

Домашній мінідитсадок

Залишити дитину під наглядом і піти у справах — така потреба буде завжди. Невеликі приватні садочки складають гідну конкуренцію приватним закладам, адже малокомплектність груп і вміння чимось зайняти малюка багато чого вартують.

Бізнес-ідеї у сфері розваг

Якщо членам вашої родини подобається дарувати людям радість, чому б не спробувати себе у сфері розваг? Є декілька варіантів реалізації.

Організація заходів

Навіть у складні часи залишаються популярними івент-агенції. Потрібно мати артистизм, вміти створювати сценарії, закупити апаратуру, костюми, аксесуари — і можна починати працювати. Головна перевага полягає в тому, що бізнес окупається всього за декілька замовлень.

Організація польотів на повітряній кулі

Ніша має порівняно небагато конкурентів навіть у великих містах. Для реалізації бізнес-плану потрібні аеростат, спеціальні аксесуари та навички просування. Є декілька нюансів: керувати кулею може тільки дипломований пілот, а місця пересування (старту й фінішу) треба погоджувати з владою. Також необхідно мати ліцензію на перевезення.

Прокат сегвеїв, велосипедів, батутів

З цим бізнесом усе просто: достатньо закупити транспортні засоби або батутів й здавати їх в оренду. Перевага в тому, що справою може займатися будь-хто — потрібно лише мати стартовий капітал та продумати, де буде якнайбільше потенційних клієнтів.

Як не прогоріти, відкривши сімейний бізнес

На жаль, не завжди достатньо тільки мати бажання для успішної реалізації підприємництва. Безперечно, усе починається з ідеї. Але коли йдеться про справу, яка організована з найближчими людьми, далеко не всі готові ставитися до цього серйозно, і це найбільша помилка. Складіть детальний бізнес-план, врахуйте можливі ризики, розв’яжіть юридичні питання. Загалом робіть усе, що робили б, працюючи із серйозними партнерами.

Корисні поради для ведення сімейного бізнесу

Деякі поради допоможуть зробити сімейний бізнес результативним:

  • об’єктивно визначте лідера, який справді зможе усім керувати;
  • дійте виключно за законодавством — важливо дізнатись, як оформити сімейний бізнес, які звіти здавати;
  • чітко оговоріть обов’язки кожного співробітника, навіть коли це ваш рідний син;
  • продумайте альтернативні варіанти, якщо бізнес не приносить достатній виторг — наприклад, кафе може почати працювати на доставлення;
  • розділяйте особисті стосунки й роботу;
  • не примушуйте абсолютно всіх членів родини бути залученими в бізнесі.

Одразу обговоріть усі формальні моменти: графік відпусток, дні виплати заробітної плати, час обіду тощо. Розділяйте робочий і приватний простір, не робіть послаблень через родинні зв’язки.

Як OLX може допомогти в просуванні бізнесу

Бажаєте отримати ще більше можливостей для бізнесу? Ми готові в цьому допомогти. В OLX є бізнес-школа онлайн, завдяки якій ви навчитеся просувати товари й послуги.‎

Ще одна корисна опція — доставлення OLX. Ця послуга підійде і для покупців, і для підприємців, адже робить онлайн-продажі максимально зручними й безпечними.

Розвиток сімейного бізнесу в Україні тільки набирає обертів, і чимало ніш ще залишається вільними. Якщо мрієте мати справу, що дозволить вашій родині вийти на новий рівень доходів, порадьтеся з близькими людьми й оберіть напрям. Сімейний бізнес — чи не найефективніший спосіб згуртуватися, «‎прокачати» фінансову грамотність, підвищити мотивацію в кожного члена сім’ї та зрештою досягти успіху.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Чекліст онлайн-шопінгу

Чекліст онлайн-шопінгу з OLX: увага на оголошення

Як не стати жертвою шахрая на OLX: ⭐ на що звернути увагу в оголошенні під час придбання товару. Читайте статтю на ➤ Блог OLX.ua.