• Укр
  • Рус

Чи потрібно реєструвати трактор?

1886
Додати
до обраних
Поділитися

Придбання трактора або мінітрактора — це серйозна інвестиція, яка є дуже вигідною. «Залізний помічник» здатен у декілька разів підвищити ефективність обробки землі та вирощування сільськогосподарських культур. На OLX можна знайти більш ніж 9000 оголошень, що стосуються продажу тракторів. Середня ціна такої техніки становить 113 000 грн.

Чи потрібно реєструвати трактор?

Багатьом цікаво, які трактори підлягають реєстрації, адже здається, що за умови експлуатації суто на присадибній ділянці не потрібно проходити цю процедуру. Усі види транспорту, згідно із законом, підлягають реєстрації. Якщо цього не відбулося, то експлуатувати сільгосптехніку заборонено. Перша реєстрація трактора мусить відбутися протягом 10 діб із моменту купівлі техніки. Якщо трактор новий, то попередньо його має оглянути інспектор.

Власники, що нехтують процедурою реєстрації, можуть потрапити в складну ситуацію. Так, у разі викрадення незареєстрованої техніки процес пошуку буде дуже тривалим, також можуть виникнути проблеми з техоглядом.

На період воєнного стану дозволяється експлуатація сільськогосподарської техніки за тимчасовою спрощеною реєстрацією. Процедуру державної реєстрації необхідно провести протягом 90 днів після закінчення воєнного стану в Україні.

Де і як реєструвати трактор?

Послугу реєстрації можна замовити в територіальних органах Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держспоживслужби). Замовити послугу може фізична або юридична особа, а також фізична особа-підприємець. Це можна зробити особисто або через законного представника. Документи можна також відправити рекомендованим листом.

Правила оформлення

Правила оформлення в Україні доповнюються щороку, тож дуже важливо користуватися лише актуальною інформацією.

Необхідні документи для державної реєстрації трактора в Україні

Під час постановки цього транспортного засобу на облік необхідно надати:

  • паспорт власника (з копією);
  • копію ІПН;
  • документи законного представника, якщо він здійснює реєстрацію;
  • договір купівлі-продажу трактора;
  • видаткову накладну (акт підтвердження покупки сільгосптехніки);
  • митну декларацію;
  • заяву про реєстрацію;
  • декларацію на відповідність технічним даним (можна отримати у виробника);
  • сертифікат підтвердження типу техніки.

Якщо мова йде про вживану техніку, то варто додати свідоцтво про реєстрацію та позначку, що транспорт було знято з обліку попереднім власником.

Якщо документи надано не в повному обсязі, то в реєстрації може бути відмовлено. У випадку відмови можна подати скаргу в окружний адміністративний суд.

Чи потрібно проводити реєстрацію мінітрактора?

Міні-трактор має невелику потужність та компактні розміри в порівнянні зі звичайним трактором, але все одно його необхідно зареєструвати в державному відділі реєстрації сільгосптехніки. Оформлення мінітрактора повинно відбутися протягом 10 діб із моменту купівлі.

Який термін реєстрації трактора в Україні?

Такі транспортні засоби реєструються протягом 7 календарних днів на підставі заяви власника або його законного представника (якщо необхідні документи надані в повному обсязі). Ця процедура є безоплатною.

Які права потрібні для трактора та мінітрактора?

Трактор або мінітрактор зазвичай працюють на полі або на прибудинковій території, але можливі ситуації, коли необхідно виїхати на дорогу та перетворитися на повноправного учасника дорожнього руху. Тож наявність прав обов’язкова. Вибір категорії прав (А1, А2 або В) буде залежати від потужності техніки.

Чи можна пройти реєстрацію трактора без документів в Україні?

Якщо техніка була придбана без документів із будь-якої причини, то перед реєстрацією необхідно подати позов до суду, щоб визначити право власності.

Реєстрація саморобного трактора

Якщо мова йде про те, як зареєструвати саморобний трактор, то крім документів власника необхідно надати:

  • акт про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • висновок про те, що техніка відповідає вимогам безпеки дорожнього руху;
  • документи про законність придбання основних компонентів саморобного трактора.

Якщо вас цікавить, як зареєструвати саморобний причіп до трактора, то варто знати, що навісне та причіпне обладнання до агротехніки реєструється за бажанням.

Як перевірити реєстрацію трактора?

Отримати результати надання послуги реєстрації може особисто заявник або його законний представник. На кожну зареєстровану одиницю видається свідоцтво про реєстрацію трактора або талон тимчасового обліку.

Реєстрація трактора — нескладна процедура, що дасть можливість вам експлуатувати техніку на законних підставах.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.