• Укр
  • Рус

Як встановити кондиціонер та що для цього потрібно

655
Додати
до обраних
Поділитися

У спекотний літній день кондиціонер є незамінною річчю. Проте, щоб він працював найбільш ефективно потрібно підібрати відповідний тип пристрою та правильно його встановити. Розповідаємо про всі нюанси вибору та монтажу кондиціонера.

Які є види кондиціонерів

Залежно від потреб користувача та розмірів приміщення, яке потрібно охолодити, можна підібрати кондиціонер двох видів: моноблоковий або спліт-систему. Обидва типи мають свої особливості:

  • Моноблокові кондиціонери складаються із цільного блоку, у якому об’єднані внутрішня та зовнішня частини. Експлуатація та встановлення кондиціонерів такого типу не потребує особливих знань та вмінь. Проте вони можуть бути не дуже ефективні у великих приміщеннях та за високої температури повітря.
  • Спліт-системи складаються з двох окремих частин: внутрішньої (встановлюється в приміщенні) та зовнішньої (монтується на вулиці). Обидві частини з’єднані між собою мідними трубами. Такі кондиціонери більш ефективні та рівномірно охолоджують приміщення. Окрім цього, зовнішній блок можна під’єднати одночасно до декількох внутрішніх блоків, завдяки чому можна охолодити декілька кімнат.

Найчастіше в побуті використовуються спліт-системи. Проте, щоби підібрати відповідну модель та правильно її встановити, варто звернутися до фахівців.

Які є вимоги до встановлення кондиціонерів

Вирішувати де краще встановити кондиціонер бажано під час ремонту. Якщо є можливість, варто розробити дизайн-проєкт, де буде зазначено майбутнє розташування меблів та функціональних зон. Це дасть можливість підібрати найбільш вигідне місце для розміщення кондиціонера, де він буде не лише ефективно працювати, але й органічно доповнить інтер’єр.

Важливо також зазначити чи потрібен дозвіл на встановлення кондиціонера. Дозвіл потрібен лише в разі монтажу кондиціонера на видимих зі сторони вулиць фасадах, стінах будинків і споруд, розташованих у межах історико-культурної заповідної території міст.

Щоби підібрати найкраще місце, варто врахувати такі правила розміщення кондиціонерів:

  • Проконсультуватись із фахівцями — навіть якщо ви плануєте проводити ремонт самостійно, варто попередньо проконсультуватись із дизайнерами інтер’єру та професійними монтажниками кліматичних систем.
  • Вибрати місце, де потоки повітря не будуть спрямовані на людей та меблі — тривале знаходження під холодним повітрям може викликати захворювання, а меблі можуть перешкоджати рівномірному розсіюванню повітряних потоків. Рекомендована відстань між кондиціонером та меблями складає 1–1,5 метра.
  • Відстань між внутрішнім блоком та стінкою має бути не менше 10–15 см — це потрібно для забезпечення ефективної циркуляції повітря.
  • Не варто встановлювати кондиціонер поряд із джерелами тепла — нагрівальні прилади можуть не лише знизити ефективність роботи кондиціонера, але й пошкодити прилад.
  • Не варто встановлювати кондиціонер навпроти дверей — через відкриті двері охолодження кімнати буде повільнішим та менш ефективним.

Встановлювати кондиціонери монтаж яких відбувається після ремонту, варто ближче до вікна та розетки. Під час монтажу спліт-системи, зовнішній і внутрішній блоки бажано розмістити якомога ближче один до одного. Це дасть можливість встановити пристрій без переклеювання шпалер, зменшить довжину кабелів та дасть змогу приховати їх за шторами.

Під час встановлення кондиціонера після ремонту важливо не забути про наявну електропроводку. Підбирати місце потрібно у такий спосіб, щоб не пошкодити комунікації.

Де краще встановити кондиціонер у квартирі

Вибір місця для встановлення кондиціонерів залежить від багатьох чинників: типу кондиціонера, кількості кімнат у квартирі та планування. Оскільки найбільш популярним є спліт-система, розглянемо правила встановлення кондиціонерів саме цього типу.

Куди повісити зовнішній блок

Зовнішній блок потрібно монтувати на рівній, міцній стіні, яка зможе витримати 50–60 кг. Найчастіше його встановлюють на балконі, фасаді будинку, даху або лоджії. У кожному випадку потрібно враховувати певні норми встановлення кондиціонерів:

  • На балконі кондиціонер можна встановити лише в тому випадку, якщо він незасклений, або вікна постійно відчинені.
  • На фасаді кондиціонер монтується безпосередньо до стіни, а не до вентильованого фасаду чи утеплювального шару. Монтаж краще здійснювати зі східною та південної сторони. Найкраще встановлювати зовнішній блок під вікном, але варто враховувати, щоб конденсат не стікав фасадом. Якщо квартира на першому поверсі, встановлювати зовнішній блок потрібно на висоті 1,8–2 м від землі. Також варто врахувати відстань до дерев, щоб листя не потрапило у вентилятор.
  • На даху зовнішній блок можна встановити тим, хто живе на верхньому поверсі, або в приватному будинку. Варто враховувати, що такий монтаж коштує дорожче, а кондиціонер потрібно буде чистити від снігу, бруду тощо.

На сьогодні відсутній будь-який закон про кондиціонери, який забороняє встановлення зовнішнього блоку в тому чи іншому місці.

Забезпечити довготривалу та якісну роботу зовнішнього блока можна якщо встановити над кондиціонером дашок, який буде захищати його від сонячного проміння, дощу та снігу.

Куди повісити внутрішній блок

Встановлення внутрішнього блоку залежить від того, скільки у квартирі кімнат. Розглянемо кожен варіант окремо.

Однокімнатна квартира

Власники однокімнатної квартири можуть розмістити внутрішній блок у декількох місцях: у вітальні або в передпокої. Якщо встановлювати кондиціонер у передпокої, варто підібрати якомога потужнішу модель, щоб її вистачило на всю квартиру.

У квартирі-студії вибирати місце для кондиціонера потрібно відштовхуючись від власних потреб та того, де проводиться більше часу. Якщо важливо забезпечити комфортний нічний відпочинок — варто монтувати внутрішній блок у спальній зоні. В іншому випадку можна розмістити пристрій на кухні або в коридорі.

Двокімнатна квартира

У двокімнатній квартирі вибір місця для кондиціонера більший. Внутрішній блок можна розмістити в:

  • Кімнаті, де проводиться найбільше часу — це може бути спальня або робочий кабінет.
  • Найбільшій кімнаті — у такому разі варто встановити досить потужну систему, щоб вона опосередковано охолоджувала всю квартиру.
  • Передпокої — компромісний варіант, якщо підібрати місце в інших кімнатах важко. Водночас варто враховувати, що для монтажу знадобиться досить довгі кабелі та з’єднання із зовнішнім блоком. Також такий варіант не підійде для квартири з прохідними кімнатами.

За можливості варто встановити в кожній кімнаті окремий внутрішній блок або ж мультиспліт-систему, яка складається з двох внутрішніх та одного зовнішнього блоку.

Багатокімнатна квартира

Рекомендації для одно- та двокімнатних квартир дійсні й для багатокімнатних. Проте одного кондиціонера буде навряд чи достатньо для того, щоб охолодити всю квартиру, тому варто придбати декілька пристроїв для тих кімнат, які найчастіше використовуються. Зазвичай, це вітальня, спальня, дитяча кімната або робочий кабінет. У багатокімнатній квартирі можна встановити як декілька окремих внутрішніх блоків, так і мультиспліт-систему з потрібною кількістю кондиціонерів.

Як відбувається встановлення кондиціонера

Самостійне встановлення кондиціонера складається з декількох етапів.

Етапи, як встановлюється кондиціонер спліт-системи:

  1. Встановлюється внутрішній блок. Для цього потрібно зробити розмітку, позначити точки для отворів та просвердлити їх. Далі на дюбелі кріпиться монтажна панель, на яку вішається внутрішній блок.
  2. Встановлюється зовнішній блок. В обраному місці встановлюються кронштейни, на які вішається зовнішній блок.
  3. Кондиціонер під’єднується до електричної мережі. «Живити» систему охолодження можна від окремого автоматичного вимикача в електричному щиті.
  4. Ізолюються трубки, що з’єднують внутрішній і зовнішній блоки кондиціонера. Для цього можна використовувати гумові або пінополіетиленові ізоляційні матеріали.
  5. Здійснюється вакуумація. Перед тим як наповнити систему, у ній потрібно створити вакуум. Зробити це можна за допомогою вакуумної помпи.
  6. Перевіряється герметичність. Для цього знадобиться ручна помпа.
  7. Запускається фреон у систему.
  8. Перевіряється робота кондиціонера. Після встановлення потрібно увімкнути кондиціонер та перевірити відсутність сторонніх звуків під час його роботи.

Встановлення кондиціонера — це досить складний процес, для якого потрібно мати не лише певні навички, але й відповідні інструменти. Щоб не помилитися під час монтажу та не пошкодити пристрій, варто довірити цю справу фахівцям. За допомогою правильно підібраного та встановленого кондиціонера відпочинок вдома буде приємним незалежно від того, яка погода на вулиці.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.