• Укр
  • Рус

Техогляд автомобіля: чи потрібно його проходити та як це зробити у 2023 році

1582
Додати
до обраних
Поділитися

Від справності автомобіля залежить не лише безпека водія, але і його пасажирів та інших учасників дорожнього руху. З метою утримання авто в належному стані проводиться техогляд. Ця процедура передбачає детальну перевірку документів справності транспортного засобу. Розповідаємо все, що потрібно знати власникам авто про техогляд 2023 року.

Який транспорт підлягає техогляду

Згідно зі статтею 35 Закону України Про дорожній рух, техогляд автомобіля обов’язковий не для всіх категорій ТЗ.

Який транспорт підлягає техогляду:

  • легкові автомобілі старші двох років, що використовуються в комерційних цілях (наприклад, для платного перевезення пасажирів або вантажу);
  • вантажні автомобілі до 3,5 тонни старше двох років та причепи до них;
  • вантажні автомобілі більше ніж 3,5 тонни та причепи до них (незалежно від строку експлуатації);
  • автобуси та спеціалізовані транспортні засоби, що перевозять небезпечні вантажі.

Закон про обов’язковий техогляд передбачає і такі категорії авто, які не потрібно перевіряти. До них належать:

  • легкові автомобілі та причепи до них, які використовуються для власних некомерційних потреб;
  • легкові автомобілі молодше двох років, що використовуються в комерційних цілях (наприклад, для платного перевезення пасажирів або вантажу);
  • вантажні автомобілі до 3,5 тонни молодше двох років та причепи до них;
  • мотоцикли, мопеди, мотоколяски тощо.

Як бачимо, на сьогодні техогляд в Україні не є обов’язковим для всіх категорій автомобілів. Проте не варто нехтувати перевіркою авто, оскільки від цього залежить і його справність, і ваша безпека.

Як часто потрібно проходити техогляд

Кожна категорія авто має різні правила коли потрібно проходити техогляд.

Закон про техогляд передбачає, що:

  • техогляд для легкових авто старше двох років, які використовуються в комерційних цілях потрібно проходити раз на 2 роки;
  • для вантажних автомобілів до 3,5 тонни старше двох років та причепів до них — раз на 2 роки;
  • для вантажних автомобілів більше ніж 3,5 тонни та причепів до них (незалежно від строку експлуатації) — 1 раз на рік;
  • для автобусів та спеціалізованих транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі — 2 рази на рік.

Щоб уникнути зайвих неприємностей, час від часу варто фіксувати для себе чи треба проходити техогляд найближчим часом.

Які правила проходження техогляду

Іноді водії-початківці не знають не лише чи обов’язковий техогляд, але і як він проводиться. Технічний огляд проводиться згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2012 року № 137, де вказано хто саме може його здійснювати та що для цього потрібно.

Хто проводить техогляд

Провести технічний огляд автомобіля можна в будь-якому СТО, що отримало акредитацію від Міністерства інфраструктури та зареєстровано МВС. На сьогодні в Україні їх зареєстровано приблизно 800. Ознайомитись із переліком станцій техобслуговування та знайти таку у своєму місті можна за допомогою мапи суб’єктів ОТК на сайті МВС.

Що потрібно для проходження техогляду

Перелік того, що потрібно щоби пройти техогляд, залежить від типу транспортного засобу. У будь-якому випадку водію знадобиться:

  • паспорт громадянина України або інший документ, що засвідчує особу;
  • техпаспорт на транспортний засіб.

Якщо власник автомобіля не може бути присутнім під час перевірки, його представник мусить мати довіреність для проходження техогляду. Для юридичної особи знадобиться також копія свідоцтва про держ. реєстрацію юридичної особи. Якщо автомобіль обладнано ГБО, світловими та звуковими сигналами чи використовується для перевезення небезпечних вантажів — потрібно мати відповідні документи та дозволи.

Як проходить техогляд

Процедура проведення техогляду може бути різною залежно від СТО та стану автомобіля. Зазвичай, перед тим як проходити техогляд, перевіряються документи власника транспортного засобу та реєстрація авто. Далі працівниками звіряється державний та ідентифікаційний номер, а також тип кузова автомобіля з даними, що вказані у свідоцтві про реєстрацію ТЗ. Після цього вже проводиться візуальний огляд, перевірка комплектації та наявності всіх експлуатаційних рідин.

Що перевіряють під час техогляду

Згідно з Наказом Мінінфраструктури України № 106 від 15.02.2012 року під час техогляду перевіряється справність:

  • шин та коліс;
  • дзеркал;
  • скла та механізмів їх очищення;
  • світлових приладів;
  • сидінь;
  • ременів безпеки;
  • кузова та рами;
  • моста та осі;
  • двигуна;
  • системи керування;
  • гальмівної системи;
  • вихлопної системи.

У вантажних транспортних засобах додатково перевіряється буксирувальний пристрій. Якщо авто використовується для перевезення небезпечних вантажів, перевіряється спеціальне додаткове обладнання.

Скільки часу триває проходження технічного огляду

Тривалість проходження технічного огляду залежить від типу транспортного засобу та наявності додаткового обладнання. У середньому для легкових автомобілів техогляд займає 40 хвилин, для вантажних ТЗ — 60 хвилин, для причепів — 30–40 хвилин, а для автобусів — 65 хвилин.

Якщо з автомобілем усе добре, після закінчення техогляду власнику видається протокол перевірки технічного стану. Крім цього, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2012 року № 512, інформація про результат техогляду заноситься до загальнодержавної бази. Дані заносяться до бази в будь-якому випадку, незалежно від того чи техогляд пройшов успішно, чи ні.

Що буде в разі невдалого проходження техогляду

Техогляд може пройти невдало з двох причин: через невідповідність технічного стану авто або через невідповідність даних у свідоцтві про реєстрацію. У такому випадку працівники СТО попереджають власника автомобіля про виявлені порушення та видають під розписку акт невідповідності технічного стану ТЗ.

Зазвичай незначні порушення можна одразу ж виправити на місці. В іншому випадку власнику потрібно усунути виявлену невідповідність та повторно пройти техогляд.

Чи можна керувати автомобілем без проходження технічного огляду

Згідно із ч. 3 ст. 121 КУпАП, керування автомобілем, який не пройшов обов’язковий техогляд, але підлягає йому, загрожує штрафом у розмірі 340 грн. У разі повторного порушення протягом року передбачені штрафи за техогляд у розмірі 850–1700 грн із позбавленням прав на термін від 3 до 6 місяців або адмінарешт на строк від 5 до 10 діб.

Чи потрібно проходити техогляд під час воєнного стану

Техогляд під час воєнного стану залишається обов’язковим для тих категорій ТЗ, які підлягають його проходженню. Проте, відповідно до Постанови Кабінету міністрів № 944 від 19.08.2022 року, на період воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення, дозволяється не розміщувати на авто радіочастотну мітку (RFID) про проходження техогляду.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.