• Укр
  • Рус

Види фар в автомобілях

864
Додати
до обраних
Поділитися

Фари автомобіля в наш час — це вже не звичайні ліхтарі, а складні світлотехнічні прилади. Виробники постійно працюють над їхнім удосконаленням, щоб зробити рух водіїв ще зручнішим і безпечнішим. Тепер світло на автомобілях може мати різні характеристики, а освітлювальні пристрої — різну конструкцію. Усе це дає можливість розширювати функціональність автомобільного освітлення, робити його більш ефективним у різних умовах.

Різновиди фар за функціональністю

У конструкції сучасного автомобіля є фари різних видів. Один із критеріїв для їхньої класифікації — функціональність.

За цією ознакою освітлювальні пристрої в транспортних засобах бувають:

  • основні;
  • додаткові;
  • сигнальні.

До категорії основних належать передні освітлювачі, які відповідають за ближнє і дальнє світло. Їхня головна функція — створити оптимальні умови для їзди в темну пору доби. Пристрої цієї категорії освітлюють дорожнє полотно для водія та роблять його автомобіль помітним в умовах темноти для інших учасників дорожнього руху.

Допоміжні фари на авто встановлюють для покращення видимості в певних умовах. До цієї категорії належать протитуманні, додаткові лампи дальнього світла.

Габаритні вогні автомобіля, поворотні та стоп-сигнали, лампи заднього руху належать до категорії сигнальних. Їхня головна функція — попередити інших учасників дорожнього руху про маневри водія.

Типи та призначення фар

Форма, розташування та специфіка використання автомобільних освітлювальних приладів залежить від їхнього типу. Розглянемо, які типи освітлювачів є обов’язковими в сучасних авто й у чому їхня особливість.

Ближнє світло

Коли необхідно покращити видимість на ділянці дорожнього полотна безпосередньо перед автомобілем, застосовують ближнє світло фар (відстань освітлення до 60 м). Освітлювальні прилади цього типу належать до категорії основних. Розташовані в передній частині авто. Світять традиційно білим чи злегка жовтим відтінком.

Дальнє світло

Застосовується, коли необхідно освітити велику ділянку дороги перед автомобілем (дальність до 200–300 м). У темну пору доби за 150–200 м до зустрічного авто дальнє світло необхідно вимикати, щоб не сліпити водія. Також не можна їхати з увімкненими дальнім освітленням позаду іншого авто.

Фари денного світла

Розташовуються на передній частині транспортного засобу. Випромінюють яскраве біле світло. Застосовуються вдень для покращення видимості автомобіля для інших учасників дорожнього року. Такі освітлювачі економно споживають енергію, водночас створюють достатній контраст, щоби бути помітними навіть у сонячний день.

Фари робочого світла

Встановлюються на передній частині вантажівок і спецтехніки. Застосовуються для підсвічування в час виконання вантажних чи будівельних робіт. Основні переваги таких ламп: максимально широкий кут розсіювання, природне кольоровідтворювання, рівномірне розподілення освітлення.

Протитуманні фари

Застосовуються для додаткового освітлення в складних метеорологічних умовах. Завдяки специфічній конструкції ефективні в туман, густий сніг чи дощ. Мають широку діаграму розподілення світла горизонтально і вузький вертикальний промінь. Завдяки цьому промінь світло проходить немов під туманом чи снігом, водночас не засліплюючи водія, як це трапляється під час застосування дальнього світла. Протитуманки бувають передні й задні.

Конструкція фар

Для того, щоб виконати регулювання фар автомобіля, важливо розуміти специфіку їхньої конструкції. Будова фари, незалежно від її різновиду, стандартна.

Автомобільні зовнішні освітлювачі складаються з 3 елементів:

  • джерело світла;
  • відбивач;
  • розсіювач.

Саме така будова фари автомобіля дозволяє отримувати освітлення з потрібними параметрами. Автомобільні лампи створюють світловий потік не направлений, як у ліхтарях, а розсіяний. Відбивач задає потрібний напрям променя. Відбивачі бувають параболічні, рефлектори вільної форми та на основі лінзової оптики. Перші дають статичне світло, яке не можна регулювати. У рефлекторів вільної форми освітлення теж статичне, але чіткіше. У лінзових передбачена можливість регулювання світла.

Розсіювачі можуть бути скляні чи зі спеціального матеріалу. Їхня функція — захистити лампу від зовнішнього впливу, розсіяти та скерувати світловий промінь.

Класифікація автомобільних фар за типом їхньої лампи

Властивості автомобільного освітлення залежать від типу використаної лампи. За цією характеристикою розрізняють:

  • Лампи розжарювання.

Можна побачити лише на раритетних автомобілях. Джерелом світла в них є вольфрамова нитка. Дають м’яке, яскраве освітлення. Коштують недорого, але ненадійні, швидко перегорають, чутливі до перепадів напруги.

  • Галогенні.

Галогенні фари — це освітлювальні прилади, в основі яких використовуються лампи, заповнені галогенним газом (пари йоду чи брому). Такі лампи розраховані на близько 1000 годин безперервної роботи. Однак несправності акумулятора чи електроніки можуть скоротити термін служби галогенної. Застосовуються в освітлювачах ближнього й дальнього світла, протитуманках, додаткових освітлювачах.

  • Світлодіодні.

Джерелом світлового потоку в них є матриця з кристалів-провідників. Такі лампи не нагріваються, а приблизно 90 % спожитої енергії використовують на продукування світла. Середній термін служби світлодіодів — у межах 50000 годин. Можуть застосовуватися у фарах ближнього, дальнього, денного світла, а також у поворотних і задніх.

  • Ксенонові.

Дають яскраве освітлення, схоже на сонячне. Економно споживають енергію. Робочий ресурс — близько 2000 годин. Недолік такого автомобільного освітлення — доволі висока ціна. Найчастіше використовуються у фарах ближнього та дальнього світла.

Отже, тип та інтенсивність освітлення автомобільних фар залежить від їхнього типу, конструкції, виду лампи. Ці критерії також впливають на вартість освітлювачів. Однак на OLX завжди можна придбати такий товар різних видів за вигідною ціною.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.