• Укр
  • Рус

Що краще — кондиціонер чи клімат-контроль?

5533
Додати
до обраних
Поділитися

Температура повітря в салоні авто — не останній чинник, який впливає на комфорт поїздки. Щоб охолодити салон машини в спеку, а в холодну пору року нагріти до комфортних показників, не обійтися без спеціального обладнання. Тож якщо ви роздумуєте, що краще вибрати для свого авто — клімат-контроль чи кондиціонер, тоді варто прочитати цю статтю. З неї дізнаєтеся все про автомобільний кондиціонер та клімат-контроль — що це, як працюють прилади та які відмінності між ними.

Що таке кондиціонер в авто?

Перші кондиціонери в авто почали встановлювати майже 100 років тому. Щоправда, тодішня система охолодження і близько не нагадувала ту, яку застосовують у сучасних машинах. Перші пристрої займали багато місця в багажнику та дорого коштували. Автомобільні кондиціонери в тому вигляді, як ми їх знаємо зараз, з’явились у 1970-х роках. Саме тоді системи почали масово встановлювати в машини середнього цінового сегмента.

Сучасний автокондиціонер — це система, яка складається з компресора, шлангів, трубок, конденсатора, випарника та осушувача. Принцип роботи такого пристрою нагадує роботу звичайних побутових кондиціонерів. Під дією вентилятора повітря з вулиці потрапляє у відсік випарника, там під дією фреону охолоджується і подається в салон машини.

Автокондиціонер вмикається автоматично із заведенням машини. Цикл охолодження повітря теж відбувається без втручання людини. Хоча за бажання водій може вручну регулювати потужність подачі охолодженого повітря.

Переваги та недоліки автокондиціонера

Серед основних переваг, чому варто використовувати кондиціонер для охолодження салону машини — доступна ціна. Такі пристрої коштують недорого, як, зрештою, і їхній ремонт. Вони невибагливі в обслуговуванні. Час від часу може знадобитися заправка кондиціонерів авто, яка також обійдеться автовласнику не надто дорого.

З основних недоліків:

  • потік охолодженого повітря доводиться регулювати вручну;
  • неможливо окремо регулювати температуру в різних зонах салону;
  • охолодження не надто потужне.

Якщо на вулиці не дуже холодно й немає спеки, то для багатьох людей цілком достатньо може бути й можливостей стандартного автокондиціонера.

Що таке клімат-контроль у машині?

Клімат-контроль — це більш сучасна система для підтримання комфортної температури в салоні авто. В автомобільну систему клімат-контролю входять:

  • кондиціонер;
  • опалювальна система;
  • фільтри;
  • спеціальні датчики, розміщені в різних ділянках салону;
  • електронний блок управління.

Щоб активувати роботу клімат-контролю, необхідно лише вказати бажану температуру в салоні. Система нагріє чи охолодить повітря в машині до заданих показників і автоматично буде підтримувати їх, доки не будуть задані інші параметри. Крім того, система дає можливість встановлювати індивідуальні температурні режими для різних зон салону. Залежно від кількості датчиків у машині, розрізняють 2-, 3- та 4-зонні клімат системи.

Переваги та недоліки клімат-контролю в машині

Встановлюючи клімат-контроль у машині, автовласник отримує чимало переваг. Головні плюси використання такої системи:

  • можливість підтримувати комфортну стабільну температуру;
  • уникнення різких температурних перепадів;
  • багатофункціональність: система може нагрівати, охолоджувати та вентилювати повітря в авто.

Складна будова системи клімат-контролю — це одночасно й перевага, і недолік. Мінус такої системи в тому, що її купівля, обслуговування та ремонт обходяться дорожче, ніж звичайного автокондиціонера.

Різниця між кондиціонером і клімат-контролем

Якщо порівнювати клімат-контроль і кондиціонер, то функції обох систем однакові — створювати комфортний мікроклімат у салоні транспортного засобу. Однак кондиціонер — вибір тих, хто шукає дешеву і просту систему. Клімат-контроль — для тих, хто готовий заплатити більше, але отримати багатофункціональний прилад, який ефективно працює, незалежно від температури за вікном.

У плані принципів роботи обидва види обладнання працюють на фреоні. Щоправда, для кожного може знадобитися свій тип заправки.

Щодо управління, то автокондиціонери максимально зрозумілі й прості в користуванні. Власникам клімат-контролю доведеться потоваришувати із сучасною електронікою. Однак системи більшості популярних виробників у керуванні інтуїтивно зрозуміли.

Є своя специфіка і в плані ремонту. Більшість автокондиціонерів легко ремонтуються, у той час, як злам клімат-контролю потягне з кишені автовласника кругленьку суму.

Що вибрати — автокондиціонер чи клімат-контроль, залежить від особистих потреб і бюджету. А обидва види обладнання в новому та вживаному стані можна придбати через сервіс OLX.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Найкращі варіанти сімейного авто

Найкращі варіанти сімейного авто до 10-12 тисяч доларів: підбірка від OLX

Підбірка від OLX: найкращі варіанти сімейного авто до 10-12 тисяч доларів ✔️ Рекомендації з покупки авто від експерта OLX ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.