• Укр
  • Рус

Автомобільний спідометр: що ви про нього могли не знати

938
Додати
до обраних
Поділитися

Безпека під час руху транспорту залежить від багатьох чинників: від справності машини до уважності водія. Проте ця безпека складається з купи чинників, які взаємопов’язані між собою та не дають порушувати правила дорожнього руху. Один із них знаходиться на бортовій панелі. Спідометр автомобіля показує швидкість. Завдяки йому водій може контролювати ситуацію та не виходити за обмеження.

Що таке спідометр у машині?

Спідометр — це спеціальний пристрій на бортовій панелі машини, що показує реальну швидкість авто без затримок. Розташований він зазвичай поруч з одометром — пристроєм, що показує, яку відстань подолала машина.

Показує спідометр миттєву швидкість. Але в межах норми припустима й похибка. Вона може бути тільки позитивною. Наприклад, якщо ваша реальна швидкість 70 км/год, то спідометр може показувати на 5–10 % більше — 73–77 км/год.

Принципи роботи спідометра різні. Якщо машина має задній привід, то прилад бере інформацію про швидкість з обертання вторинного валу коробки. У такому випадку яку швидкість показує спідометр? Миттєва швидкість залежить від радіуса коліс, відхилення пристрою та передавального числа редуктора на задньому мості. Через усе це й може з’являтися похибка.

Якщо ж транспорт у вас має передній привід, то інтенсивність руху виміряють приводом лівого колеса. Тут погрішність вибудовується інакше. Вона залежить від ефекту від закруглення на дорозі. Коли ви повертаєте наліво, показник швидкості менше. Коли направо — більше. Якщо машина повнопривідна, спідометр автомобіля показує середнє значення.

Для чого потрібен спідометр?

Спідометр — це лічильник кілометрів і доволі інформативний для водія пристрій. Завдяки йому можна дізнатися швидкість руху автомобіля.

Але яку швидкість показує спідометр автомобіля? Через різні чинники, що додають похибку до розрахунків, системі в машині доводиться складати одночасно багато показників. Тож число на панелі виходить усередненими, але його беруть за дуже короткий проміжок часу — фактично долі секунди.

Різновиди автомобільних спідометрів

Розділяють спідометри в машині за типом індикатора та методом вимірювання, що закладено в основі. Саме за принципом вимірювання можна визначити, наскільки точними є параметри і якою буде похибка.

Механічний

Якщо спідометр механічний, то окрім нього самого в конструкції є декілька елементів:

  • лічильник шляху — вузол;
  • шестеренний датчик швидкості;
  • гнучкий вал — він передає дані на щиток.

В основі полягає магнетоіндукційний вал. Щоб дані були точніше, верх котушки накривають спеціальним алюмінієвим екраном. Той не дає магнітному полю додатково впливати на показники.

Коли магнітна котушка обертається, створюються вихрові струми. Вона нахиляється через це під певним кутом, який залежить від швидкості машини. Похибка тут невелика, адже інформація йде від обертання ведучих коліс.

Електромеханічний

Лічильник з електромеханічним принципом роботи зустрічається частіше. Він схожий на попередні, але процес реалізації дещо інший. В основі є декілька датчиків:

  • шестерний на вторинному валі й лівому приводі колеса;
  • датчики Холла — працює з імпульсами;
  • комбінований;
  • індукційний.

Вузол тут модифікований, використовує для своєї роботи індикацію магнітоелектричних приладів. Щоб інформація була точною, залучають до вимірювань міліамперметр. Уся ця система працює завдяки мікросхемі. Саме вона подає сигнал на електронний блок та керує стрілкою на спідометрі.

Інформація в електромеханічному пристрої максимально точна. Адже сила струму пропорційна швидкості машини.

Електронний

Електронна система більш сучасна, вона є повністю цифровою. У роботі спирається саме на одометр та зв’язок із ним. Завдяки цим пристроям скорегувати пробіг стає вкрай складно, адже його «запам’ятовують» блоки управління. Щоб «скрутити» пробіг, треба використовувати специфічні прилади. Інших принципових відмінностей немає, якщо порівнювати з електромеханічним пристроєм.

За те, яку швидкість вимірює спідометр автомобіля, не варто хвилюватись. Адже швидкісний режим електронний прилад визначає з мінімальною похибкою. Однак електронна індикація незручна для водіїв, які тільки пересіли в нову машину. Хоча деякі виробники однаково залишають традиційну стрілку для зручності.

Що показує лічильник на спідометрі автомобіля: про похибки

Швидкість руху машини — це не єдине, що можна визначити завдяки спідометру. Якщо його поєднано з одометром, то можна визначити пройдений шлях, який вимірюється в кількості обертів колеса та швидкості. Додатково завдяки лічильнику можна вимірювати витрати палива за умови пересування з умовою конкретної швидкості.

Глобально завдяки спідометру можна не тільки не порушувати швидкісний режим, встановлений загальними правилами чи на конкретній ділянці дороги. Ви ще й можете вираховувати, чи є нормальним розхід палива, олив та інших матеріалів, які витрачаються за час руху.

Основні несправності спідометрів

Поширеними проблемами зі спідометрами в машині є:

  • порушення шестерень — особливо, якщо вони пластикові;
  • окислення контактів;
  • проблеми з тросом на ділянці зчеплення зі швидкісною частиною;
  • пошкодження проводів живлення;
  • неправильна робота електроніки.

Частіше ідентифікувати несправність електронного спідометра можна лише за допомогою спеціальних пристроїв. Це ускладнює ремонт і потребує звернення до фахівців.

Спідометр — доволі точний пристрій у системі автомобіля. Проте він за наявності деяких похибок може помилятися. Тож краще діагностувати проблему одразу, аби не порушувати правила дорожнього руху та не наражати на небезпеку себе та оточення.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.