• Укр
  • Рус

Як охолодити авто без кондиціонера: 7 ідей

92
Додати
до обраних
Поділитися

Кондиціонер в автомобілі під час літньої спеки — ідеальний пристрій. Але якщо у вас він відсутній або у вас обмаль часу і правильно використовувати кондиціонер не маєте змоги, є інші методи подолати спеку. Ми підготували декілька порад, як охолодити авто без кондиціонера і водночас не захворіти.

Припаркуватися в прохолодному місці

Ви не зможете зробити температуру в салоні меншою, ніж на вулиці. Проте ви в силах вирівняти їх і зробити приблизно однаковими. Тоді, коли ви сядете в машину, ви не будете відчувати різкого перепаду. Як цього досягти:

  • уникайте прямих сонячних променів;
  • становіть машину в тінистій місцевості;
  • встановіть захисну шторку з фольги на лобове скло.

Якщо вам треба ненадовго припаркувати машину, можете поставити її багажником до сонця. Це тимчасово врятує ситуацію.

Такі аксесуари для авто як протисонцеві шторки дійсно допомагають зменшити нагрівання салону. Призначені і для заднього, і для переднього скла. Можете їх знайти на OLX.

Створити мокрий обдув

Один зі способів, що робити, коли жарко, — зробити мокрий обдув. Можете скористатися мокрою ганчіркою, повісивши її на дефлекторі. Коли вона буде висихати, намочуйте її знову. Це гарний спосіб подолати спеку, поки ви стоїте в пробці. Вологе повітря трохи охолоджується.

Узяти кригу в салон

У ті часи, коли всі авто були без кондиціонера, в Аризоні з її кліматичною спекою водії використовували лід. Його клали на піддон, щоб не утворювалася калюжа.

Ви можете модернізувати ідею: заморозити воду в пляшці чи спеціальних пакетах. Щоб не залишити слідів, можете обмотати їх додатково рушником. Не забувайте відчинити вікно хоча б з одного боку. Так ви не створите протяг і зробите температуру прийнятною.

Увімкнути звичайний обдув

Якщо кондиціонер є не в кожній машині, то обдув точно передбачено в усіх моделях. Вмикайте його, встановивши мінімальну температуру. Це додатково посилить рух повітря і змусить його трошки охолонути.

Під час руху можете відчинити вікно й отвір для вентиляції. Навіть якщо на вулиці є неприємний загазований запах від автомобілей, завдяки правильній циркуляції він не буде затримуватися в салоні.

Встановити портативні кондиціонери та вентилятори

Візьміть із собою маленький портативний вентилятор — він впорається з охолодженням не гірше. Його можна встановити над лобовим склом. Зазвичай вони мають одразу спеціальні присоски для надійної фіксації. Можна використовувати липку стрічку — нею закріпіть мобільний вентилятор на бортовій панелі.

Якщо немає вбудованого кондиціонера, придбайте собі портативний. Він стає більш сучасною заміною вентилятора. Монтаж у нього простий, підключення також не відрізняється складністю. У звичайних автівках фінансово вигідним буде штатний кондиціонер. Вимоги до нього мінімальні: треба мати фільтр та функцію зволоження повітря. Натомість портативні моделі більше підходять за параметрами для великих машин, вантажівок, фур тощо.

Не зачиняти вікна

Якщо за машиною приглядатимуть, можете трішки залишити відчиненими вікна. Тоді повітря в салоні буде циркулювати. Але не сідайте в авто одразу — спочатку відчиніть двері та дайте вихолонути спекотному повітрю. Коли уходите, можна залишити мікроотвори, які навіть не буде видно, але для перебігу повітря цього буде достатньо.

Наклеїти світловідбивну плівку

Тонування частково захищає від спеки, адже пропускає набагато менше сонячних променів у салон. Тож ви можете використовувати термоплівку або атермальне тонування. Воно рятує від збільшення температури. Але зауважте, що коштує такий спосіб досить багато й потребує професійного нанесення захисного шару.

У такі способи ви можете легко знизити температуру повітря. Головне — не влаштовуйте протяг, щоб не захворіти. А для власної зручності плануйте день так, щоби більшість поїздок припадали на прохолодну частину доби.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Найкращі варіанти сімейного авто

Найкращі варіанти сімейного авто до 10-12 тисяч доларів: підбірка від OLX

Підбірка від OLX: найкращі варіанти сімейного авто до 10-12 тисяч доларів ✔️ Рекомендації з покупки авто від експерта OLX ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.