• Укр
  • Рус

Як купати новонародженого: 6 питань і відповідей для батьків

395
Додати
до обраних
Поділитися

Перше купання дитини може обернутися стресом для всіх учасників процесу. Щоб не пити потім заспокійливі, трішки підготуйтеся до цього: запасіться теоретичними знаннями, терпінням і підготуйте всі потрібні аксесуари. Отже, що треба батькам знати про купання новонародженого?

Коли купати новонароджену дитину?

Зазвичай педіатри сходяться в думці, що дитину можна купати вже наступного дня після виписки з родильного дому. Головне — пупкова ранка має вже загоїтися. Це відбувається протягом 4–10 днів, що залежить від товщини пуповини. Допоки цього не трапиться, краще обтирайте дитину вологим рушником. Обов’язково — м’якеньким, який не пошкодить ніжну шкіру.

Сімейні лікарі в європейських країнах рекомендують не чекати, коли ранка загоїться. Якщо вам не дали специфічних рекомендацій чи не попередили про протипоказання, можете спробувати купання. Коли ви купаєте малюка до того, як пуповинний залишок відпаде, після промокніть рушником його досуха.

Універсальних і обов’язкових рекомендацій щодо частоти купання немає. Якщо дитина не полюбляє воду, то купати її можна декілька разів на тиждень. У решту днів треба використовувати вологі серветки та наносити крем для немовлят після заміни підгузків. Але малюки часто люблять процес купання: вода розслабляє їх, прибирає біль. І якщо у вас є змога купати дитину щодня, робіть це.

Де купати малюка й у чому?

Переходимо до особливостей самого процесу й підготовки. Важливим є питання, у чому купати новонароджену дитину? Намагатимемося розібратись у всіх нюансах цієї справи.

Ванночка: окрема VS спільна

Коли вибір стоїть між спільною ванною в домі та окремою, однозначної відповіді немає. Окрема дитяча ванночка — це про гігієнічність та безпеку. Декілька переваг індивідуального аксесуара для купання малюка:

  • зручно для батьків, адже можна регулювати висоту;
  • не треба витрачати багато часу на очищення перед купанням — достатньо обдати окропом;
  • простіше контролювати температуру води через менші об’єми.

В окремій ванночці розхід води менший, а батькам простіше з нею обходитися. Проте й загальні ванни не під забороною. Але вам треба більше піклуватися про їхні дезінфекцію та очищення.

Вода VS розчин

Так само питання, у чому купають новонароджених, пов’язане й із рідиною. Одні батьки зупиняються на звичайній воді, інші — на відварах трав.

У будь-якому випадку важливо тут контролювати температуру. Для вимірювання призначений окремий термометр. Базові правила щодо того, у якій воді купати новонародженого:

  • оптимальною для води є температура від 36,5 до 37,5°C;
  • до того моменту, поки дитині виповниться пів року, поступово треба зменшувати показник — приблизно до 26°C;
  • у самому приміщенні температура має бути в межах 25°C з можливою похибкою в 1°C.

Якщо ж можливості тримати температуру повітря на такому рівні немає, то хоча б перевіряйте, щоб вона не була нижче за 22°C. У малюків природна терморегуляція не працює на достатньому рівні, тож і перепади температури для них протипоказані.

Досі використовуються методи ще наших бабусь — воду розбавляють відваром трав як-то череда, ромашка, календула тощо. Вони мають властивість заспокоювати, підсушувати шкіру, хоч і мають антибактеріальний ефект. Рекомендують додавати декілька ложок сухої трави, щоб дезінфікувати воду — це роблять, поки не зажила пупкова ранка. В ідеалі — порадьтеся з педіатром. У кожному випадку рішення буде індивідуальним.

Що потрібно підготувати для купання?

Не залишайте дитину саму у ванній. Підготуйте заздалегідь усе до першого купання новонародженого:

  • покладіть біля ванночки термометр для води;
  • візьміть із собою пелюшку — у перші рази рекомендовано її використовувати, щоб малюк не втрачав відчуття захищеності в нових умовах;
  • поставте поруч усі мийні засоби для гігієни;
  • підготуйте свіжий підгузок, якщо ви їх використовуєте;
  • покладіть м’який рушник та чистий одяг.

Усі ці речі як рушник для купання або пелюшку ви можете придбати на OLX. Що стосується доглядової косметики, то її варто вибирати ретельно. Показник pH у ній має бути нейтральним або кислим. Дитячі засоби мають містити речовини, що пом’якшують шкіру та захищають її. Перевіряйте, щоб в описі конкретної косметики були позначки: безпека й ефективність доведена клінічними дослідженнями та дерматологічними тестами.

Перші декілька місяців життя малюка можна обходитися в купанні без мочалок та губок. Коли дитина починає вже вивчати світ і стає активною, варто для кращого очищення вибирати допоміжні засоби. Головне — вони мають бути м’яким та не шкодити тонкій шкірі.

Чи є правила для купання малюка?

Коли ви підготували все необхідне, переходьте до самого купання. Детальний алгоритм, як купати новонародженого перший раз:

  1. Наберіть ванну з температурою близько 36,5°C, поставте поруч із собою кухоль із кип’ятком, якщо вода почне стигнути, її можна розбавляти.
  2. Нагрійте повітря в кімнаті до 25°C.
  3. Зніміть із рук усі прикраси, аби не поранити дитину, вимийте долоні з милом.
  4. Роздягніть малюка й потримайте її просто на руках декілька хвилин — завдяки повітряній ванні дитина звикає до температури.
  5. Можна зробити масаж і невеличку розминку з гімнастики — це займає від 5 до 7 хвилин.
  6. Обережно поміщайте немовля у ванночку, підтримуйте за сідниці та задню частину шиї. Вуха мають бути у воді.
  7. Дайте малюкові з хвилину, щоб він освоївся на новій локації, та вмийте йому обличчя своєю мокрою долонею.
  8. Потім переходьте до шиї, рук, грудей, животика й ніжок. Особливо ретельними будьте в зоні шийних та пахових складок — там можуть виникати попрілості.
  9. Далі мийте сідниці та статеві органи, а в останню чергу — волосся.
  10. Дістаньте малюка з води, одразу промокніть тіло рушником.
  11. Вушні раковини без зачеплення слухових проходів треба промокнути вологими ватними кульками.
  12. Одягніть дитині підгузок і заверніть у сухий рушник, що має капюшон — це допоможе зігріти дитину. Після цього вже одягайте підготовлене вбрання.

Триває купання 10–15 хвилин перші рази. Коли дитина навчиться сидіти, можна додавати іграшки й подовжувати час у воді.

Не можна сушити волосся дитини феном. Надягати капелюх на мокре волосся точно не треба. Про загальну доцільність шапочки теж немає однозначних думок. Якщо малюка дратує головний убір вдома, не треба зайвий раз засмучувати дитину.

Що треба зробити одразу після купання?

Після завершення базових процедур перевірте, чи нормально шкіра малюка відреагувала на воду й засоби. Якщо вона стягнута чи почервоніла, обов’язково використайте дитячий крем або олійку. Вони зволожують шкіру та не дають далі розвиватися неприємним відчуттям, алергічним реакціям.

Варто знати не тільки, як правильно купати новонароджену дитину, а й те, як обробляти пуповинний залишок. Через нього може потрапляти інфекція. Тож треба дотримуватися таких правил:

  • пуповина має бути сухою і чистою;
  • не можна використовувати антисептики;
  • підгузки не мають накривати залишок.

Отже, важливий процес після купання — перевірка стану залишку пуповини та догляд за ним. Оскільки купають дитину частіше всього у вечері перед сном, то вже не розважайте дитину. Варто погодувати її за графіком та вкласти спати.

Раз на тиждень чи два можете проводити додаткові процедури. До них належать чищення носових ходів і слухових проходів, обрізання нігтів.

Як купання впливає на дитину?

Купання — це приємне дозвілля для дитини й гарне завершення дня. Воно потрібне не тільки для підтримки гігієни. Корисні наслідки від купання:

  • нервова система малюка зміцнюється;
  • емоційний стан покращується;
  • нормалізується апетит, а сон може бути кращим;
  • рухові рефлекси стають активніше;
  • зникає дискомфорт, особливо — під час кольок;
  • дитина загартовується тощо.

Отже, ви знаєте, у якій воді купати новонароджену дитину й що потрібно для успішного ходу гігієнічної процедури. Не забувайте показувати малюку свою усмішку або співати пісню — це його може заспокоїти та не дасть злякатися під час занурення у воду. Зробіть із купання своєрідний ритуал, зрозумілий для малюка та приємний для батьків.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.