• Укр
  • Рус

Виховуємо маленьких розумників: ігри та іграшки для розвитку дрібної моторики у дітей

205
Додати
до обраних
Поділитися

Ви точно багато чули про важливість дрібної моторики для всебічного розвитку дитини. Інтелект, мовлення, пам’ять, концентрація — все це можна покращити за допомогою збирання невеличких деталей. Для кожного віку доцільно підбирати свої дидактичні ігри на розвиток дрібної моторики. З’ясуємо, які вправи та іграшки допоможуть вашому малюку покращити свої навички.

Дрібна моторика й розвиток дитини

Дрібна моторика — це скоординовані дії нервової, м’язової та кісткової систем, завдяки яким руки пальців, кистей є точними. Навичка має практичне значення, адже їсти виделкою, ложкою, зав’язувати шнурки та самостійно одягатися — вміння, які обов’язково знадобляться в подальшому житті. Але справа не тільки в цьому.

Вчені вже давно в доказовий спосіб довели, що розвиток дрібної моторики у дітей раннього віку прямо впливає на мозкову діяльність. Якщо хочете запустити мовлення малюка, зробити вимову більш чіткою та виразною, сформувати логічне мислення, активувати творчі здібності, маєте включити до щоденних занять різноманітні розвивальні ігри. До того ж це цікаво, весело та є гарним способом якісно проводити час разом із сином чи донькою.

Як розвивати дрібну моторику у дитини

Для отримання гарного результату мало придбати спеціальні іграшки та гратися в них. Також будуть дуже корисними ігри для дрібної моторики. Це спеціальні вправи, розроблені фахівцями в галузі раннього розвитку. Складність та інші особливості таких мінітренувань будуть змінюватися залежно від вікової категорії.

Ранній вік (до 1 року)

Немовля тільки вчиться керувати власним тілом, і батьки можуть допомогти в опануванні елементарних навичок. Як розвивати дрібну моторику рук у малюків? Наприклад, допоможуть такі вправи:

  • пальчикова гімнастика — масажуйте дитині пальчики, долоньки, говорячи в цей момент відомі потішки («‎Сорока-білобока» та ін.);
  • ігри з баночками з крупами — можна запропонувати малечі банку з крупою, ложку та миску, після чого показати, як це пересипати.

Ранній вік — це період активного вивчення світу, тож не забороняйте малечі самій вигадувати ігри на дрібну моторику (якщо, звичайно, це безпечно). Наприклад, немовляті може подобатися рвати на маленькі шматочки серветки або робити візерунки за допомогою води, що розлилася на столику для годування.

Молодший дошкільний вік (1–3 роки)

У період від одного до трьох років у дитини вже активно розвивається мовлення, а ідеї дозвілля стають дедалі складнішими. Порівняння, просторове мислення і перші ознаки самостійності — все це з’являється в цьому віці. Корисними для малюків можуть бути такі ігри на дрібну моторику:

  • малювання — на особливу увагу заслуговують пальчикові фарби;
  • ігри з прищіпками — найпростіша ідея — закріпити на картоні прищіпки, щоби дитина їх знімала;
  • ліплення — у пригоді стануть тісто чи пластилін.

Також цікавим буде все, що пов’язано з перекладанням з однієї баночки/коробочки до іншої, нанизуванням, відкриванням/закриванням.

Діти дошкільного віку (3–5 років)

Дитина росте, і вправи варто ускладнювати. Завдання можуть одночасно бути й на розвиток дрібної моторики в дітей дошкільного віку, і на вивчення кольорів, форм тощо. Спробуйте такі вправи:

  • сортування — запропонуйте малюку багато невеличких предметів (ґудзиків, кульок) та попросіть розсортувати в різні баночки за кольорами;
  • пошук пари — можна скласти купу елементів, де для кожного є подібний, щоби дитина почала шукати пари.

Ті заняття, які ви вже опанували в попередні роки, можна почати вдосконалювати та змінювати. Наприклад, для малювання вже підійдуть розмальовки, ще один варіант — викладена пластиліном картина.

Старший дошкільний вік (5–7 років)

У цьому віці дитина готується до школи, тому заняття мають бути відповідними — паралельно вони мають вчити тримати ручку та олівець, вдосконалювати каліграфію. Ось декілька ідей:

  • графічний диктант — достатньо взяти аркуш паперу в клітинку та запропонувати дитині робити певні дії (наприклад, провести лінію вверх, потім вправо, потім униз і т. д.);
  • обведення за пунктирними лініями — є багато прописів чи заготовин з інтернету, які можна застосовувати;
  • вирізання ножицями — діти зазвичай обожнюють робити різноманітні аплікації.

У цьому віці в малюка вже чітко виражені власні вподобання щодо творчих занять, тому враховуйте інтереси під час підбирання вправ.

Які іграшки підходять для розвитку дрібної моторики

Найпростіші розвивальні іграшки, про які ви знаєте ще з власного дитинства, стануть у пригоді для розвитку дрібної моторики. Далі — про найпопулярніші з них.

Пірамідки

Нанизування — одна з ключових вправ, що активує розвиток моторики в дітей. Уже приблизно в 9–10 місяців можна показати малюку цю іграшку та починати вчити нанизувати. Класичний варіант пірамідки виготовлений із пластику, але також є текстильні, дерев’яні тощо. Для зовсім маленьких дітей шукайте моделі з невеликою кількістю елементів, а потім поступово можете переходити до більш складних.

Пальчикові фарби

Вище ми вже згадували, що малювання є корисним заняттям для розвитку моторики. Малювати пальцями можна починати вже в 6–10 місяців, і навіть у старшому дошкільному віці таке дозвілля сподобається. Зверніть увагу на безпечний склад, адже малюки часто хочуть спробувати фарби на смак.

Пластилін і тісто

Ліплення і розминання пластичного матеріалу — цікаве й корисне заняття. Воно не тільки позитивно впливає на моторику, а й допомагає сформувати образне, просторове й абстрактне мислення. Тісто і пластилін підійдуть і школярам, і зовсім малечі. Тільки в другому випадку краще за все вибирати варіанти, які навіть можна їсти.

Бізіборд

Іграшка з безліччю елементів, які так часто цікавлять дитину, — справжня знахідка. До речі, це не тільки корисно, а й чудово для батьків, які щодня отримуватимуть вільний час, поки малюк зайнятий. На бізібордах прикріплені шнурівки, замки, пальчикові лабіринти та інші елементи, які можна відкривати, крутити, вивчати на дотик, — дуже класна ідея для дозвілля. Іграшку випускають в декількох інтерпретаціях, одна з популярних — бізікуб.

Магнітна дошка

На дошці можна розігрувати справжні спектаклі за допомогою персонажів на магнітах, вивчати цифри, фігури, писати, малювати. Це корисний інструмент, який точно знадобиться під час щоденних домашніх занять.

Конструктори

Завжди гарна ідея — купити конструктор. Є моделі і для наймолодших, і навіть для підлітків. Дітям подобається будувати різноманітні конструкції, до того ж це дуже корисно.

Рахівниці й лабіринти

Завдяки цим іграшкам розвиваються координація рухів та гнучкість пальчиків. Також малюк навчиться розрізняти форми, розміри та кольори. Зазвичай такі іграшки вибирають для найменших.

Іграшки для розвитку дрібної моторики своїми руками

Розвиток моторики у дітей дошкільного віку вимагає творчого підходу і від батьків, адже деякі іграшки можна створити самостійно. Наводимо найкращі приклади:

  • сенсорна коробка — достатньо наповнити коробку елементами, що відрізняються за кольором, текстурою та формою (макарони, жолуді, пісок, сіль, рис, блискітки, сіно) та запропонувати дитинці все це чіпати, перебирати, роздивлятися;
  • баночка з крупами — просто дайте малюку банку з крупою, також ще одну вільну тару й ложку, після чого дозвольте пересипати, доторкатися;
  • манна картина — візьміть коробку з пласким дном, насипте невисокий шар манної крупи, і хай малюк малює пальчиками узори чи картинки.

Створювати такі цікаві забавки можна чи не щодня. Приклади можуть бути й більш простими. Наприклад, спробуйте вирізати коло з картону та начепити багато прищіпок (наче це сонечко). Знімання «‎промінчиків» — теж гарна вправа.

Як вибирати іграшки для розвитку дитини

Дрібна моторика для дошкільників передбачає наявність чималої кількості іграшок. Звертайте увагу не тільки на функціонал, а й дотримуйтеся певних правил вибору:

  • товар має бути безпечним — якщо є дрібні елементи, вони мають бути надійно зафіксовані, щоби малюк їх не проковтнув, потрібно шукати продукцію з гіпоалергенного матеріалу;
  • враховуйте вік дитини — чим старшою стає дошкільник, тим складніші іграшки варто пропонувати, адже банальні пірамідки навряд чи зацікавлять п’ятирічку;
  • грайте разом із малюком — мало придбати корисну іграшку — треба також навчити нею грати, показати на власному прикладі.

Дрібна моторика рук — це основа, на якій ґрунтуються всі розвивальні заняття. Виділіть трохи часу, придбайте цікавинки, щось змайструйте власноруч — і дитина точно оцінить ваші старання, а результатом стане всебічний розвиток малого розумника.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.