• Укр
  • Рус

Як вибрати орбітрек?

326
Додати
до обраних
Поділитися

Популярний тренд у фітнес-індустрії останніх років — так звані суміщені тренажери, які поєднують у собі функціонал кількох девайсів для тренувань. Чи не найвідоміші представники цієї групи — орбітреки. З цієї статті дізнаєтеся, що таке орбітрек, для чого він потрібен і як правильно вибрати такий тренажер, зважаючи на власні потреби.

Що таке орбітрек?

Орбітрек — це багатофункціональний тренажер, який поєднує в собі можливості велотренажера, бігової доріжки та степпера. Пристрій був створений американським інженером у середині 1990-х рр. Прототип сучасних орбітреків отримав назву Elliptical Fitness Crosstrainer, тобто еліптичний тренажер. Звідси й інша назва пристосування — еліпсоїд.

Тренажер Orbitrek має доволі просту конструкцію, яка дещо нагадує велосипед. Основа пристосування — металічна рама, встановлена на жорсткій опорі. До основи кріпляться рухомі поручні та степ-педалі. Більш дорогі сучасні моделі додатково комплектуються мультимедійним блоком, мікрокомп’ютером, дисплеєм, кардіо датчиками.

У наш час тренажери такого типу випускають різні виробники. Пристрої відрізняються за ціною, набором додаткових функцій, зовнішнім виглядом. Тож щоб не розгубитися в такому морі пропозицій, варто знати, як правильно вибрати орбітрек. Але перш ніж відправлятися за покупками, варто з’ясувати, чи таке пристосування вам дійсно потрібне. А для цього треба знати про його переваги та недоліки.

Яка користь від тренувань на орбітреці?

Зрозуміти, чим корисний орбітрек, буде легше, якщо знати, як заняття на цьому тренажері впливає на організм. Специфічна конструкція еліпсоїда дає можливість одночасно залучати верхню та нижню частини тіла. У такий спосіб за короткий проміжок часу вдається натренувати більше м’язів.

Регулярні заняття на еліптичному мультитренажері дають чимало користі для організму:

  • дають змогу швидко спалювати калорії — залежно від інтенсивності тренування за 1 год можна витратити від 450 до 800 ккал, тому чимало людей, купують орбітрек для схуднення;
  • покращує кровообіг — є одним із найкращих варіантів кардіотренування;
  • тренує великі групи м’язів, зокрема сідничні;
  • зміцнює підколінні та п’яткові сухожилля, не перевантажуючи їх;
  • тренує м’язи преса, рук, грудного та спинного поясів;
  • покращує координацію, тренує вестибулярний апарат;
  • знижує ризик розвитку хвороб, пов’язаних із малорухливим способом життя.

Для людей, які займаються силовими видами спорту, орбітрек — чудовий варіант для повноцінної розминки та розігріву всіх м’язів перед тренуванням.

Плюси та мінуси орбітрека

Orbitrek, як і будь-які інші тренажери, має свої переваги та недоліки, які варто брати до уваги перед купівлею.

Основні переваги еліптичного тренажера:

  • багатофункціональність — здатен замінити кілька громіздких тренажерів, тренує різні групи м’язів;
  • компактність — пристосування займає менше місця, ніж бігова доріжка, деякі моделі після тренування можна складати та зберігати, наприклад, у шафі;
  • безпечність для суглобів та сухожиль;
  • універсальність у використанні — підходить для людей різного віку та рівня фізичної підготовки;
  • високий ККД тренування.

Такі тренажери мають інтуїтивно зрозумілу конструкцію — як займатися на орбітреку, швидко зрозуміє навіть той, хто бачить еліпсоїд уперше.

Чи не основним недоліком такого тренажера зазвичай називають високу ціну. Однак якщо врахувати, що на OLX є орбітреки різних поколінь, з різним набором функцій, нові та б/у, то за бажання легко знайти еліпсоїд на будь-який бюджет.

Серед інших недоліків орбітрека можна назвати одноманітність тренування. Плавність руху степ-педалей виключає можливість високоінтенсивних навантажень, що для деяких користувачів може бути недоліком.

Що краще — орбітрек чи бігова доріжка?

У час тренування на орбітреці людина виконує такі ж рухи, як і в час бігу, тобто активуються ті самі м’язи, зв’язки та суглоби. Однак під час користування еліпсоїдом стопи не вдаряються об тверду поверхню, як у час традиційного бігу, а отже, мінімізується зайве навантаження на суглоби та зв’язки. Тому якщо вибирати що краще — орбітрек чи бігова доріжка, то для багатьох людей, перший може виявитися більш корисним та безпечним.

У час тренування на орбітреці людина втомлюється приблизно так само, як і під час традиційного бігу, проте завдяки тому, що в тренуванні залучено більше груп м’язів, за аналогічний період калорій спалюється більше. Водночас на більшості еліпсоїдів не вдасться змінювати швидкість руху чи кут нахилу, як на біговій доріжці. Щодо переваг, то орбітреки працюють тихше й займають менше місця.

Який із тренажерів вибрати, залежить від особистих бажань щодо інтенсивності тренування та наявного вільного місця. Якщо ваш вибір — бігова доріжка, то ми розповідали детально про те, якими бувають бігові доріжки і як їх правильно вибирати.

Що краще — орбітрек чи велотренажер?

Обидва тренажери застосовують для кардіотренувань, схуднення. Проте якщо велотренажер тренує здебільшого м’язи нижньої частини тулуба, то орбітрек — усе тіло. На першому тренуються сидячи, на другому — здебільшого стоячи. За годину тренування на еліпсоїді можна спалити не менше 450 ккал. Середні витрати на велотренажері близько 300 км (при швидкості 16 км/год). Тому якщо вирішувати: що краще для схуднення — орбітрек чи велотренажер, то однозначна перевага за першим. Щодо габаритів, то велотренажери зазвичай компактніші, але шумніші, ніж орбітреки.

Типи та види орбітреків

Сучасні еліпсоїди розрізняються за формою, розмірами, функціоналом. Який орбітрек кращий — масивний, з великою кількістю датчиків, чи компактна модель із мінімальним набором основних функцій? Відповідь залежить від особистих потреб та бюджету. Розуміння особливостей еліпсоїдів різних видів допоможе у виборі.

Класифікація за типом конструкції

Усі моделі еліпсоїдів можна розділити на 3 групи:

  • для будинку;
  • професійні;
  • ергометри.

Орбітрек для дому — це зазвичай недорога й не надто габаритна модель із мінімальним набором функцій. Проте можливостей такого тренажера вистачає для домашніх занять і підтримання здоров’я.

Професійні встановлюють у тренажерних залах. Функціонал такого еліпсоїда розроблений з урахуванням потреб професійних спортсменів. Основна перевага цих тренажерів — можливість витримувати високі навантаження і працювати практично безперервно. Мінус — висока ціна.

Ергометрами називають різновид орбітреків, створених для тренувань та реабілітації людей із розладами здоров’я. Зазвичай це найдорожчі еліпсоїди. Мають багато датчиків. Передбачена можливість задавати потрібне навантаження з високою точністю.

Вид за типом виконання

Орбітреки розрізняються і за специфікою виконання. Розглянемо особливості найбільш популярних моделей:

  • складні — коли тренажером не користуються, його можна компактно скласти та зберігати під ліжком чи за шафою, їх зручно перевозити в авто, але через специфіку конструкції такі моделі менш надійні, ніж статичні;
  • автономні — для роботи не потребують електрики, можуть мати вбудовані генератори чи працювати на батарейках;
  • із сидінням — такі моделі мають більшу функціональність, адже можуть використовуватись і як класичний велотренажер, положення сидіння можна регулювати, знімати;
  • горизонтальні — оснащені сидінням з ортопедичною спинкою, нахил якої можна регулювати, використовуються для тренування нижньої частини тулуба, а спина в цей час розслаблена, корисні для тренувань та реабілітації людей із хворобами опорно-рухового апарату;
  • задньопривідні — моделі, у яких маховик розташований ззаду, найпопулярніші, дешевші ніж передньопривідні, хід педалей у них довгий і максимально плавний, у час тренування на таких еліпсоїдах тіло злегка нахиляється, як у час бігу на вулиці.

Який орбітрек кращий — автономний, складний, із сидінням, задньо- чи передньопривідний, важко відповісти, адже вибір залежить від особистих потреб.

За типом навантаження

Як вибрати орбітрек, щоб отримати максимум користі від тренувань? Для цього треба зважати на тип навантаження тренажера. За цією особливістю еліпсоїди поділяються на:

  • генераторні — найбільш дорогі, але й найбільш досконалі, такі зазвичай встановлюють у фітнес-клубах, працюють плавно, безшумно, можуть оснащуватися маховиками різних розмірів та ваги;
  • електромагнітіні — управління маховиком здійснюється з допомогою системи магнітів та електроніки, вона дає можливість змінювати рівень навантаження безпосередньо під час тренування, працюють тихо, потребують підключення до розетки;
  • магнітні — управляються магнітною системою, зазвичай мають від 6 до 12 рівнів опору, коштують недорого, у час тренування створюють незначний шум, забезпечують доволі м’які рухи, хоча й не настільки, як генераторні чи електромагнітні моделі, для зміни режиму тренування щоразу необхідно сходити з тренажера;
  • механічні — найпростіші та найдешевші, педалі та ручки приводяться в дію під вагою людини, яка тренується, доволі шумні, недовговічні, не можуть підтримувати плавність рухів.

У межах кожної категорії ціна пристроїв може змінюватися, залежно від бренду та моделі.

На що звернути увагу перед покупкою орбітрека?

Сучасні еліптичні тренажери — велике розмаїття моделей які дуже відрізняються один від одного. Тож не дивно, що чимало з тих, хто мріє купити таке пристосування, губляться і не знають, як вибрати орбітрек для дому. Але підібрати модель за своїми потребами буде нескладно, якщо знати, на які характеристики еліпсоїда звертати увагу.

Кількість рівнів навантаження

Ця опція дає можливість вибирати оптимальний для себе рівень навантаження під час тренування. У більшості сучасних моделей цей показник може бути від 8 до 40. Чим більше рівнів, тим більш точно можна підбирати навантаження, але й тим вищою є ціна тренажера.

Також треба врахувати, що зміна навантаження може здійснюватися плавно чи ступенево. Перші можуть працювати в ширшому діапазоні, є можливість виставляти проміжні параметри навантаження. У ступеневих навантаження можливе лише за чітко визначеними величинами.

Типи програм

Кількість програм залежить від моделі тренажера. Буває від 4 до більше ніж 120. Найпопулярніші вбудовані програми:

  • тренування на час — дає змогу програмувати тривалість заняття;
  • тренування на відстань — програмується, скільки шляху мусить подолати спортсмен у час тренування;
  • постійний пульс — датчики відстежують частоту пульсу користувача в час тренування і якщо він відходить від заданої норми, інтенсивність навантаження автоматично коригується;
  • постійне зусилля — є в магнітних і електромагнітних моделях, програма дає можливість підтримувати стабільним рівень зусиль спортсмена в час тренування;
  • швидкий старт — готує організм до більш інтенсивних навантажень, фактично це — розминка;
  • заминка — сприяє розслабленню після важкого тренування.

Від кількості програм залежить функціональність тренажера та його вартість.

Тип кардіо датчика

Кардіо датчик — це сенсор, який відстежує частоту пульсу спортсмена в час тренування. Він може бути вбудованим, наприклад у ручці тренажера, або провідним чи безпровідним. Останні два кріпляться безпосередньо на тіло, наприклад, на мочку вуха, пояс чи груди.

Максимальне навантаження

У різних моделях цей показник може варіюватися. Найпопулярніші варіанти, які є оптимальним вибором для більшості спортсменів — з максимальним навантаженням до 100 чи 150 кг. Ця цифра вказує максимальну масу тіла спортсмена. Деякі професійні моделі розраховані на навантаження до 205 кг.

Довжина кроку

Чим більшою є амплітуда, тим більше м’язів залучається в тренуванні. Для невисоких людей (зростом до 165 см) оптимальним вважається крок довжиною близько 40 см, для людей зростом понад 180 см — у межах 48 см.

Додаткові функції

Також варто звертати увагу на наявність додаткових функцій у пристрою. Вони впливають на функціональність та зручність користування тренажером.

Найбільш корисні додаткові функції:

  • Q-фактор — це відстань між педалями, добре, якщо її можна регулювати під свої потреби;
  • відображення інформації на дисплеї (швидкість, калорії, відстань, температура в приміщення, частота пульсу тощо);
  • можливість регулювання важелів та платформи;
  • можливість підключення тренажера до комп’ютера для завантаження програм тренувань тощо.

Знаючи, що таке орбітрек, для чого він потрібен та які бувають різновиди еліпсоїдів, вибрати потрібну модель стає значно легше. Вибираючи варіант для дому, треба зважати на його тип, конструкцію, специфіку роботи, вбудовані програми й корисні додаткові функції.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.