• Укр
  • Рус

Як захистити авто в спеку

2770
Додати
до обраних
Поділитися

Температура в салоні автомобіля, який тривалий час залишався під палючим сонцем, може сягати 60 градусів за Цельсієм, а зовнішні панелі — розігріватися й до 90. Без попереднього провітрювання сідати в таке авто, м’яко кажучи, некомфортно. Однак проблема не лише в цьому. Якщо автомобіль часто перегрівається, у перспективі проблем не уникнути. Тож далі про те, чому нагрівається машина всередині, чим це небезпечно й що зробити, щоб уникнути перегрівання авто.

Наслідки потрапляння прямих сонячних променів на автомобіль

Пекуче літнє сонячне проміння та ультрафіолет для автомобілів такі ж шкідливі, як і для людини. Якщо авто часто залишати на відкритому сонці, зрештою можна зіткнутися з багатьма проблемами.

Під впливом ультрафіолету лакофарбове покриття кузова із часом тьмяніє, втрачає свій колір, покривається тріщинками. І пігмент у таких випадках зазвичай вигорає не рівномірно, а плямами, які підфарбувати непомітно доволі важко. Вицвітає під дією сонця і салон машини — оббивка, чохли. У результаті ринкова вартість транспортного засобу знижується.

Страждає від перегріву й частина під капотом. Високі температури особливо небезпечні для пластикових деталей і м’якої обмотки. У спеку вони можуть розм’якшуватися, руйнуватись і підвищувати ризик займання.

Якщо ж говорити про те, чи може лопнути лобове скло від спеки, то такий наслідок більш ніж реальний. Особливо, якщо до цього на склі вже були мікротріщинки, які часто з’являються на тлі температурних перепадів.

Під дією спеки можуть деформуватися фари, особливо це стосується бюджетних моделей. А пластикові деталі всередині салону, сильно нагріваючись, можуть виділяти в повітря токсичні речовини.

Однак запобігти всім цим проблемам досить легко, якщо придбати спеціальний захист від сонця в машину і в спекотну погоду дотримуватися кількох правил.

Як зберегти лакофарбове покриття?

Найпростіший метод зберегти лакофарбове покриття — паркувати авто в тіні. Проте далеко не завжди є така можливість. Тому краще заздалегідь вирішити, чим укрити машину від сонця. З цим завданням прекрасно впораються спеціальні чохли-накидки. Вони бувають із нейлону, прогумованих матеріалів, мембрани. Такі пристосування захистять не тільки від вигорання та перегріву, але й від пилу, граду, пташиного посліду, подряпин.

Якщо питання, чим накрити машину на вулиці з різних причин неактуальне, лакофарбове покриття можна захистити з допомогою спеціальної плівки чи автомобільного воску, яким полірують поверхню кузова. Таке покриття відбиває ультрафіолетові промені, а регулярне миття авто зменшить ризик вигорання кольору плямами.

Як вберегти двигун та електрику від перегріву в спеку?

Правильний захист авто від сонця — це ще й турбота про безпеку свою і пасажирів. Перегрітий двигун та електрика можуть стати причиною серйозного зламу чи навіть пожежі. Найкращий захист від сонця для автомобіля — тінь. Однак коли мова йде про двигун та електрику, важливими є й інші заходи:

  • підтримувати авто в чистоті — так лакофарбове покриття краще відбиває сонячні промені;
  • стежити за рівнем охолоджувальної рідини в системі;
  • влітку користуватися виключно якісними антифризами перевірених брендів;
  • вимикати кондиціонер, якщо датчик температури антифризу стрімко наближається до червоної позначки;
  • стежити за чистотою фільтрів, чи не потрапили в радіатор рештки комах, пух тополь тощо — це сприяє ще швидшому перегріванню системи.

Також варто регулярно відвідувати СТО й перевіряти справність двигуна та електрики, очищувати фільтри.

Як захистити салон автомобіля від сонця?

Салон автомобіля розжарюється променями, які проникають всередину через скло, а також від тепла, що йде з розігрітого кузова. Дієвий спосіб запобігти перегріванню салону — встановити захист від сонця на вікна авто. Цю функцію можуть виконувати:

Затемнення знижує світлопроникність скла, а отже, сповільнює нагрівання салону. Тонування може виконуватися методом наклеювання спеціальних плівок, напилення чи із застосуванням інноваційних електронних систем. Більше про затемнення вікон авто можна дізнатися зі статті про тонування авто. Але вибираючи такий метод, варто пам’ятати, що інтенсивність тонування регулюється законодавством.

Варіантів, чим закрити лобове скло від сонця, небагато. Зазвичай для цього використовують фольгові екрани, які фіксують безпосередньо на склі. Вони недорогі, зручні в користуванні, ефективно відбивають сонце. Але щоб захистити від перегріву не тільки салон, а й лобове скло, екран необхідно встановлювати не зсередини авто, а на склі ззовні.

Також для захисту від сонця в машину в машину встановлюють спеціальні шторки. Їх фіксують на задньому та бокових вікнах. Вони можуть бути:

  • рулонні (фіксуються на присосках чи клейкою стрічкою) та каркасні;
  • суцільні та з перфорацією;
  • пластикові, фольгові, текстильні.

Вибираючи захист від сонця в авто, варто придбати й чохли чи накидки для сидінь. Вони допоможуть запобігти вигоранню оббивки крісел.

Отже, захистити автомобіль від шкідливого впливу палючого літнього сонця допоможуть:

  • спеціальні сонячні щити та чохли-накидки;
  • регулярне миття та воскування кузова;
  • своєчасне охолодження салону.

За можливості, намагайтеся залишати авто в тіні чи напівтіні, навіть якщо зупиняєтеся ненадовго. А також не забувайте регулярно перевіряти двигун та автомобільну електрику на справність.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.