• Укр
  • Рус

Як помити натяжну стелю: корисні поради

127
Додати
до обраних
Поділитися

Натяжна стеля — це про комфорт, зручність і економність. Конструкція поступово витісняє дорогі гіпсокартонові композиції. Матеріали мають антистатичні та захисні просочення, що не дають накопичуватися пилу на поверхні. Проте стеля все одно може забруднюватися, особливо — на кухні. Тож як помити натяжні стелі й витратити на це мінімум свого часу?

Чи можна мити натяжні стелі?

На стелі можуть залишатися різні сліди. На кухні — це випаровування жиру й кіптяви, з якими не впоралась витяжка. У ванній кімнаті — це білі розводи від води. А якщо в кімнаті палять, тоді на стелі можуть залишатися жовті сліди від згоряння нікотину.

Чи можна це мити? Так. Але під час очищення треба враховувати, яке походження мають плями та який матеріал стелі. Наприклад, пил можна прибрати за допомогою ледь вологої губки. А жирні плями — спеціальними засобами, що не пошкодять плівку.

Ви можете замовити клінінг, якщо не маєте часу чи потрібних засобів для очищення натяжної стелі. Перегляньте пропонування на OLX.

Чітких обмежень щодо того, як часто можна мити стелі, немає. Тож прибирайте за мірою забруднення. Пам’ятайте, що старі плями важче виводити.

Що знадобиться для миття стель?

Серед інструментів, які вам будуть корисні, можете вибрати ганчірки з мікрофібри, швабру з м’якою насадкою, губки. Важливо використовувати м’які матеріали, що не пошкодять покриття.

Для зручності підготуйте місткість із водою, стулку чи драбину — це залежить від висоти кімнати. Тож з’ясуємо, чим мити натяжні стелі, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд.

Засоби, якими можна користуватися

Насамперед орієнтуйтеся на рекомендації виробників стелі. Вони зазвичай вказують, які засоби підходять чи знаходяться під жорсткою забороню через негативний вплив на покриття. Для таких поверхонь призначена спеціальна побутова хімія — рідини, що мають м’яку структуру.

Також ви можете використовувати мильний розчин та універсальні порошки без абразивних властивостей. Іноді на кухні дозволено використовувати рідину для миття посуду — вона прибирає бруд і жирні плями з поверхні, не шкодячи основному матеріалу.

Засоби під забороною

Не всі засоби підходять для миття натяжної стелі. Заборонено використовувати агресивні речовини як-то ацетон, хлор, лужні засоби, сода, розчинники, господарське мило тощо. Краще не експериментувати з народними лайфгаками й не використовувати соду, гірчицю.

Вода має бути не гарячою. Температури до 30°C достатньо. ПВХ-плівка, що покриває стелю, не витримує високі температури. Через це й не варто використовувати пароочищувальні машини для прибирання бруду й бактерій. За температури від 50°C стеля може деформуватися, а за температури кип’ятіння води — навіть розплавитися.

Зніміть із рук прикраси, щоб не подряпати стелю. А якщо у вас довгі нігті, краще робити прибирання в рукавичках.

Як мити натяжну стелю в домашніх умовах

Правила, як мити натяжні стелі, міняються залежно від самого матеріалу. Для ПВХ-плівки й тканинної основи є різні засоби, та й вимоги у цих матеріалів максимально відрізняються.

Глянцева стеля

Щоб підготувати матеріал для очищення, зберіть із нього мусор пилотягом. Встановіть для цього легкий режим і не торкайтеся самого покриття. Простий алгоритм очищення:

  1. Знайдіть на поверхні точкові плями й забруднення.
  2. Розведіть у воді мильний засіб та змочіть в ньому м’яку ганчірку.
  3. Протирайте плями локально, не натискайте на поверхню зайвий раз.
  4. Після очищення мильний розчин змийте ледь теплою водою, протріть поверхню насухо.
  5. Наприкінці можна обробити легким розчином води й етилового спирту, щоб надати блиск і відштовхнути пил.

Розводи залишаються після кругових рухів ганчіркою. Якщо полотно не цільне, а має декілька частин, рухайтеся вздовж шва. І бажано мати гарне природне освітлення, щоб побачити всі плями та розводи.

Матова натяжна стеля

Список, чим мити натяжну стелю з матовою поверхнею, набагато простіший. Цей матеріал не такий вибагливий, як попередній. Візуально вони схожі на потиньковану текстуру. Це має купу плюсів:

  • пилу накопичується мінімально;
  • немає розводів при митті;
  • у догляді можна бути не такими обережними.

Це не означає, що ви можете використовувати абразивні речовини чи грубі ганчірки. Структура матового матеріалу дає вам змогу не дуже хвилюватися про розводи й не потребує антистатичної обробки спиртовмісними речовинами. Достатньо використовувати мильний розчин і губки.

Тканинна стеля

Серед усіх матеріалів тканина потребує найобережнішого догляду. Це покриття має шикарний вигляд завдяки текстурі, що нагадує шпаклювання. Особливості:

  • не можна використовувати засоби із вмістом спирту, очищувальні засоби для скла тощо;
  • не всі текстильні поверхні мають просочення, що захищає від вологи;
  • краще очищення сухим методом — використовуйте м’яку щітку для делікатної чистки.

У випадку з текстильним покриттям краще відмовитися від мокрого очищення. Якщо ж ваше полотно має відповідне просочення, можете використовувати мильний розчин. Але наносити його треба тільки на плями, а не на всю поверхню. Не рухайтеся по колу — це залишає сліди. На одну ділянку достатньо декілька рухів, інакше можна пошкодити крихке полотно.

Отже, чим помити натяжну стелю та як це робити залежить від основи покриття. Дотримуйтеся рекомендацій виробника та намагайтеся прибирати бруд зі стелі у міру забруднення.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.