• Укр
  • Рус

Гальмівна система автомобіля: усе, що треба знати

368
Додати
до обраних
Поділитися

Гальмівна система — це про активну безпеку машини. Завдяки її конструкції транспорт скидає швидкість, зовсім зупиняється або залишається на одному місці. Водночас гальмівна система автомобіля влаштована доволі просто, а знати її побудову варто всім водіям. Для розв’язання проблем із силовими агрегатами чи вузлами варто звертатися до сервісного центру чи СТО. В інших випадках бажано розумітися на базових речах, хоча б для перевірки роботи автомеханіка.

Що таке гальмівна система?

Що таке гальмівна система? | Блог OLX

У машині гальмівна система — це сукупність механізмів, які за умови правильної роботи максимально швидко зменшують частоту обертів коліс. У сучасному транспорті також стоять електронні пристрої, що відповідають за стабілізацію машини під час екстреного гальмування. Ці ж функції спрацьовують і на нестійких ділянках дороги.

Будова незалежної підвіски покращує гальмування. Вона забезпечує стійкість на поворотах, покращує маневровість на дорозі.

Система проходить через весь автомобіль. Всередині конструкції використовують купу деталей — деякі з них є надто дорогими. Тож треба проводити регулярний профілактичний огляд гальмівної системи, щоби попередити серйозні проблеми.

3 базових типи гальмівної системи

Оскільки, гальма — це один із головних безпекових механізмів, вони мають працювати бездоганно. Стандартна гальмівна система складається з декількох типів. Кожен із них обов’язково має бути присутній у конструкції машини.

Робоча гальмівна система

Робоча система — це та, яку використовують на постійній основі. Вона потрібна, аби регулювати швидкість руху та зупиняти машину. Крім того, має бути запасна система, що спрацює в разі зламання основної.

Допоміжна система

Аварійна система призначення для допомоги основній. Її особливості:

  • в роботі не залежить від інших гальмівних систем;
  • потрібна для підтримання швидкості під час довгих спусків;
  • розвантажує основну систему.

Завдяки правильній роботі допоміжних гальм основні не перегріваються та мінімально зношуються. Частіше такий різновид систем використовують на вантажних засобах.

Стоянкова система

Стоянкова гальмівна система — це всім звичний ручник. Він утримує автомобіль на місці, навіть якщо той стоїть під нахилом. Додатково його можна використовувати для гальмування у тому випадку, якщо робоча система не працює.

Як працюють гальма в машині?

Гальма автомобіля працюють, як гідравлічна машина, — в основі є спеціальна рідина, що під впливом зусилля рухає елементи всередині системи. Спрощений алгоритм роботи:

  1. Людина натискає на педаль гальма, через що створюється зусилля. Воно проходить через спеціальний вакуумний підсилювач, і вже в збільшеному вигляді передається на головний циліндр.
  2. Поршень на головному гальмівному циліндрі вже нагнітає тиск робочої рідини, передаючи його до циліндрів на колесах.
  3. На гальмівному приводі збільшується тиск, гальмівні диски затискаються через це колодками, колеса починають скидати оберти.

Не варто недооцінювати якісь деталі в побудові гальмівної системи. Принцип роботи вакуумного підсилювача гальм полягає в тому, що тиск від торкання до педалі збільшується в декілька разів. Без цього не могло б далі відбуватися наростання зусилля.

Ефективність гальмування залежить від характеристик гальмівної рідини: чим вище її тиск, тим краще. Зазвичай показник складає від 10 до 15 МПа. Коли водій знімає ногу з педалі, вона за допомогою пружини повертається в первісне положення. Тиск робочої рідини знижується, поршень циліндру й колодки теж повертаються на свої місця.

З чого складається гальмівна система: будова

З чого складається гальмівна система: будова | Блог OLX

Основні компоненти гальмівної системи — привід і механізми. Розглянемо докладніше кожен елемент.

Привід — це сукупність запчастин, які передають зусилля, тягу чи переміщення. Він може бути електричним, гідравлічним, пневматичним тощо. Переважно гальмівна система з пневматичним приводом використовується на вантажних машинах, для легкових частіше застосовують гальмівну систему з гідроприводом.

Гідравлічний привід складається з:

  • педалі гальма;
  • головного циліндра та його елементів;
  • підсилювача — спеціального вакуумного;
  • патрубків та шлангів;
  • передніх і задніх циліндрів, які розташовані поруч із колесами.

Хоча на сучасних автомобілях можна зустріти електричний привід, його ще не використовують у чистому вигляді. Поширена комбінація електропневматичного приладу.

Будова гальмівної системи передбачає і гальмівні механізми. Вони утворюють спеціальний гальмівний момент, що дає змогу скинути швидкість та зупинити машину. Принцип роботи цих деталей зосереджено на силі тертя. Якщо це механізми робочої системи, їх встановлюють у колесо, а якщо стоянки — то за коробкою передач.

Самі гальмівні механізми розділяють на дві частини:

  • барабанні — мають рухому частину (барабан) і нерухому (колодки), за рух відповідають двійко пружин і опори;
  • дискові — ідентичні в деталях, але замість барабанів мають диски, колодки до основи притискає складний за конструкцією супорт.

Відрізняються ці механізми принципами роботи. У дискових — колодки здавлюють по боках ззовні, а в барабанних — зсередини. У сучасних авто переважають дискові механізми. Також на них встановлено датчики зносу: коли колодка стирається, водія про це попереджає значок на панелі приладів.

12 важливих деталей у системі гальмування

Розглянемо уроздріб головні елементи системи гальмування, які є майже в кожній легковій машині. Усі запасні деталі гальмівних систем ви можете придбати на OLX. До них належать:

  1. Педаль гальма. На механіці вона посередині, а на автоматі — зліва.
  2. Головний циліндр гідроприводу. Передає з педалі зусилля, щоб збільшити гідравлічний тиск у контурах гальмівної системи. Поруч із циліндром стоїть додатковий резервуар із робочою рідиною.
    Головний циліндр гідроприводу | Блог OLX
  3. Вакуумний підсилювач — завдяки йому рідина набуває потрібного нагнітання, щоб дійти до робочих циліндрів. Використовує атмосферний тиск для створення потрібного зусилля.
  4. Регулятор тиску в задніх механізмах — присутній на машині, якщо немає ABS. Потрібний для правильного розподілу зусилля між передніми й задніми колесами. Задні мають гальмувати дещо раніше, щоб запобігти заносу на дорозі.
  5. Робочі циліндри — виконувачі задач від головного циліндру. Коли до них доходить робоча рідина, притискають колодки до барабана або диску.
  6. Робочі конури — способи поєднання різних частин гідроприводу, аби створити додаткову аварійну систему. Варіанти комбінацій контуру: задні колеса й передні колеса, за діагоналлю заднє ліве й переднє праве, передні колеса й заднє ліве, задні колеса й переднє праве.
  7. Гідроблок ABS — розташований під капотом, містить модулятор із клапанами, помпу й електричний модуль. Запобігає розворотам, покращує стійкість та не дозволяє колесам блокуватися під час гальмування.
  8. Барабанне гальмо — у цій конструкції швидкість знижується завдяки тому, що поршні рухають колодки та стискають барабан зсередини.
  9. Дискові гальма — використовують також колодки, але ті розташовані з зовнішнього боку та рухаються завдяки поршням у супорті.
  10. Гальмівні колодки — накладки, які завдяки тертю уповільнюють обертання коліс.
    Гальмівні колодки | Блог OLX
  11. Датники ABS — встановлено електронні прилади на кожному колесі, вони передають інформацію щодо частоти обертання колеса на загальний електронний блок.
  12. Шланги — необхідні елементи для з’єднання нерухомих і рухомих частин. Доволі вразливі, особливо під час руху лісними, гірськими дорогами.

Усі деталі схильні до зносу. З них найбільш «живучими» є циліндри, а частіше з ладу виходять шланги або колодки. Треба проводити детальну перевірку системи гальмування хоча б раз на рік. Якщо ви відчуваєте, що педаль рухається занадто легко чи навіть «провалюється», це вже привід перевірити роботу гальм.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.