• Укр
  • Рус

Які іграшки варто придбати дитині до 1 року

164
Додати
до обраних
Поділитися

Батьки завжди прагнуть дати своїм дітям усе найкраще. Але необхідно мати розуміння того, що саме дитина потребує на різних етапах розвитку. Вибір іграшок для малюків — справа непроста. На ринку представлено безліч пропозицій, що відрізняються зовнішнім виглядом, функціями та призначенням. Завдяки спеціально підібраним елементам, кольорам і звукам, іграшки не тільки позитивно впливають на емоційний стан дитини, але й допомагають всебічному пізнанню довкілля. Про те, які іграшки потрібні дитині до року, йтиметься в даному матеріалі.

У чому полягають головні критерії вибору іграшок для дітей

Вибирати розвивальні іграшки для дітей до 1 року варто дуже ретельно. Під час купівлі іграшок є декілька важливих аспектів, на які варто звертати увагу:

  • Якість. Необхідно переконатися, що іграшка виготовлена з якісних матеріалів, які не містять шкідливих речовин, таких як фталати або свинець. На упакуванні зазвичай є вказівки про безпеку матеріалів.
  • Вікові обмеження. Варто перевірити, яким віковим групам рекомендована іграшка. Вона мусить відповідати віку та розвитковим потребам дитини. Наприклад, маркування «3м+» означає, що іграшка підходить для дітей старше трьох місяців, «6м+» — для дітей старше шести місяців.
  • Безпека. Треба переконатися, що іграшка не має гострих країв або маленьких деталей, які дитина може проковтнути. Також необхідно звернути увагу на безпечність механізмів іграшки, наприклад, якщо вона має рухомі частини або батарейки.
  • Матеріали. Іграшки для малюків мають бути виготовлені з безпечних матеріалів. Для дітей до 6 місяців варто вибирати іграшки з м’яких матеріалів — тканини, гуми. Після 6-го місяця можна вибрати безпечний пластик, дерево. Необхідно слідкувати, щоб фарба не відлущувалася чи не розчинялася під дією слини, якщо малюк захоче спробувати її на смак.

Про безпечність іграшки та її відповідність вимогам якості свідчать сертифікати або ліцензії від відповідних організацій.

Які іграшки потрібні дитині для розвитку

На кожному етапі життя малюк потребує різних іграшок, які можуть задовольнити його потреби та не завдати шкоди.

Якими мають бути іграшки для малюків до 1 місяця

Іграшки для немовлят 1 місяць мають бути дуже простими. Відразу після народження зір дитини є найменш розвиненим почуттям. Новонароджений бачить у 30 разів гірше за дорослого, не розрізняє кольорів і бачить предмети на відстані до 30 см. Дитина в цьому віці переважно реагує на контрастні кольори. У перший місяць життя немовля може зосереджувати свою увагу на предметі в середньому на 10 секунд. Проте цей час поступово збільшується, концентрація уваги зростає, що позитивно впливає на активізацію роботи мозку дитини. Для цього добре підібрати контрастні картки або книжки, прості брязкальця насичених кольорів.

Для розвитку тактильних відчуттів немовляти варто придбати брязкальця. Вони не мусять бути важкими, щоб малюк міг легко їх підняти. Також добре, щоб вони були м’якими — тоді дитина ними не пораниться. Вони мають бути виготовлені з м’якого легкого матеріалу — тканини або пластику обробленого тканиною. Гладка поверхня та округла форма брязкальця захистять малюка від подряпин. Найкраще вибирати брязкальця насичених, контрастних кольорів із простим малюнком — занадто строкате забарвлення втомлює зір дитини.

На цьому етапі немовля ще погано чує, але вже починає розрізняти звуки. Вони можуть бути різними, але не надто різкими та гучними. Тому добре підібрати іграшки, які видають різноманітні звуки, мелодії.

Які іграшки потрібні дитині в 3 місяці

У цьому віці діти починають активніше рухатися, повертати голову, пробують дотягнутися до навколишніх предметів. Іграшки для немовлят 3 місяці мають бути спрямовані на стимулювання їх подальшого розвитку та сприяти розвитку рухів, чуттєвого сприйняття та моторики. Для цього можна придбати карусель на ліжечко, підвіски для візочка. Підвіски з м’якими іграшками допоможуть дитині вчитися фокусувати свій погляд і слідкувати за рухом. Вони також стимулюють розвиток рухових навичок, оскільки дитина може намагатися доторкнутися до іграшок.

Маленькі діти люблять музику та звуки. Треба вибирати м’які музичні іграшки з легкими кнопками або датчиками, щоб дитина могла самостійно активувати звуки. Музика сприяє розвитку слуху, ритмічних навичок і сприйняттю звуків.

М’які текстильні іграшки, які можна тримати в руках, допоможуть дитині розвивати координацію рухів і сенсорні навички. Варто вибирати іграшки з різними текстурами та поверхнями, щоб дитина могла досліджувати їх на дотик.

Кожна дитина унікальна у своєму розвитку, тому варто спостерігати за її реакціями та інтересами, щоб вибирати іграшки, які найбільше їй подобаються.

У чому особливість іграшок для дитини до 6 місяців

Період від 3 до 6 місяців відзначається нарощуванням активності та пізнавальних навичок дитини. У цей час іграшки мають спонукати до пізнання світу та взаємодії з ним.

Найкращі іграшки для дітей 4 місяці — це ті, які стимулюють її чуття, рухи та почуття дотику. Важливо, щоб дитина мала можливість досліджувати різні текстури, звуки та форми. Різноколірні м’які кубики, книжки, музичні іграшки з яскравими кнопками, розвивальний килимок — це все чудові варіанти для розвитку дитини.

Іграшки для дітей 5 місяців можуть бути більш різнобарвними, оскільки дитина в цьому віці вже розрізняє кольори. Кисті та пальці малюка вже досить розвинені, тому можна продовжувати розвиток мілкої моторики рук. Для цього є іграшки на пружині, які малюк може схопити та притягнути до себе.

Живий інтерес для 5-місячного малюка представляють іграшки-звірята, ляльки, які видають звуки, коли він їх торкається. Діти починають вимовляти свої перші звуки та слова, а звукові іграшки допомагають цьому.

Наручні брязкальця дуже подобаються малюкам цього віку. Вони допомагають досліджувати світ навколо та свої можливості. Крім того, це сприяє хорошому емоційному стану дитини.

Розвивальні іграшки для дітей 6 місяців мають враховувати їхні фізичні та когнітивні можливості. Для цього вікового діапазону підійдуть рухомі іграшки, які можна легко тримати в руці та пересувати. Пластмасові кубики або м’ячики, які легко стискаються, можуть сприяти розвитку моторики рук. Можна вибирати іграшки, які видають легкі звуки при стисненні. Дитина буде захоплена вивченням причинно-наслідкових зв’язків.

Дитина у віці 6 місяців зазвичай починає сидіти без сторонньої допомоги. Можна почати давати їй книжки або прості сортери. Сортери для малюків — цікаві іграшки, які тренують координацію. Малюки вчаться зіставляти форми, тримати предмети в руках та вивчають кольори.

Книжки для малюків на цьому етапі розвитку мають бути картонними з великими чіткими малюнками та зображеннями, наприклад, тварин. Добре, щоб вони були витримані у виразних кольорах, щоби привернути увагу дитини. Дуже популярні книжки з дірочками, які спонукають малюка до активності. Вони допоможуть розвивати зорову увагу та сприяють розвитку мовлення, коли батьки пояснюють зображення.

У цьому віці в дитини починають прорізуватися перші зуби. Гризунки забезпечують полегшення від дискомфорту, пов’язаного з подразненням ясен. Гризунки треба вибирати з безпечними матеріалами, які можна дезінфікувати.

Якими мають бути іграшки для дітей до 9 місяців

Друге півріччя іноді так і називають — вік повзунків. Однак повзати малюк навчиться не одразу. Важливу роль у навчанні повзати можуть зіграти привабливі іграшки, які стимулюють рух уперед. М’ячики, кульки, машинки спонукають малюка швидше рухатися до них і допомагають відчути власні можливості в опануванні простору.

Важливо, щоб іграшки для дітей 8 місяців і старше збагачували сенсорний досвід дитини. Вони мають бути твердими та м’якими, круглими та плоскими, наповненими різними складовими, шарудіти або видавати дзвінкі звуки.

Найважливішою передумовою становлення мислення в дитячому віці є розвиток пізнавальної активності. Іграшки для дитини 9 місяців мусять сприяти пробудженню цієї потреби. Це іграшки, які вимагають простих, але різноманітних дій, таких, як вкладання та викладання, обертання, переміщення, натискання та ін. Такі іграшки дають дитині масу нових вражень. Наприклад, гра з великим м’яким кубиком із поглибленнями, у які можна ховати, а потім діставати різні предмети, викликає інтерес та надовго займає дитину.

Які властивості притаманні іграшкам для дитини віком до 1 року

Якщо до 9-тимісячного віку гучні звуки лякали малечу, то вже ближче до року розважальні та танцювальні мелодії починають їх цікавити. Багато дітей, почувши музику, починають танцювати, плескати в долоні. Тому такий вік ідеальний для використання різних іграшок на батарейках: з миготливими елементами, деталями, що крутяться, гучним звуком.

Якісні іграшки для дітей із музичним супроводом призначені не тільки для розваги. Вони сприяють емоційному становленню, розвитку координації та музикального слуху.

Також можна придбати такі іграшки для дітей 10 місяців та старше:

  • сортери;
  • кухонне начиння;
  • мозаїка та конструктори;
  • картки та книжки з великими картинками;
  • пальчиковий театр;
  • м’ячі;
  • толокар.

Ближче до року можна давати малюку матеріали для творчості: крейду, воскові олівці, пальчикові фарби. У цьому віці закладаються початкові уявлення про естетику, творчість. Ще один творчий матеріал, що підходить для однорічної дитини — кінетичний пісок. Він сприяє розвитку дрібної моторики рук, стимулює фантазію та концентрацію уваги. Взаємодія з кінетичним піском сприятливо впливає на емоційний стан дитини. Головне, уважно стежити за тим, щоби пісок не потрапив до рота малюка, який усе ще пробує все на смак.

Як заощадити купуючи іграшки для малюків

Іграшки для розвитку дитини мають велике значення, проте це може стати значною витратою. Варіантами зекономити кошти під час покупки іграшок для малюків можуть бути:

  • Придбання вживаних іграшок. Можна знайти вживані іграшки в хорошому стані на розпродажах, благодійних базарах або інтернет-майданчиках.
  • Обмін іграшками з іншими батьками. Можна запитати у своїх друзів або родичів, чи є в них іграшки, які вже не використовуються. Такий обмін дасть вам можливість отримати нові речі без додаткових витрат.
  • Придбання універсальних іграшок. Замість купівлі багатьох спеціалізованих іграшок, які використовуватимуться лише обмежений час, варто розглянути можливість придбання більш універсальних іграшок. Це можуть бути конструктори, пазли тощо.

Незалежно від того, де придбані дитячі іграшки, головне, щоб вони були якісними та безпечними для малюка. Перший рік життя — період найбільш інтенсивного розвитку дитини та найвідповідальніший для батьків. Важливо з перших днів життя забезпечити малюку відповідні умови, а іграшки сприятимуть його повноцінному формуванню.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.