• Укр
  • Рус

Як вибрати сімейне авто: 9 критеріїв

209
Додати
до обраних
Поділитися

Сімейний автомобіль — це про зручність та реальну потребу в транспортному засобі. Він давно вже не є ознакою розкоші чи заможності, навпаки — став щоденною необхідністю для постійного пересування родиною. Відвезти дітей до школи, поїхати на відпочинок чи до родичів у гості — все це про можливості великої машини. Пропонуємо вам найпростіший алгоритм, як вибрати автомобіль — він містить всього 9 базових критеріїв.

4 головні вимоги до будь-якого авто

Найкращий сімейний автомобіль має відповідати загальним вимогам, які висувають до будь-якого транспортного засобу. Розглянемо кожну з них:

  1. Безпека. Вимірюється наявним функціоналом. Має містити не менше як шість подушок безпеки, електронні системи ABS і ESP для збереження керованості машини під час гальмування та протистояння заносам на дорозі, кріплення дитячого крісла за системою Isofix, швидкі й сучасні склопідіймачі тощо.
  2. Надійність. Поняття суб’єктивне й доволі розмите, але ви можете перевірити, наскільки ж машина якісна, передивившись краш-тести й огляди незалежних поціновувачів автомобілів.
  3. Економічність в експлуатації. Варто вибирати машину за потенційним розходом палива на відстань у 100 км. Є багато варіантів сімейних авто, де витрати бензину становлять від 4 до 6 літрів.
  4. Зручність в обслуговуванні. Економічність авто для сім’ї — це ще й про можливість обслуговувати автомобіль. На нього мають бути доступні запчастини, а за своїми характеристиками сам транспорт має ламатися рідко.

Кращі сімейні автомобілі відповідають саме таким характеристикам. Ідеальна машина рідко ламається, споживає мінімум палива й забезпечує додаткове підтримання водія, страхуючи його на дорозі.

4 критерії, за якими вибирають авто для родини

Надійний сімейний автомобіль вибирають ще й за низкою критеріїв, а не тільки за переліченими вище. Що важливо саме для такого типу:

  1. Місткий багажник. Для сімей потрібне авто з великим багажником — близько 450-500 л, щоб там можна було перевозити не лише запасне колесо, а й дитячу коляску, самокат чи велосипед.
  2. Комфортний і просторий салон. Поняття також доволі суб’єктивне, але виміряти його можна. Оцініть, наскільки ергономічний руль, чи просторе заднє сидіння, чи є влаштована система клімат-контролю для регулювання температури.
  3. Відповідність стилю життя. Якщо ви завзяті мандрівники, тоді краще зупинитися на позашляховику. Якщо ж ви транспорт використовуєте для поїздок містом чи приміськими дорогами, тоді універсалу буде достатньо.
  4. Особливості місцевості. Орієнтуйтеся на ландшафт, якість доріг та сезонні зміни. За потреби краще зупинитися на моделях із покращеною прохідністю.

Машина для сім’ї має бути місткою. Орієнтуйтеся тут на кількість людей у вашій родині. Можливо, семимісні автомобілі підійдуть під ваші вимоги, хоча вони й потребують більше пального.

Тип кузова

Дев’ятий і один з головних критеріїв при виборі автомобіля, — тип її кузова. Залежить вибір насамперед від розміру родини та потреб.

Якщо у вас велика родина, тоді мінівен для сім’ї — ідеальне рішення. Насамперед що таке мінівен? Це легковий автомобіль у вигляді маленького фургона, що має п’ять дверей і великий відсік для багажу.

Мінівен | Блог OLX

Переваги мінівена:

  • багажне відділення розраховане на великий вантаж, що можна перевозити з собою;
  • великий салон, де вміщається сім людей;
  • заднє вікно велике, що додає зручності водію під час огляду;
  • водійське крісло розташоване вище, що додає людині зручності при керуванні;
  • можливість трансформувати салон, збільшуючи багажник або відділ для пасажирів.

Проте мінівен має й свої недоліки. Він має низьку шумоізоляцію, втрачає швидко тепло. Його дизайн не дуже привабливий, якщо ви хочете пристойну машину. Здатність до маневрів на дорозі також низька, а вартість — висока.

Схожий варіант на надійні мінівени — компактвен. Це теж представник семимісної машини, у різних модифікаціях у ньому може бути від 5 до 7 місць. Належить він до класів В або С. Його габарити дещо менші, а отже й дизайн через розміри стає дещо привабливішим. Маневрування на дорозі краще, витрати палива дещо менші, як і вартість машини.

Якщо ж родина у вас складається з чотирьох чи п’яти членів родини, тоді вам підійдуть більш компактні автомобілі. Розглянемо деякі з них.

Хетчбек | Блог OLX

Хетчбек — сучасна машина, яка підійде для молодої родини. Вона впорається з міським темпом життя. Переваги цього кузову:

  • містить великий багажник, що дозволяє перевозити багато пакунків чи габаритні речі;
  • вікно позаду доволі велике й не обмежує видимість водію;
  • легко знайти йому місце для парування;
  • за потреби багажник можна розширювати, прибравши заднє сидіння.

Варіантів машин доволі багато, ціни також різноманітні. Переважно хетчбеки належать до класів B і C.

Вони мають і низку мінусів:

  • між багажником і салоном не встановлена звукоізоляція, то й загальний рівень ізоляції від шуму низький;
  • тепловтрата доволі висока — машини прогрівають багажник додатково;
  • багато речей у багажнику можуть перекривати доступ до заднього вікна.

Якщо порівнювати з сімейним мінівеном, співвідношення простору в салоні та в багажнику тут різне. Вибираючи, орієнтуйтеся на власні потреби.

Седан | Блог OLX

Ще один представник містких авто — седан. Головна відмінність від хетчбека — роздільна стінка між салоном і багажником. Плюси кузова:

  • багажник створює додатковий безпековий буфер — у разі аварії він візьме удар на себе;
  • краще зберігання тепла завдяки розділу салону й багажного відсіку;
  • багажника вистачає для перевезення невеликого вантажу — покупки в магазині чи самокат дитини;
  • шумоізоляція набагато краща, ніж в інших машинах;
  • салон просторий та зручний для дітей і дорослих.

Проте розмір багажного відсіку може стати також великою проблемою. Наприклад, поїхати на природу на декілька днів може й не вийти — намет, все приладдя для польової, каримати, засоби для риболовлі та інші речі можуть не вміститися там разом із запаскою. На відміну від інших кузовів тут не можна трансформувати салон. Крісла й багажник закріплені в одному положенні.

Універсал | Блог OLX

Ідеальне рішення для родини — універсал із покращеною надійністю та стійкістю під час руху. Щоправда, коштують такі сімейні автомобілі дорожче за інші. Переваги універсалу:

  • доволі великий багажник, який за потреби можна розширювати через салон;
  • можна перевозити габаритні речі;
  • салон автомобіля швидко прогрівається через те, що тепло не йде на багажник;
  • гарна ізоляція від звуків та запахів.

Хоча універсал — це надійне сімейне авто, але у нього є декілька вагомих недоліків. Витягнутий кузов часто виглядає непривабливо й погано маневрує на дорозі.

Кросовер | Блог OLX

Ще один представник містких машин — кросовер. Він може задовольнити покупців із будь-якими побажаннями. Його переваги:

  • можливість перетинати перешкоди на дорозі;
  • висока посадка у салоні та гарний огляд дороги;
  • може бути три ряди сидінь;
  • частіше має повний привід;
  • велике багажне відділення.

Кросовер — це типовий приклад всюдихода. Але він у міському трафіку маневрує гірше за хетчбек. Ремонт потрібен нечасто, але коштуватиме вам багато. Високий розхід пального стає ще одним недоліком.

Популярні моделі сімейних авто у користувачів OLX.ua

Ми склали ТОП різновидів сімейних авто, якими цікавляться користувачі OLX.ua. За кількістю пропозицій найпопулярнішими за період із січня до травня 2023 стали:

  1. Седани — з ними було понад 368 тисяч оголошень, у середньому вони коштують 2,7-2,8 тисячі доларів.
  2. Хетчбеки — їх пропонували понад 153 тисяч разів, вони коштують у середньому від 3,2 до 3,3 тисячі доларів.
  3. Універсал — оголошення з ними було опубліковано понад 145 тисяч разів, середня вартість машин такого типу — від 5 до 5,2 тисячі доларів.
  4. Позашляховик — за цей період продавали загалом понад 134 тисячі разів, коштують вони від 10,9 до 11,5 тисяч доларів.
  5. Мінівени — опубліковано було всього понад 53 тисяч оголошень, середня вартість машин близько 5,5 тисяч доларів.

Найбільше запитів і відповідей за п’ять місяців стосувалось машин із кузовом седана. Отже, ви можете надавати перевагу йому в пошуках сімейного автомобіля, компактного та зручного.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.