Як почистити кондиціонер у домашніх умовах: простий алгоритм

4931
Додати
до обраних
Поділитися

Кондиціонер — чи не найпопулярніший варіант кліматичної техніки, який стає особливо актуальним у спекотний період. Для тривалої та безперебійної роботи техніка потребує регулярного обслуговування. З’ясуємо, для чого та наскільки часто необхідна чистка кондиціонерів, а також як саме її робити. Поговоримо окремо про профілактичне обслуговування для зовнішніх та внутрішніх блоків і те, коли маніпуляції цілком можливо виконати самотужки, а коли є сенс звернутися до фахівців.

Чому потрібно робити профілактику для кондиціонера

Чимало людей нехтують профілактичними заходами, і така позиція є принципово неправильною. Ця кліматична техніка постійно контактує з повітрям на вулиці та в приміщенні, тож у зовнішні та внутрішні блоки потрапляють пил, пилок квітів, пух та інші елементи. Надалі через забруднення з’являються грибок, цвіль, неприємний запах із кондиціонера.

Регулярна профілактика допоможе попередити чималу кількість несправностей кліматичної техніки, а також проблеми зі здоров’ям. Серед можливих наслідків відмови від очищення кондиціонерів:

  • загострення алергічних захворювань;
  • розмноження бактерій та пилових кліщів;
  • велике навантаження на компресор;
  • перегрівання теплообмінника;
  • збільшення споживання електрики;
  • зменшення коефіцієнта корисної дії.

Тож чистка кондиціонера — необхідність, про яку не можна забувати.

Як часто потрібно чистити кондиціонер

Перш ніж з’ясувати, як почистити кондиціонер, потрібно знати про регулярність таких маніпуляцій. Фахівці радять здійснювати обслуговування кліматичної техніки принаймні двічі на рік, якщо йдеться про інтенсивне використання. Коли ж ви користуєтеся кондиціонером не надто часто, можна обмежуватися профілактикою лише раз на рік.

Найкраще рішення — почистити кондиціонер перед початком періоду активного використання. У такий спосіб техніку, яка буде працювати на охолодження повітря, можна обслуговувати наприкінці весни, а якщо також застосовуєте її на обігрів — восени.

Що потрібно для очищення?

Тож як чистити кондиціонер? Передусім підготуйте все, що для цього потрібно, а саме:

  • спеціальні мийні засоби;
  • воду та ганчірки;
  • мийку високого тиску (необхідна для зовнішнього блоку).

Також бажано мати респіратор, рукавички, зубну щітку (або іншу щітку для очищення вузьких проміжків). Якщо не хочете, щоби на підлозі накопичився бруд, заздалегідь постеліть папір чи плівку.

Самостійна чистка кондиціонера

Тепер переходимо до того, як самому почистити кондиціонер. Можна обійтися без фахівців, коли йдеться про очищення фільтрів, радіаторів, дренажів та вентиляторів.

Під час самостійних робіт важливо відмовитися від використання металевих або дуже жорстких предметів, бо інакше є ризик пошкодження магістралі та теплообмінника.

Як чистити внутрішній блок кондиціонера

Спеціалісти радять чистити внутрішній блок принаймні три рази на місяць. Загалом алгоритм дій є доволі простим:

  1. Відкрити інструкцію з експлуатації — у ній важливо ознайомитися з рекомендаціями, схемою пристрою та попередженнями виробника.
  2. Відключити кондиціонер — необхідно не просто вимкнути живлення, а й зачекати 10–15 хвилин, щоби кліматична техніка встигнула охолонути.
  3. Відкрити кришку кондиціонера, дістати фільтри та здійснити їх очищення — про те, як почистити фільтр у кондиціонері, поговоримо докладніше нижче.
  4. Зняти жалюзі та від’єднати частину корпусу — для цього потрібні відкручування гвинтів та відщеплення засувки.
  5. Почистити радіатор кондиціонера — процедуру можна здійснювати зі зніманням або без нього.
  6. Зібрати кондиціонер і зачекати, доки він висохне.

Тепер повернемося до того, як почистити фільтр кондиціонера. Зазвичай ця процедура не входить у перелік послуг під час гарантійного обслуговування. Після того, як витягли ці елементи, тримаючи за нижню частину, можна скористатися пилотягом. Це доцільно в тому випадку, якщо на фільтрах накопичився великий шар пилу.

Далі елементи необхідно промити під проточною водою з використанням щітки чи губки та мила. Ще краще рішення — застосовувати спеціальний засіб для чистки кондиціонера. Потім достатньо дати фільтрам висохнути та повернути їх на місце. Ще один момент — прогнати техніку в режимі провітрювання.

Як від’єднати корпус для очищення фільтрів? Спочатку потрібно розімкнути роз’ємне з’єднання, трохи відтягнувши кришку. Далі верх можна зняти та починати мити. Важливий нюанс: пластикові детал і не варто промивати гарячою водою чи сушити під ультрафіолетовими променями. Це може призвести до деформації пластику. Також заборонено мочити ті частини, через які проходить струм.

Зосередимося на питанні очищення радіатора. Якщо мити його в зафіксованому стані, попередньо варто захистити електричні елементи від бризок. Ще одне рішення — відкрити нижню кришку кондиціонера, витягнути пластину радіатора та зняти пил щіткою чи пилотягом, після чого протерти вологим матеріалом та зачекати, доки елемент висохне.

Принциповий момент під час чищення — профілактика для корпусу. Жалюзі потрібно протирати від пилу вологою ганчіркою, рухаючись верхньою частиною блоку.

Як чистити зовнішній блок кондиціонера

Складніше питання щодо того, як почистити кондиціонер у домашніх умовах, пов’язане із зовнішнім блоком. Здійснити всі маніпуляції самотужки можливо лише за тієї умови, що у вас є доступ до цієї частини та вона розташована не дуже високо.

Хоча від регулярності прибирання не буде залежати вплив техніки на здоров’я, на продукування холоду впливає саме стан зовнішнього блоку. Елементи конденсатора можуть засмічуватися пухом, смогом, пилом, і через це суттєво падає продуктивність техніки. Як визначити, що зовнішній блок потребує очищення? Про це будуть свідчити візуальні характеристики — зазвичай неозброєним оком видно, коли кондиціонер значно засмітився. Для очищення дотримуйтеся таких дій:

  1. Відкрити інструкцію з експлуатації — ознайомитися з рекомендаціями та схемою пристрою
  2. Зняти захисну решітку.
  3. Вимити пил із середини мийкою високого тиску.
  4. Чекати, поки просохне основна волога.
  5. Здійснити монтаж решітки.
  6. Зачекати, поки випарується вся волога.

Однак під час здійснення маніпуляцій насамперед дбайте про власну безпеку. Інформація щодо того, як зняти кришку кондиціонера та почистити зовнішній блок, актуальна лише тоді, коли мешкаєте на першому поверсі чи в приватному будинку.

Вартість технічного обслуговування кондиціонера

Очищення кліматичної техніки та інші профілактичні процедури можуть бути занадто складними для пересічної людини. До того ж якщо не знаєте, як зняти кондиціонер та ніколи не здійснювали такі роботи, є ризик пошкодження та як результат — ще більш дорогий ремонт.

Як правило, профілактичні процедури коштують порівняно небагато. У чому їхня перевага перед самостійною чисткою? До комплексу послуг можуть бути включені тестування, дозаправлення фреоном, продування трубки. Зробити такі маніпуляції самотужки доволі проблематично, водночас їхнє проведення є дуже важливим для безперебійної роботи кондиціонерів. До того ж професійне технічне обслуговування коштує набагато дешевше, ніж ремонт кліматичної техніки. Тож не нехтуйте профілактичними процедурами.

Найкращим рішенням буде звернутися до професіоналів та здійснити повноцінне обслуговування кліматичної техніки. Звернемо увагу на статистику від OLX. Так, у січні поточного року було 270 оголошень щодо чистки кондиціонерів, у лютому — 280, у березні — 374, у квітні — 499, а в травні — вже 668.Тож перед початком літнього сезону зростає і кількість пропозицій. Щодо вартості послуг точної інформації немає — її потрібно уточнювати безпосередньо у фахівців. Однак зазвичай процедури коштують приблизно 1000 грн (ціна може змінюватися в більший чи менший бік залежно від обсягу робіт, моделі кліматичної техніки тощо).

Отже, коли йдеться про чистку кондиціонерів, краще за все виконувати власноруч тільки прості маніпуляції, що не пов’язані з ризиком пошкодження техніки та небезпекою для здоров’я. Наприклад, доволі безпроблемним є чищення внутрішнього блоку, зокрема фільтрів. У питанні профілактики для зовнішніх блоків уже можуть бути нюанси, і якщо живете на високому поверсі, краще не ризикувати й довірити цю справу професіоналам.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.