• Укр
  • Рус

Чому горить лампочка АБС на панелі?

824
Додати
до обраних
Поділитися

Далеко не завжди підсвічена лампочка ABS вказує на серйозне зламання в автомобілі. Якщо на панелі загорілася ця піктограма, не варто одразу лякатися. Однак розуміти, що означає ABS в машині, коли вмикається піктограма й що в таких випадках треба зробити водієві — необхідно.

Що таке система ABS?

ABS (Anti-lock Braking System) — це антиблокувальна система гальм. Саме вона не дозволяє колесам різко зупинятися у випадку раптового гальмування, а поступово сповільнює рух транспортного засобу. Тобто система АБС збільшує гальмівний шлях, водночас залишаючи водієві можливість для маневрування.

У сучасних автівках ABS працює в комплексі з іншими системами: антипробуксівною, динамічної стабілізації, допомоги під час екстреного гальмування. У такий спосіб максимально покращується безпека під час руху, зокрема в складних дорожніх ситуаціях.

Основні компоненти

Антиблокувальна система складається з декількох функціональних блоків. Розуміння конструкції АБС допоможе розібратися в причинах, які спричиняють загоряння відповідного індикатора на панелі приладів. Основні деталі гальмівних систем ABS — це:

  • датники швидкості обертання коліс і прискорення — зазвичай їх 4, на маточині кожного колеса;
  • гідравлічний блок — складається з гідроакумулятора, помпи, електромагнітних клапанів;
  • електронний блок управління (ЕБУ) — «мозок» системи, аналізує інформацію, що надана датниками, й на її основі формує команди для гідравлічного блоку.

Коли в машині загоряється піктограма ABS, це може означати, що один із компонентів системи не виконує свої функції. Причин для цього може бути декілька.

Причини загоряння лампочки антиблокувальної системи

Для початку варто зазначити, що підсвічування піктограми АБС може відбуватися по-різному:

  • лампочка спалахує і гасне під час запуску двигуна — це норма, такий сигнал демонструє, що антиблокувальна система в робочому стані;
  • лампочка вмикається і світить постійно чи тривалий час не гасне під час руху — знак того, що бортовий комп’ютер виявив певну невідповідність у роботі системи.

Якщо піктограма ABS світиться в машині постійно, це може вказувати на те, що:

  • стався обрив проводів;
  • датники ABS забруднені, відключені чи вийшли з ладу;
  • пошкоджено зубчастий вінець на маточині колеса;
  • не функціонує електронний блок керування системою.

Якщо причина в забрудненні, достатньо помити транспортний засіб і система почне працювати правильно. Якщо лампочка почала світитися після техогляду, є ймовірність, що діагностику коліс виконував недосвідчений майстер, який після всіх маніпуляцій забув під’єднати дроти датників коліс. Більш серйозна проблема — якщо АБС світиться у зв’язку зі зламанням блоку управління.

Чим небезпечний злам ABS?

Якщо в автомобілі постійно світиться АБС — це вагома причина звернутися в автосервіс і виконати діагностику транспортного засобу. Однак якщо піктограма засвітилася під час їзди, не варто панікувати чи одразу зупиняти машину. У більшості випадків продовжувати рух цілком безпечно. Цей сигнал не вказує на те, що відмовили гальма. Проте варто пам’ятати, що у разі несправної ABS характер гальмування дещо змінюється. Тому в такій ситуації не варто надто покладатися на безперебійну роботу антиблокувальної гальмівної системи та стабілізацію курсової стійкості.

Що можна зробити до поїздки в автосервіс?

Якщо на панелі приладів загорівся АБС і немає можливості негайно відвідати СТО, водієві варто виконати такі дії:

  1. Перевірити, чи не потрапила вода до ЕБУ, чи не пошкодився його корпус. Усі маніпуляції виконують, попередньо від’єднавши дроти та гальмівні трубки. Якщо в приладі є рідина, його продувають і просушують. Акумулятор при цьому від’єднують.
  2. Перевірити запобіжники. Їх можна знайти на загальній панелі під капотом.
  3. Перевірити дроти й датники на колесах. Для цього кузов авто треба підняти за допомогою домкрата й оцінити стан дротів, перевірити кріплення датників. Якщо на сенсорах є забруднення чи іржа, їх варто видалити.

Також можна виконати перевірку системи в русі. Для цього транспортний засіб розганяють до швидкості 40 км/год і різко натискають педаль гальма. Якщо ABS відключена чи несправна, будь-які вібрації чи посмикування в момент гальмування відсутні.

Отже, якщо загоряється лампочка ABS, не потрібно панікувати, адже піктограма вказує лише на проблеми з антиблокувальною системою, а гальма й надалі працюють справно. Однак для підвищення власної безпеки та маневровості транспортного засобу краще виконати діагностику системи ABS та, за необхідності, усунути дефект.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.