• Укр
  • Рус

Як вибрати газовий котел: від потужності до монтажу

131
Додати
до обраних
Поділитися

Газовий котел — це один із найбільш вигідних способів обігріти приватний будинок і нагріти воду. Проте пристрої відрізняються між собою. У них різні принципи монтажу, кількість контурів, матеріали для теплообмінників тощо. Тож який газовий котел краще купити та як визначити, що вам потрібно?

Конструкція газового котла

Перед тим, як вибрати газовий котел, розберемося в конструкції пристроїв. Класичний газовий котел складається з таких деталей:

  • корпус — саме він захищає від зовнішнього середовища й не дає виходити вогню з-під контролю;
  • панель управління — сенсорні кнопки або поворотні ручки, тут зазвичай вводять стандартну інформацію про температуру опалення та нагрівання води;
  • дисплей — на ньому показано температуру, потенційні помилки, збої в кліматі тощо;
  • манометр (може бути електронним і механічним) — показує тиск у рідині в системі.

Всередині самого котла є теплообмінники з міді, горілка зі сталі, помпа, газовий клапан, латунна гідрогрупа, вентилятор, датчик тяги тощо.

За конструкцією бувають газові котли на стіну та на підлогу. Який з них вибрати — залежить від ваших потреб. Той, що встановлюється на підлозі, має чавунну або стальну серцевину. Пальник всередині може бути атмосферний чи надувний. А головними перевагами цього типу є:

  • довгий термін роботи;
  • можна встановлювати в систему, де є нерівномірна циркуляція;
  • немає обмежень за потужністю та розміром приміщення.

Проте моделі на підлогу займають багато місця. Монтаж доволі складний. Перед остаточним запуском системи треба проводити пробні увімкнення, щоб точно переконатися — котел працює нормально.

Настінні котли набагато компактніші. За розміром навісні котли схожі на газові колонки, тож не займають багато простору. Перед тим, як вибрати цю модель, переконайтесь, яка потужність газового котла потрібна саме для вашого будинку. У цих моделей вона не перевищує 100 кВт зазвичай. Перевагами котла є:

  • стабільна робота під час зміни тиску;
  • можливість регулювати потужність роботи;
  • мають вбудовані датчики захисту.

Проте якщо у вас велике приміщення, цей тип не підійде для покриття всіх потреб. Як вибрати двоконтурний газовий котел у такому випадку? На кожні 10 кв.м необхідно 1 кВт палива помножити на 40 %. Для одноконтурних — на 20 %. Це ж і є формула, як вибрати потужність газового котла. Проте схема працює лише для приміщень зі стандартними характеристиками: висота стель до 2 метрів, є середнє утеплення.

Як працює газовий котел: головне

Принцип роботи котлів приблизно однаковий, як би не відрізнялися деякі його конструкційні особливості. Є два головних вузли: пальник і теплообмінник. Від них залежить робота всього котла.

Газ проходить через автоматику на пальник. Там виникає іскра, яка викликає полум’я. Завдяки цьому нагрівається теплообмінник, у якому проходить вода з опалення або водопостачання. Якщо пальник зроблено зі сталі, то теплообмінник може бути з міді, сталі, що не іржавіє, або вуглецевої сталі.

Види газових котлів

Щоб остаточно вирішити, який котел вибрати під ваші цілі, ознайомимося з головними відмінностями цих приладів. За принципом нагріву поділяють котли на:

  • конденсаційний газовий котел — це система, у якій додаткове тепло з’являється завдяки переходу води в пару й навпаки;
  • турбований — пристрій, у якого камера згоряння закрита, а викид продуктів розпаду проходить під впливом вентилятора;
  • конвекційний — класичний вид пристрою, який для нагрівання води використовує лише енергію від згоряння газу;
  • парапетний — пристрій, що має закриту камеру згоряння, яка знаходиться ззовні, щоб мінімізувати ризики загазованості повітря в приміщенні.

За функцією роботи типи газових котлів розбивають на одноконтурний і двоконтурний. Який газовий котел вибрати, залежить від потреб у кожному конкретному випадку. Одноконтурні нагрівають воду в системі опалення. Вони не призначені для нагріву води звичайного споживання. Це вигідно, якщо гаряча вода в принципі не потрібна або є інше джерело нагрівання як-то бойлер чи колонка.

Двоконтурні котли нагрівають воду і для опалення, і для подачі в приміщення. Вони побудовані складніше, адже мають додаткові вузли та механізми. Часто в одноконтурну систему можна вбудувати бойлер. Тоді вода в ньому буде нагріватися від газового котла, що зекономить витрати на електроенергію.

За типом пальника ділять на:

  • пальник атмосферного типу — складається з декількох невеликих сопел, через які проходить газ;
  • з використанням наддуву — має складнішу конструкцію, його використовують для закритих камер, переважно в турбованих котлах.

За місцем розташування розділяють котли на підлогові та настінні. Який потрібен вам — залежить від розмірів приміщення, що треба опалювати.

Тип камер згоряння може бути відкритий і закритий. Насамперед відрізняються пристрої за типом видалення диму. Проста конструкція — димарі. У них повітря для горіння потрапляє з приміщення, де встановлено котел. А самі продукти горіння завдяки природній тязі переміщуються вгору вертикальним димарем.

Є натомість турбовані котли. У них камера згоряння закрита. А подає повітря і виводить продукт горіння спеціальна турбіна, вентилятор. Завдяки йому повітря, необхідне для горіння, засмоктується з вулиці, й одночасно викидається чадний газ із продуктами горіння.

За типом пальника вони можуть бути:

  • одноступеневі — терморегулятор працює як пороговий перемикач, що вмикає і вимикає опалення після досягнення порогових значень;
  • багатоступеневі — працюють так само як і попередній вид, але порогів тут набагато більше;
  • модульовані — у них регулювання температури пропорційно потужності пальника.

За матеріалами розрізняють котли зі сталі, чавуну й міді. Сталеві теплообмінники важать мало, коштують недорого, але потребують регулярного очищення накипу. Найбільш довговічні моделі містять чавунний теплообмінник, але коштують вони багато, доволі важкі. Мідь не схильна до корозій, але потребує обмежень у максимальній температурі.

5 порад, як правильно вибрати газовий котел

Для газового котла має значення потужність. Споживання електрики газовим котлом є одним із ключових елементів, який зазначено в технічній документації. І таких деталей є купа. Тож як вибрати газовий котел для квартири чи іншого приміщення:

  1. Визначтесь, яка електрична потужність газового котла потрібна. Це залежить від кількості дверей та вікон, їхніх розмірів, клімату, додаткового обладнання. Краще довірити цю справу фахівцям.
  2. З’ясуйте, чи є стійкість до корозії. Найменше їй піддається мідь, найбільше — сталь. Щоб не давати розвиватися корозії, треба постійно очищувати теплообмінник.
  3. Виберіть тип нагріву. Зі своїми задачами однаково пораються і конвекційні, і турбовані моделі тощо. Тут варто орієнтуватися на безпеку та кліматичні особливості.
  4. Зупиніться на одній системі управління. Вона може бути механічною або електронною.
  5. Визначте енергозалежність. Котли можуть працювати від електрики або бути автономними.

Перед тим, як вибрати економний газовий котел для будівлі, подивіться пропозиції на OLX. Тут запропоновано багато варіантів за різними цінами.

Котли на OLX в середньому коштують близько 10 тисяч гривень. Найнижча ціна на них була в червні 2022 року (7560 грн), а найвища — у лютому 2023 (близько 11400). У середньому в місяць публікується 250 оголошень.

Як вибрати газовий котел для будинку чи квартири?

Газовий котел для приватного будинку частіше вибирають двоконтурний із монтажем на підлозі. Конструкція має містити вбудовані камери. Чим більше людей проживає в будинку, тим потужніше має бути й сам пристрій.

Конкретного алгоритму, який котел вибрати для квартири, не має. Можна тут використовувати настінні конструкції, а кількість контурів визначати, залежно від потреб.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як економити електроенергію

Як економити електроенергію та допомогти енергетикам: 10 порад

10 простих порад щодо економії електроенергії, щоб зменшити навантаження на енергосистему та забезпечити світло в українських оселях ✔️ Підтримайте енергетиків під час війни! ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.