• Укр
  • Рус

Який тиск має бути в шинах автомобіля: про безпеку на дорозі

259
Додати
до обраних
Поділитися

Тиск у шинах відповідає за керованість транспорту на дорозі. Від нього залежить безпека водія та пасажирів, стан автомобіля тощо. Коли ви їздите на машині, треба знати, скільки атмосфер має бути в колесах автомобіля і як перевіряти цей експлуатаційний показник.

Чим загрожують перекачані чи недокачані шини?

Загалом шини та колеса — це елементи машини, від яких залежить якість керування, пробуксовування та гальмування.

Якщо тиск буде вище за визначену норму, це може прискорити знос шин через напругу в каркасі, збільшити знос протектору й погіршити комфорт руху. Натомість деякі водії спеціально підвищують тиск — роблять це в межах 0,2–0,8 бара. Самі виробники авто радять збільшувати тиск від 0,2 до 0,3 бара, щоби покращувати плавність руху.

Зазвичай додавати тиск треба ще й перед довгою поїздкою. Особливо якщо на вас чекає дорога з поганим покриттям. Це потрібно, щоб не пошкодити ходову частину й подовжити життя дисків.

Зменшений тиск у колесах авто вже не бажаний. Навіть показник на 0,2 бара менший за норму призведе до неправильного керування автомобілем та швидкого зносу шин. Якщо вимірювання тиску в шинах показує низькі значення, то це припустимо тільки для водіїв, які хочуть покращити власний комфорт на нерівній дорозі. Витрати на пальне натомість зростають.

Рішення однаково нераціональне: через низький тиск у колесах автомобіля дійсно збільшується площа торкання колеса з дорогою. А це зменшує тиск на ґрунт і додає машині кращої прохідності. Разом із цим збільшується вірогідність погнути диск і розірвати шину. Довго на повільній швидкості неможливо рухатись. Єдиний припустимий варіант, коли тиск може бути меншим на 1,2–1,5 бара — ви їдете по мокрому піску. Тоді швидкість руху можна знизити до 15 км/годину.

Коли перевіряти тиск у колесах?

Тиск у шинах треба вимірювати щомісяця. Це технічні вимоги виробників. Тиск у шинах взимку вимірюють частіше — два рази на місяць.

Пам’ятайте, що повітря має всі властивості газу. Коли нагрівається, воно розширюється, коли замерзає — стискається. Щоб отримати правдивий результат, дайте машині трішки охолонути після поїздки. Але не чекайте занадто довго — коли повітря остигне й почне замерзати, воно знову покаже неправильне значення.

Що кажуть виробники про тиск

Який тиск у шинах на зиму та літо має бути в конкретній машині, визначає виробник. Частіше для автівок нормою є тиск від 2 до 2,5 атмосфери. Це середній показник, який і забезпечує комфортну поїздку, і паливо економить.

Де подивитися рекомендований тиск?

Ви можете знайти, який тиск має бути в колесах автомобіля, декількома способами:

  • у керівництві з використання машини;
  • на двері з боку водія — там є спеціальна табличка;
  • за QR-кодом, який кріплять на дверцятах, на кришці люка в бензобак.

На цій помітці вказано не тільки оптимальне значення, який має бути тиск у колесах машини, а ще й мінімальне та максимальне. Виробник шин також вказує значення тиску на боковій частині виробу. Проте це значення — максимальна величина, яка можлива для цього типу коліс.

Як читати таблицю тиску в шинах?

Коли ви знайдете таблицю-підказку від виробника, варто її правильно розшифрувати. Насамперед треба визначити індекс шини. Для цього потрібні:

  • ширина профілю в міліметрах;
  • співвідношення висоти й ширини у відсотках;
  • діаметр колеса в дюймах;
  • індекс максимальної ваги на покришку в кілограмах.

Наприклад, у вас шина за цими характеристиками має такий індекс: 185/55R17 88Н. Знайдіть це значення в таблиці та подивіться, який оптимальний тиск має бути на передній осі та задній. Рідко ці значення відрізняється одне від одного.

Як виміряти тиск у шинах?

Бити ногою по колесу, щоби перевірити тиск, не варто. Це не дасть вам жодного результату. Коректні показники тиску ви можете дізнатися за допомогою манометра. Алгоритм, як перевірити тиск у шинах:

  1. Поставте машину на рівній поверхні — важливо, щоб не було виступів, каменів, пагорбів тощо.
  2. Зніміть ковпачок на ніпелі та притисніть манометр до штуцера на декілька секунд. Треба докладати сили, щоб контакт був герметичним.
  3. Повторюємо цю дію ще декілька разів, щоб точно отримати правильний результат.

Далі треба діяти за ситуацією. Якщо тиску замало, за допомогою помпи підкачайте колесо. Після цього перевірте знову показник манометром. Якщо значення більше за норму, треба прибрати тиск. І знову перевірити приладом для вимірювання. Коли досягнете показника норми, закрутіть назад ковпачок на штуцері.

Якщо у вас немає пристрою для вимірювання тиску, зверніться на шиномонтаж — тут манометр є точно. Сервіс, який вам підходить, можете знайти на OLX.

Є інші способи вимірювання тиску. У машинах преміумсегмента є спеціальні вбудовані датчики. Вони на бортовий комп’ютер передають інформацію про температуру повітря в шинах та тиск. За небезпеки спрацьовує сигнал застереження та відповідна інформація з’являється на екрані.

Якщо на машині є антиблокувальна система (ABS), то тут за допомогою непрямих методів теж можна дізнатися про тиск у колесі. Система відстежує швидкість руху. А та може мінятися через недостатній тиск.

Щоб автоматизувати систему вимірювання, можете використати ковпачки-індикатори. Їх накручують на вентилі шин. Спочатку вони мають прозору поверхню, а із часом перефарбовуються. Оцінити тиск можна тільки після зупинки транспорту, але ж не під час руху.

Який тиск має бути в шинах автомобіля зимою та влітку

Тиск у зимових шинах має бути на 0,3 атм більше, ніж зазвичай. Це потрібно, щоб виключати природні втрати та забезпечити нормальну безпеку. Показник влітку вже не такий принциповий — тут можна дотримуватися стандартних рекомендацій від виробника авто.

Отже, варто стежити за тиском у шинах заради власної безпеки. Орієнтуйтеся на поради виробників для зручності та регулярно перевіряйте за допомогою манометру показники.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.