• Укр
  • Рус

Що таке парктронік і для чого він потрібен в автомобілі

321
Додати
до обраних
Поділитися

Паркування є одним із найскладніших маневрів навіть для досвідчених водіїв. Щоби полегшити цей процес, виробники автомобілів облаштовують їх спеціальним пристроєм під назвою парктронік. Що таке парктронік у машині, як він працює та чи можна його самому встановити — розповідаємо в цій статті.

Що таке парктронік

Автомобільний парктронік це система датчиків, які сканують простір довкола машини та сповіщають про перешкоди. При наближенні до іншого об’єкту паркувальний прилад подає звуковий сигнал, а на дисплеї показується відстань до нього.

Залежно від розташування, парктронік може бути переднім, заднім та комбінованим. Найбільш поширеним є передній та задній парктронік. Комбінована модель коштує дорожче, тому менш популярна, хоча вона й більш ефективна.

Для чого потрібен парктронік

Насамперед парктронік стане в пригоді водіям, які живуть у великому місті, де багато машин та щільний рух. Прилад значно полегшує процес паркування та знижує ризик зіткнення з іншими автомобілями, стовпами, стінами тощо.

Наприклад, з допомогою заднього парктроніка можна безпечно припаркувати авто в умовах обмеженого простору. Передні датчики допоможуть виїхати з місця паркування.

З чого складається парктронік

Парктронік може бути вбудований в автомобіль виробником, а може продаватись як окрема деталь. У будь-якому випадку, його будова містить такі елементи:

  • Система датчиків — бувають ультразвуковими та електромагнітними. Залежно від моделі, їх кількість може бути різною. Зазвичай встановлюється 4 датчики в задньому бампері та 2 датчики в передньому.
  • Електронний блок керування — обробляє сигнал, який отримує від датчиків. Крім цього, блок контролює роботу парктроніка та сповіщає водія в разі несправності системи.
  • Індикатор відстані — надає інформацію про відстань до перешкод поряд з автомобілем. Індикатор може мати вигляді шкали з поділками, РК-дисплею із цифрами, або проєктуватися на лобове скло авто.

Усі деталі пристрою можуть бути об’єднані проводкою, або ж працювати дистанційно. Перший варіант більш надійний, проте його важче встановити. Дистанційні моделі легше монтуються, проте можуть неправильно працювати за наявності перешкод для сигналу.

Який принцип роботи парктроніка

Робота парктроніка дещо схожа на ехолот. Датчики приладу постійно подають сигнал у простір довкола автомобіля. При зустрічі з іншим об’єктом, сигнал відбивається від його поверхні та повертається до датчика. Далі блок керування за лічені секунди обробляє одержану інформацію, за довжиною хвилі сигналу визначає відстань до перешкоди та рівень небезпеки. У результаті всі дані виводяться на шкалу або екран парктроніка та подається звуковий сигнал.

Більшість парктроніків можуть виявити будь-який об’єкт від 0,2 до 2 м від автомобіля. Ефективність приладу залежить від кількості датчиків. Якщо їх недостатньо, паркувальний пристрій може не помітити об’єкти невеликих розмірів та ті, які знаходяться в «мертвій зоні».

Які є типи парктроніків

Перед тим як вибрати парктронік важливо ознайомитися не лише з принципом його роботи, але й із різними видами цього приладу. Вони поділяються на три головні категорії.

За принципом сповіщення

Залежно від моделі, парктронік може сповіщати про перешкоду за допомогою звукового сигналу або зображення. Кожен варіант має свої особливості:

  • Звуковий сигнал — найпростіший вид. Чим ближче автомобіль до перешкоди, тим гучніший сигнал. Під час наближення до 30 см, звук стає максимально гучним та безперервним.
  • Індикатор — обладнаний різноколірними світлодіодами, які повідомляють відстань до перешкоди. Червоний колір означає, що об’єкт дуже близько, оранжевий — об’єкт недалеко, зелений — об’єкт не становить загрози, проте входить у радіус дії парктроніка.
  • Шкала — найпоширеніший тип. Повідомляє відстань до перешкоди за допомогою поділок. Деякі моделі можуть мати дві шкали окремо для правої та лівої сторони авто.
  • РК-дисплей — найдорожчий варіант. Надає найточнішу та детальну інформацію про всі об’єкти довкола машини. Також може мати додатковий функціонал, наприклад, голосове озвучення інформації, вимірювання температури на вулиці та виведення зображення з камери заднього виду.

Тип сповіщення не впливає на ефективність парктроніка. Вибрати прилад за цим показником потрібно виходячи зі свого бюджету та потреб.

За способом встановлення

Різні моделі парктроніків мають відмінні способи встановлення. За цим показником вони бувають:

  • Врізні — встановлюються безпосередньо в бампер автомобіля. Найчастіше такі моделі йдуть у комплектації авто. Варто враховувати, обираючи такий парктронік що це не завжди органічно доповнює зовнішній вигляд машини.
  • Накладні — розміщуються на внутрішній стороні бампера за допомогою клею. Такі моделі непомітні та не псують бампер.
  • Підвісні — також встановлюються на внутрішній стороні бампера, проте закріплюються кронштейном.

Найнадійнішими парктроніками є врізні. Накладні та підвісні також добре працюють, проте потрібно пам’ятати, що вони можуть відклеїтися.

За кількістю датчиків

Від кількості датчиків залежить точність приладу та радіус покриття. У сучасних парктроніках використовується не менше двох сенсорів. Цієї кількості достатньо для роботи пристрою, проте в них можуть бути «мертві зони». Попри це, багато водіїв обирають саме такий варіант через його низьку вартість.

Оптимальною кількістю датчиків є 4. Парктроніки з такою кількістю сенсорів досить точно інформують про перешкоди й не надто дорого коштують. Проте, усі датчики встановлюються лише в передній або задній бампер.

Щоб отримувати інформацію про перешкоди і спереду, і ззаду потрібно встановлювати парктронік на 6 датчиків. У такій моделі 4 сенсори монтується в задньому бампері, а 2 — у передньому. За потреби водій може вмикати та вимикати парктронік передній або задній.

Найефективнішим парктроніком є модель на 8 датчиків. У такому пристрої по 4 сенсори встановлюється в передній та задній бампер. Вони надають найповнішу інформацію про об’єкти біля автомобіля.

Підіб’ємо підсумки

Сучасні легкові автомобілі, зазвичай, мають парктронік вбудований виробником. Приладу може не бути хіба що на старших авто, які були випущені до 2000-х років. У такому разі, пристрій можна встановити самостійно. Щоб установка парктроніка не пошкодила машину, варто довірити цю справу фахівцям на СТО.

Парктронік — це зручний пристрій, який стане в пригоді кожному водію. З його допомогою можна не лише полегшити процес паркування, але і вберегти автомобіль від пошкодження.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.