Серед кухонного приладдя пательня — чи не найпопулярніше найменування. Приготування чималої кількості простих і складних страв відбувається саме на ній, а отже без покупки не обійтися. Як вибрати сковороду та на які характеристики звертати увагу? Поговоримо про цей посуд і його основні особливості.
Типи сковорідок
Перше, що треба знати, — під час приготування їжі вдома зазвичай потрібно мати одразу декілька пателень. Залежно від форми, товщини, матеріалу та інших параметрів посуд буде мати те чи інше призначення.
Класична пательня
Йдеться про традиційний різновид, що має рівне дно. Саме він вважається найбільш розповсюдженим та використовується найчастіше. Така сковорідка підходить для смаження і тушіння багатьох страв.
Сковорода глибока
Посуд візуально нагадує попередній традиційний варіант, а єдина відмінність пов’язана із зовнішнім виглядом бортиків. Вони доволі високі — від 5,5 до 10 см. Така конструкція дає змогу лити багато олії чи іншої рідини, коли готуєте їжу. Це важливо, якщо хочете захиститися від бризок під час знімання кришки. Смаження м’яса, риби, овочів, тривале тушіння краще здійснювати саме на такій пательні.
Сковорода-гриль
Різновид призначено виключно для смаження, а готові страви за виглядом нагадують ті, що зроблені на грилі. Візуально сковорідка відрізняється ребристим дном і прямокутною формою. Завдяки таким особливостям їжа має характерні для гриля смужки, а під час приготування олія витрачається економно.
Пательня для млинців
Сковорідка для млинців — протилежність глибокій пательні. Вона має низькі бортики та пласке тонке дно — це допомагає комфортно підіймати млинці лопаткою, а тепло від конфорки добре передається тісту.
Сковорода «ВОК»
Цей посуд ідеально підійде для приготування страв азійської кухні, зокрема локшини. Ви впізнаєте пательню завдяки напівсферичній формі, пласкому дну та великій глибині. Така конструкція дає змогу знизу досягти максимальної температури, а стінки при цьому зберегти прохолодними. Це ідеальний варіант для швидкого смаження.
Є і більш незвичні варіанти, як-от подвійна, порційна чи фліп. Подвійна модель закривається за принципом гриля, порційна є невеликою за розміром (можна одразу з неї їсти), а у фліп-пательні один бортик вище за інший (завдяки цьому їжу зручно підкидати). Проте такий посуд є менш популярним.
Форми сковорідок
Розглядаючи різні види сковорідок, ви вже зрозуміли, що найбільш розповсюджена форма — кругла. Однак на ринку можна зустріти й інші варіанти, як-от овальні, квадратні та прямокутні. Останні дві моделі вважаються місткими, але менш практичні, особливо під час зберігання.
Програє в плані практичності й овальна сковорідка, проте завдяки формі її вважають ідеальною для приготування риби. Ще одне незвичне рішення — моделі у вигляді тваринок, сердечок, квіточок тощо. Вони підійдуть для смаження оладок малюкам. Форма може бути різною не лише на дні, а й у стінок. Вони або прямі, або виготовляються під певним кутом.
Розмір сковороди
Принциповими параметрами є діаметр та глибина. Вони визначають об’єм приготування їжі за один раз та можливість зробити ту чи іншу страву.
Діаметр
Основні моделі представлені в розмірах 18, 20, 22, 24, 26, 28 см. При цьому в більшості випадків зручно використовувати посуд із діаметром 24 або 26 см. Коли ж у вас велика родина, краще купити модель на 28 см. Водночас орієнтуватися потрібно не тільки на запити щодо кількості їжі, а й на розмір конфорки. Інколи зручно мати компактні варіанти діаметром 18 чи 20 см — вони добре підійдуть для швидкого розігрівання страв.
Глибина
Глибину визначають через різновид і особливості використання посуду. Глибокі, класичні та гриль-моделі мають параметр 6–8 см. Млинці готують на пательнях завглибшки від 1,5 до 2,5 см, а ось WOK інколи сягає 20 см.
Матеріал сковорідки
Яке покриття краще для сковорідки? У різних матеріалів є свої переваги та недоліки. Поговоримо про найбільш популярні варіанти.
Чавунна сковорода
Такий посуд використовують багато століть, але й зараз він актуальний. Переваги полягають у:
- доброму вбиранні й повільному віддаванні тепла — завдяки цьому зручно і смажити, і тушкувати;
- природних антипригарних особливостях;
- довговічності.
Проте чавун є дуже важким матеріалом, до того ж він схильний до утворення іржі.
Пательня з алюмінію
Інший металевий варіант — алюміній. Головні плюси такого посуду — це:
- відсутність схильності до іржі
- швидке нагрівання;
- легкість;
- міцність.
Але якщо вибрали алюмінієву модель, є ризик пригорання їжі. Саме тому зверху такого матеріалу найчастіше робиться антипригарне покриття сковорідки.
Пательні з нержавіючої сталі
Нержавіючу сталь вважають відносно новим рішенням. Переваги пов’язані з:
- відсутністю негативного впливу високих температур;
- стерильністю;
- легкістю;
- довговічністю.
Водночас варто зауважити, що такий варіант частіше застосовується на професійних кухнях. Недоліком є доволі висока вартість. Також за відсутності дбайливого догляду матеріал схильний до тьмяніння.
Пательні зі сталі з емальованим покриттям
Менш розповсюдженою є емаль. Тут ідеться не про сам матеріал, а покриття ним сталевого посуду. Рішення має низку переваг:
- не стирається;
- не боїться подряпин;
- естетично виглядає.
Проте емальоване покриття схильне до сколів та іржі. У таких пательнях не радять зберігати їжу — треба використовувати виключно для приготування.
Пательні з вуглецевої сталі
Вуглецева сталь має низку плюсів, через які її варто розглядати, як практичний варіант:
- швидко нагрівається;
- має добрі антипригарні властивості.
Однак треба врахувати, що матеріал схильний до корозії. Такий посуд найчастіше використовують для приготування картоплі чи омлету.
Сковорода з міді
Мідні вироби, попри переваги, є доволі специфічними. Плюс полягає в добрій теплопровідності. Проте цей варіант не радять використовувати для приготування звичайної солоної їжі — він підійде виключно для десертів. Це пов’язано з тим, що мідь схильна до розчинення під дією органічних кислот, і тільки великий вміст цукру здатний протидіяти хімічному процесу.
Покриття пателень
Матеріал із зовнішнього та внутрішнього боку посуду може відрізнятись. Поверхня, що контактує з їжею, має характеризуватися антипригарними властивостями. Є декілька розповсюджених варіантів.
Сковороди з тефлоновим покриттям
Тефлонове покриття сковорідки вважається бюджетним та практичним. Воно справді має добрі антипригарні властивості, проте дуже схильне до утворення подряпин. Також його не радять використовувати на електроплитах. Через 3–4 роки пательню доведеться змінити.
Пательні з керамічним антипригарним покриттям
Керамічне покриття сковорідки більш стійке до механічного впливу у порівнянні з тефлоном. Воно довше слугує, безпечне для здоров’я, але не «дружить» із посудомийними машинами.
Сковороди з мармуровим і гранітним покриттям
Мармурове покриття сковорідки має таку назву через зовнішній вигляд. Насправді це тефлон, до якого додали штучні алмази чи титан. Завдяки такому складу поверхня має високу міцність, до того ж ефектно виглядає.
Аналогічні властивості має і гранітне покриття сковорідки. Різниця з мармуровим полягає лише в тому, що як додаток до тефлону використовується гранітна крихта.
Пательні з емальованим покриттям
Пательня з антипригарним покриттям не окислює їжу, тому в цьому посуді можна й готувати, і зберігати. Проте варто пам’ятати про чутливість до ударів.
Сковороди з титановим покриттям
Титанове покриття сковорідки екологічне та міцне. Такий варіант належить до найкращих, але ціна є доволі високою.
Яке покриття сковорідки краще? Усе залежить від бюджету, частоти та особливостей використання. Наприклад, якщо бажаєте вибрати якісний посуд на довгі роки, зверніть увагу на титан. А коли достатньо недорогого варіанту, який готові змінити через декілька років, цілком підійде кераміка.
Матеріал кришки сковороди
Найпопулярнішим варіантом для кришки є скло. Але загалом потрібно виокремити три варіанти:
- скло — зручне завдяки тому, що можна бачити вміст посуду, проте є крихким та чутливим до ударів;
- метал — дуже міцний варіант, але ви не будете бачити, як готується їжа під закритою кришкою, ще серед мінусів — велика вага;
- пластик — недорогий, мало важить, до того ж може бути прозорим, але через сильне нагрівання може плавитися (тож для використання на плиті не підійде).
Важливість вибору пов’язана ще й і з тим, що часто пательні продаються окремо від кришки, тож цей елемент доводиться купувати додатково.
Ручки пателень
Традиційне рішення — коли ручка прикріплена до посуду. Водночас є і альтернативні рішення:
- знімна — зменшує габарити під час зберігання, може використовуватися одночасно для декількох пателень, також без ручки посуд можна брати для запікання в духовці;
- складна — робить більш зручним транспортування та зберігання, але не є надійною;
- допоміжна — додатковий елемент, що відрізняється від основного меншою довжиною та петлеподібною формою, завдяки чому посуд можна тримати двома руками.
Ручка, що відлита разом зі сковорідкою, вважається найбільш надійною. Однак якщо для вас важлива функціональність, вибирайте інші варіанти.
Матеріал ручок
Під час пошуку інформації щодо того, як вибрати пательню, ви звернете увагу на матеріал ручок, імовірно, в останню чергу. Така позиція хибна, бо комфорт і безпека використання залежать саме від цього.
Популярне рішення — матеріал, із якого виготовлена сковорідка. Це позитивно впливає на надійність, проте через високу теплопровідність ризикуєте дістати опіки. Такі деталі беруть за допомогою рукавичок. Також є такі розповсюджені варіанти:
- бакеліт — поширений різновид пластмаси, міцний та з низькою теплопровідністю, але не підійде для духової шафи;
- пластик, полімер — дуже бюджетний варіант, проте ненадійний та подекуди токсичний;
- метал — є найбільш міцним та безпечним, та через високу теплопровідність може стати причиною опіків;
- дерево — має гарний вигляд, низьку теплопровідність, однак чутливе до вологи й забруднень.
Якщо подобаються саме металеві ручки, крім використання рукавички, є ще одне рішення. Інколи цю деталь покривають спеціальними силіконовими накладками.
Сумісність із плитою
Вибравши ідеальний посуд для смаження та тушкування, варто пересвідчитися, що він підходить для вашої плити. Для звичайних газових та електричних приладів актуальні майже всі варіанти пателень. Але якщо йдеться про електроплиту зі склокерамікою, краще орієнтуватися на інформацію в інструкції, адже можуть бути нюанси.
Найскладніший варіант — індукційна техніка. У цьому випадку треба купувати виключно спеціальні сковорідки, призначені для цього типу поверхонь.
Також задача ускладняється, коли плануєте готувати в духовці чи на відкритому вогні. У цьому випадку матеріал має бути повністю вогнестійким.
Отже, як вибрати якісну сковорідку? Зовнішній матеріал, антипригарне покриття, ручка, кришка — на якість усіх цих складників варто звертати увагу. Також велике значення матиме репутація бренду — краще за все довіряти перевіреним виробникам.