• Укр
  • Рус

Типтронік: усе що потрібно знати про цю коробку передач

1978
Додати
до обраних
Поділитися

Зручність керування автомобілем залежить від різних чинників, і коробка передач є одним із найголовніших. Хоча часто КПП поділяють лише на два типи: механіку та автомат, проте вони також мають свої підвиди. У цій статті розповідаємо, що таке коробка передач типтронік, у чому її особливість та як нею правильно користуватись.

Що таке типтронік

Типтронік — це різновид автоматичної коробки передач, який поєднує в собі функції автомата та механіки. Ця технологія була розроблена німецькою автобудівною компанією Porsche в 1989 році та спочатку використовувалася лише в спортивних машинах, де важливу роль відіграє швидкість перемикання передач. Проте згодом типтронік набув поширення і серед решти автомобілів та виробників.

Особливість типтроніка полягає в тому, що під час поїздки він працює в автоматичному режимі, але в будь-який момент водій має можливість перемкнутися на ручну зміну передач і повністю взяти керування на себе. Це робить значно зручнішим керування авто в міських умовах, а також може стати в пригоді, наприклад, при проходженні поворотів, спуску, обгоні іншої машини чи гальмуванні на слизькій дорозі.

В автомобілях різних виробників типтронік може мати різну назву. Наприклад, у машинах компанії BMW така коробка передач називається стептронік.

Як працює типтронік

Типтронік працює за тим же принципом, що й автоматична коробка передач. Водій може самостійно вибирати передачу, зміна відбувається через електронний блок керування. Відбувається це таким чином:

  1. Водій перемикає передачу.
  2. Система керування порівнює швидкість авто та обороти мотора.
  3. На основі отриманої інформації ЕБК змінює передачу.
  4. Якщо протягом тривалого часу водій не перемикає передачу, електроніка це робить самостійно.

Типтронік має від 4 до 6 швидкостей та працює дуже м’яко. Електронна система здійснює аналіз дороги, температури, стану двигуна та КПП, завдяки чому підлаштовується під стиль керування водія та визначає найкращий момент для перемикання передачі.

Як користуватися типтроніком

Керування типтроніком може здійснюватися за допомогою ручки коробки передач або кнопок на кермі. Для цього потрібно:

  • Перемкнути ручку КПП у спеціальну Т-подібну секцію з позначками «+» та «-», після чого рухати нею, збільшуючи або зменшуючи передачу. Щоб вимкнути типтронік, потрібно перемкнути ручку коробки передач у положення D (режим руху).
  • Якщо на кермі є спеціальні «пелюстки» або кнопки з позначками «+» та «-», тоді для зміни передачі необхідно використовувати їх.

Тіптронік на кермі | Блог OLX

Дізнатися поточну передачу можна на панелі приладів автомобіля.

У чому полягають переваги та недоліки типтроніка

Сьогодні коробка передач tiptronic присутня в більшості сучасних автомобілів. Таке поширене використання цієї технології пов’язане з її перевагами:

  • можливість у будь-який момент увімкнути ручне керування коробкою передач;
  • плавне перемикання передач;
  • наявність декількох режимів роботи: зимового (уникає пробуксування) та спортивного (підтримує високі обороти при кожній передачі);
  • наявність системи захисту, яка відстежує, щоб зміна передач не зашкодила двигуну.

При цьому така КПП має і свої недоліки. Серед них можна виділити відсутність можливості зафіксувати потрібну передачу на тривалий час, затримку під час перемикання від 0,1 до 0,7 с., а також складність ремонту через велику кількість деталей.

Чим типтронік відрізняється від автоматичної та механічної коробки передач

Щоб зрозуміти, чи підходить вам типтронік, варто порівняти його особливості з характеристиками інших коробок передач.

  • Принцип роботи — тіптронік і автомат працюють за однаковою системою, проте АКПП не має функції ручного керування. При цьому типтронік лише імітує роботу механіки, оскільки зміна передач відбувається за допомогою електронного блока керування.
  • Зручність — машиною з типтроніком зручніше керувати, ніж авто на автоматі, особливо взимку та на бездоріжжі. Проте керування ним менш гнучке, ніж механікою.
  • Витрата пального — типтронік витрачає менше, ніж автоматична коробка передач, але більше, ніж механічна.
  • Вартість — типтронік та АКПП коштують однаково, проте ремонт типтроніка значно дорожчий. Механічна коробка та її ремонт є найдешевшими.

Підсумовуючи, можна сказати, що коробка передач типтроник — це просто покращений варіант АКПП зі складнішою будовою та розширеним функціоналом. Вибирати тип КП потрібно виходячи з власних потреб, умов використання та бюджету.

Як правильно обслуговувати типтронік

Типтронік — це досить надійний тип коробки передач, проте його бажано регулярно доглядати. Щоб він послугував якомога довше, необхідно використовувати лише якісне пальне та міняти мастило принаймні через кожні 60 000 – 80 000 км пробігу. Також важливо, щоб мастило було відповідного типу, підібрати його можна за допомогою VIN-коду автомобіля.

Через складну будову перевіряти справність типтроніка та проводити ремонтні роботи потрібно лише на СТО.

Поширені несправності типтроніка

Якщо порушувати правила користування та обслуговування типтроніка, то з ним, як і з будь-якою запчастиною, можуть виникнути проблеми. Найчастіше трапляються такі несправності:

  • довге перемикання передач — у такому випадку, можливо, доведеться замінити фрикціони та почистити гідроплиту, або замінити її на нову;
  • поштовхи при зміні швидкості — можуть виникнути з різних причин, наприклад, через перегрівання;
  • збій у роботі електронного блоку керування — ЕБК є однією з найуразливіших деталей, тому ремонтувати її потрібно лише за допомогою спеціального обладнання;
  • зношення інших деталей — через зламаний типтронік може вийти з ладу масляна помпа та сальник.

Типтронік — це зручна технологія, яку має майже кожен сучасний автомобіль. Така коробка передач підійде тим, кому подобається автомат, але хочеться мати можливість за потреби самостійно змінювати швидкість.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.