• Укр
  • Рус

Що таке фаркоп та як його встановлювати

183
Додати
до обраних
Поділитися

Яка компактна деталь може значно розширити функціонал машини, зокрема в питанні транспортування вантажів? Так, ідеться про фаркоп. Поговоримо про різновиди та правила встановлення цього елементу.

Що таке фаркоп

Фаркоп — це механізм тягово-зчіпного типу. Його застосовують для буксирування легких причепів та трейлерів. Фаркоп має конструкцію, що складається з кульового вузла та поперечини, при цьому перший фіксується на балці.

Куди монтують

Ще один момент, який потрібно знати про фаркоп, — що це приладдя монтують під задній бампер. Елемент візуально виступає з-під корпусу автомобіля. На кульове потовщення накидають закінчення причіпного дишла — саме так і відбувається транспортування.

Принцип дії

Принцип дії фаркопа | Блог OLX
Головне для ефективного буксирування — зробити точне стикування. Закінчення дишла та буксирувальний гак мають поєднуватись, і в цьому питанні важливим є маневрування. Спочатку просто стикують поздовжні точки контакту, після чого роблять налаштування з урахуванням положення дишла. Для цього необхідно рухатися вгору та вниз, а також у різні боки.

Яка фіксація краще: буксирним крюком чи фаркопом? Більш надійним є другий варіант, адже вдається зробити рівномірний обхват та нівелювати ривки під час гальмування чи розгону.

Основні види

Якими можуть бути фаркопи залежно від способу кріплення? Саме ця класифікація є основною. Виокремлюють такі різновиди:

  • незнімний;
  • знімний;
  • фланцевий.

Конструкція перших двох варіантів тотожна, проте фіксовану модель не можна від’єднати, а ось зі знімним це можливо. У чому перевага відсутності фіксування? Вимога від’єднувати фаркоп, якщо немає причепа, висунута європейськими країнами. Це пов’язано з підвищеним ризиком аварій, коли ви пересуваєтеся з відкритим елементом.

Третій різновид — фланцевий. Такий фаркоп на авто є знімним та водночас має певну специфіку фіксації. Його встановлюють із використанням гвинтового та горизонтального з’єднання. Суттєва перевага такого рішення полягає у високій міцності та надійності. Завдяки цьому значно зростає вантажність.

Класифікація за припустимим навантаженням

Коли вибираєте фаркоп авто, важливо знайти варіант, що відповідатиме навантаженню. Є декілька моделей, кожна з яких позначена літерою латиниці.

Тип «А»

Саме таке рішення представлене в більшості авто. Найбільшою перевагою є швидке установлення фаркопа, а також демонтаж. Крюк фіксується за допомогою двох болтів, а знімається гайковим ключем. Припустиме навантаження складає 150 кг.

Тип «B»

Така конструкція має горизонтальне з’єднання та є знімною. Фаркоп полу автоматичний, а його фіксація відбувається за допомогою центральної гайки.

Тип «С»

Цей фаркоп можна швидко знімати, а його кріплення може бути і горизонтальним, і вертикальним. Конструкція відрізняється надійністю та простотою.

Тип «Е»

Це фаркоп американського типу, у якому куля знімається та фіксується на гайці.

Тип «F»

Як правило, цей різновид застосовується на позашляховиках. Куля є умовно-знімною та фіксується двома болтами. Можна встановлювати в різних положеннях, завдяки чому регулюється висота.

Тип «G»

Конструкція також є умовно-знімною, має фланцеве кріплення із чотирма болтами. Якщо потрібне регулювання за висотою, тоді фіксація буде на шести болтах. Навантаження в такому варіанті складає до 3,5 т.

Тип «H»

Такий фаркоп не можна знімати, його приварюють до балки. Головні переваги полягають у простоті та надійності. Навантаження складає до 150 кг.

Тип «V»

За конструкцією нагадує «F» та «G», але регулювати за висотою такий фаркопф не можна. Навантаження в такому випадку не має перевищувати 2,5 т.

Тип «N»

Це універсальний фланцевий фаркоп, що має чотири отвори. Особливості конструкції можуть відрізнятися залежно від модифікації.

На які машини можна встановлювати фаркоп?

Помилковою є думка, що встановлення фаркопа можливе тільки для вантажних авто та позашляховиків. Навіть на міській легковій машині припустимо застосовувати цей елемент.

Зазвичай немає переліку транспортних засобів, для яких дозволений фаркоп, проте є критерії заборони. Якщо для керування машиною водію потрібні права категорії «В», в цьому випадку застосовувати цей елемент не варто. Також доцільно переглянути Сертифікат схвалення транспортного засобу, щоб знайти дані про авто.

Який фаркопф вибрати?

Найважливіший критерій вибору фаркопу — відповідність автомобілю. Залежно від моделі машини вибираються навантаження та особливості конструкції.

Також краще вибирати продукцію перевірених відомих брендів. Наприклад, в Україні популярним є фаркоп Автопристрій. Цей виробник позиціюється як один із найкращих та пропонує якісні товари. Ще одна перевага продукції бренду Автопристрій — фаркоп представлений у понад 700 модифікаціях, тобто знайти варіант під своє авто буде легко.

Встановлення фаркопа

Фаркоп | Блог OLX
Не менш принципове питання — монтаж фаркопа. Якщо плануєте зробити всі маніпуляції самостійно, варто ще раз нагадати, що пристрій має відповідати марці та моделі авто. Далі — про інструменти, запчастини та правила встановлення цього елементу.

Які запчастини та інструменти потрібні

Великою перевагою є те, що у фаркопі вже є необхідні отвори, також у комплекті йдуть спеціальні кріплення. Щодо додаткових інструментів і запчастин, передусім знадобляться:

  • термозбіжна трубка;
  • ізоляційна стрічка;
  • ніж;
  • паяльник;
  • пасатижі;
  • засіб для обробки проти корозії;
  • гайкові ключі;
  • дриль та свердла.

Також не забувайте про те, що для встановлення варто забезпечити доступ до днища автомобіля, тобто використовувати естакаду чи яму. Крім цього, перед початком робіт повністю звільніть багажне відділення.

Прикріплення фаркопу

Хоча й монтаж тягово-зчіпного пристрою не можна назвати елементарним, виконати маніпуляції під силу людині, яка знається на автомобілях (навіть без спеціальної освіти). Отже, алгоритм дій є таким:

  1. Загнати машину на оглядову яму.
  2. Вимкнути електроживлення — просто від’єднайте клему мінус від акумулятора.
  3. Зняти бампер.
  4. Розташувати на місці фіксації поперечну частину, за необхідности накреслити розмітку.
  5. За потреби зробити отвори та обробку антикорозійним засобом.
  6. Затягнути фаркоп, застосовуючи ключі, болти й гайки.
  7. Забезпечити збалансування навантаження — зробити кілька отворів унизу та всередині багажника, обробити антикором, зафіксувати накладки та затягнути всі болти.

Окремо варто зосередитися на питанні електронного підключення.

Електронне підключення фаркопа

Питання електронного підключення не є надто нагальним, бо в більшості випадків компанія-виробник надає повний комплект електрики. Якщо ж потрібно самому докупити певні деталі, передусім знадобляться:

  • пластина кріплення;
  • розетка (на 7 або 13 жил);
  • номери;
  • схема підключення.

Налаштовувати електрику треба в такий спосіб:

  1. Поєднати дроти зі штепсельною розеткою.
  2. Виконати дії з урахуванням інформації в схемі.
  3. Зафіксувати розетку болтами.
  4. Приєднати до основної проводки.

Також не забувайте, що перед початком робіт обов’язковим є знеструмлення.

Поради та запобігання самостійному встановленню

Самостійне встановлення фаркопів потребує певного рівня знань та навичок. У жодному випадку не робіть змін у конструкції. Також будьте обережними, щоб не просвердлити інші компоненти в ходовій автомобіля. Перед свердлінням потрібно переконатися, що зчіпний пристрій для причепа встановлені симетрично.

Дотримання простих інструкцій, обережність і послідовність — це і є секрет успішного монтажу. Коли ж не впевнені у власних силах, краще звернутися до фахівців.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.