• Укр
  • Рус

Який буває дим із вихлопної труби та про що свідчить його колір

2272
Додати
до обраних
Поділитися

Є чимало способів діагностувати певні проблеми в авто, й один із дуже простих та розповсюджених — подивитися на дим із вихлопної труби. Про що може свідчити той або інший колір? Що робити, якщо сильно димить із вихлопної? Коли можна стверджувати, що вихлопна система функціонує цілком нормально, а коли варто звертатися до спеціалістів для більш детальної діагностики й ремонту? З’ясуємо відповіді на ці та інші популярні питання.

Як утворюється дим із вихлопної труби авто

Що робити, якщо з вихлопної йде дим (білий, чорний, сивий, синій чи сизий)? Перш ніж розповідати, поговоримо про особливості його утворення. Процес доволі простий: суміш пального та повітря згорає, завдяки чому гази, що відпрацювали, накопичуються в циліндрі двигуна.

В ідеалі вихлопи майже не мають кольору та запаху. Коли ж відбулися певні зміни в роботі авто (як правило, йдеться саме про порушення функціонування), з’являється густий білий дим із вихлопної. Також він може бути чорним, сивим, синім або сизим.

Нормальні показники вихлопних газів на дизельних і бензинових двигунах

Свідчення справної роботи двигуна — вихлоп, що майже одразу зникає, коли двигун прогрівається. При цьому показники норми можуть різнитися залежно від типу «начинки» автомобіля. Тобто, наприклад, якщо дизель димить білим димом — це одна справа, а от якщо бензиновий двигун — інша.

Нормальні показники розроблені окремо для кожної речовини, що входить до складу газів. Загальні норми — у таблиці нижче. Значення вказані у відсотках за об’ємом (якщо в дужках біля речовини не зазначена інша інформація).

Речовина Бензиновий двигун Дизельний двигун
Азот 74–77 74–78
Кисень 0,3–10 2–18
Водяна пара 3–5,5 0,5–9
Вуглекислий газ 5–12 1–12
Оксид вуглецю 0,5–12 0,005–0,4
Оксиди азоту 0,01–0,8 0,004–0,5
Вуглеводні 0,2–3 0,009–0,3
Альдегіди Менш як 0,2 0,001–0,009
Сажа (г / куб. м) Менш як 0,004 0,001–1,1
Бензопірен (мкг / куб. м) Менш як 25 Менше ніж 10
Оксиди сірки Менш як 0,008 0,002–0,02
Оксиди свинцю Менш як 0,02 Немає

Інформацію щодо наявності чи відсутності показників у межах норми можна зафіксувати за допомогою газоаналізаторів.

Діагностика роботи двигуна і вихлопної системи за кольором диму

Тепер — докладніше про можливі проблеми залежно від кольору газоподібної речовини.

Білий дим

Якщо побачили білий дим із вихлопної (дизель чи бензин — непринципово) у холодну пору року, можете не перейматися. А ось у теплий сезон явище заслуговує на прискіпливу увагу.

Такий колір свідчить про те, що у вихлопній системі підвищилася волога. Імовірніше, перегрівся двигун чи присутні порушення у віддачі пального. Білий дим із дизеля можна вважати нормальним, коли йдеться про прогрівання. В інших же випадках проблема може бути пов’язана з:

  • низькою компресією;
  • витоком охолоджувальної рідини на колектор;
  • переливанням пального через порушення функцій форсунок;
  • відсутністю повного згоряння дизельного пального;
  • появою конденсату в солярі.

Що може бути, коли в бензинових двигунах йде білий дим із вихлопної? Бензин, імовірно, є неякісним та має сторонні домішки. Також проблема може виникнути через:

  • несправний інжектор;
  • витік охолоджувальної рідини до циліндра;
  • вигоряння оливи внаслідок залягання кілець.

Потрібно пересвідчитися, що білий дим із вихлопної на холодну та за умови розігрітого двигуна не поєднується з потраплянням води в оливу. Для цього необхідно витягти щуп і переконатися, що його стан і рівень оливи залишилися такими, як і були.

Чорний дим

Чорний дим вихлопної труби | Блог OLX
Якими можуть бути причини дуже темних випаровувань? Виокремимо їх залежно від типу двигуна. Отже, чорний дим із вихлопної (дизель) при розгоні з’являється, коли:

  • забився фільтр сажі;
  • перезбагачена суміш;
  • взяли пальне низької якості.

Водночас у незначних обсягах темні випаровування для дизельних двигунів можуть бути варіантом норми. Чорний дим із вихлопної (бензин) виникає через:

  • надто збагачену пальну суміш;
  • низьку якість пального;
  • проблеми із системою контролю згоряння пального.

Тобто найчастіше причини чорного диму дизеля та бензинового двигуна є тотожними, але бувають і специфічні варіанти.

Сивий (синій, сизий) дим

Пара із вихлопної труби | Блог OLX
Ще один випадок — пара із вихлопної труби із сивим/синюватим відтінком. Синій дим із вихлопної (дизель чи бензин) свідчить про те, що до камери згоряння потрапляє моторна олива.

Причини такого явища мають свої пояснення. Але спочатку — невелике застереження: якщо побачили сивий дим із вихлопної (дизель) при запуску, а буквально за кілька секунд він зник, перейматися не варто. Водночас коли проблема не зникає, є сенс звернутися до спеціалістів на СТО.

Незалежно від того, про який двигун ідеться, коли з’являється сизий дим із вихлопної (бензин чи дизель), причини збігаються. Вони можуть бути такими:

  • потрапляння оливи до циліндра;
  • проблеми з вентиляційним клапаном;
  • потрапляння до циліндра трансмісійної рідини.

Сірий дим із вихлопної (дизель і бензин) є проблемним із діагностичної точки зору. Часто виявити першопричину можна тільки за допомогою фахівця.

Висновки

Отже, що робити, коли димить із вихлопної? Інколи причини можуть бути цілком логічними та не потребувати якогось вирішення. Наприклад, синій дим із вихлопної дизеля при запуску є варіантом норми за умови зникнення за кілька секунд. Аналогічна ситуація стосується білої пари в холодну пору року. Проте бувають і інші причини, як-от низька якість пального чи несправність певних елементів. У будь-якому випадку остаточне рішення щодо ремонту варто приймати після детальної діагностики фахівцями із застосуванням спеціального обладнання. Ваше ж завдання — вчасно помітити ймовірну наявність проблеми, звернувши увагу на колір диму.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.