• Укр
  • Рус

У чому користь вправ на фітболі та як його вибрати?

274
Додати
до обраних
Поділитися

Регулярна фізична активність дуже важлива для гарного здоров’я та самопочуття. Під час тренувань можна використовувати різні спортивні приладдя, одним із найпопулярніших є фітбол.

Що таке фітбол?

Фітбол — це пружний м’яч, що має діаметр від 45 до 95 см. Його назва походить від англійських слів «fitness» і «ball», тобто це м’яч для фітнесу. Спочатку цей інвентар використовували для занять аеробікою та під час реабілітаційних заходів. Зараз його залюбки залучають до вправ із пілатесу, гімнастики, функціонального тренінгу тощо. Найчастіше м’ячі для фітболу виробляються із синтетичних нетоксичних матеріалів, це може бути ПВХ або його поєднання із силіконом. Також як матеріали використовують каучук та якісну гуму. Вправи на фітболі можуть принести багато користі, ці тренування надають можливість:

  • схуднути;
  • розвинути вестибулярний апарат;
  • позбутися болю в спині;
  • відновитися після травм;
  • виправити поставу;
  • поліпшити гнучкість, баланс та координацію;
  • розвинути м’язи спини, живота та сідниць;
  • поліпшити настрій.

Вправи з м’ячем для фітнесу мають цікаву особливість — тіло реагує на нестабільність тренажера та активніше навантажується. Це дає можливість витратити більше калорій під час тренувань та пропрацювати всі м’язи. Фітнес-куля не чинить травматичного навантаження на суглоби і хребет. Саме тому можна використовувати цей шар для вагітних (у другому та третьому триместрі), літніх людей та дітей. Займатися з фітболом можна й тим, хто відновлюється після травм. А ось за наявності грижі міжхребцевих дисків, захворювань серцево-судинної системи і в першому триместрі вагітності перед початком таких тренувань необхідно проконсультуватися з лікарем.

Види фітболів

Є різні види фітболів, що підходять для виконання різних вправ. Так, наприклад, найкращий варіант для фітбол-аеробіки — це гладкий м’яч, а для ЛФК — м’яч із шипами.

Фітбол із ріжками або ручкою

Цей варіант краще використовувати для початківців та дітей. Можна триматися за ручку або спеціальні ріжки — це допоможе не втратити рівновагу.

Гімнастичний м’яч із шипами

Модель із шипами може виконувати функції масажера. Цей варіант краще не використовувати для фітнесу — він погано переміщується підлогою, а ось для вправ ЛФК та розслаблення м’яч із шипами підійде чудово.

Гладкий м’яч для фітнесу

Підійде для всіх категорій спортсменів. Найчастіше його використовують під час занять із немовлятами та вагітними.

Комбінований м’яч

Комбіновані моделі поєднують усі переваги гладких та масажних, адже одна половина тренажера повністю гладка, а на другій є шипи. Завдяки цьому можна виконувати як класичні вправи, так і отримувати інтенсивний масаж.

Комплектація еспандерами

Тренажер може бути укомплектовано еспандерами — це допоможе виконувати різноманітні вправи, також ваші м’язи отримають додаткове навантаження.

Як вибрати фітбольний м’яч за розміром?

Якщо ви вирішили придбати м’яч для фітнесу, необхідно насамперед врахувати такий важливий критерій, як розмір.

За зростом

Зріст користувача має велике значення для ефективного виконання вправ. Значення діаметра ідеального фітболу розраховується дуже просто — від зросту потрібно відняти 100 см. Діаметр м’яча для самих маленьких має складати 45 см, для дітей 5–10 років — 55 см. Підліткам і людям середнього зросту треба вибирати модель діаметром 65 см, а високим людям — великий м’яч для вправ діаметром 75, 85 або 90 см.

За довжиною витягнутої руки

Вибирати можна й за довжиною руки. Спочатку необхідно виміряти довжину від кінчиків витягнутих пальців до плечового суглоба. Для довжини руки до 55 см підійде діаметр 45–44 см, для 56–65 см — діаметр 55 см, для 66–75 см — діаметр 65 см. Якщо довжина руки понад 75 см, тоді підійде фітбол діаметром 75 см. Спеціалісти радять новачкам вибирати фітбол трохи менше норми — це допоможе уникнути травм під час перших тренувань.

Фітбол | Блог OLX

Яке максимальне навантаження вибрати?

Значення навантаження може варіюватися від 100 до 300 кг. При виборі цього параметру варто звернути увагу на інтенсивність вправ, вагу людини та вагу додаткових снарядів — чим вони вищі, тим вищим має бути максимальне навантаження. Спеціалісти не рекомендують перевищувати значення максимального навантаження — це призведе до швидкого зносу фітболу.

Додаткові особливості фітнес-кулі

Цей спортивний тренажер має також і додаткові особливості, що роблять його зручнішим у використанні.

Перевагу необхідно надавати виробам, що мають систему «антивибух» (ABS, Anti-Burst System). Для виготовлення фітболів із ABS використовують матеріал підвищеної стійкості, тому при пошкодженні м’яч буде повільно здуватися, а не лопатися. Це допоможе уникнути травмування та неприємних відчуттів під час «вибуху».

Важливим буде й колір фітболу, адже він має неабиякий вплив на настрій. Так, червоний буде тонізувати, зелений — дарувати комфорт та спокій, помаранчевий — добре впливати на гормональний фон.

Добре, якщо в комплекті до фітболу йде помпа. Якщо її немає, треба буде придбати помпу окремо. Ніпель має бути втиснутий у поверхню, це ознака якісного м’яча.

Щоб ефективно та безпечно виконувати вправи на фітболі, варто заздалегідь перевірити, наскільки він наповнений повітрям. Для цього необхідно сісти на м’яч. Ви маєте плавно провалюватися, а не скочуватися.

М’яч для фітнесу варто зберігати якомога далі від опалювальних приладів та сонячних променів, це допоможе подовжити строк його експлуатації.

Тепер ви знаєте, що таке фітбол та як його правильно вибрати. Цей інвентар підвищить ефективність тренувань та допоможе вам досягти бажаного результату.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Техніка для прибирання двору

Техніка для прибирання двору: що вигідніше купити, орендувати чи замовити клінінг

Техніка для прибирання двору: що вибрати ✔️ OLX Україна поділилась цінами та попитом на мийки високого тиску, газонокосарки, повітродувки ✅Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.