• Укр
  • Рус

Рентабельний бізнес: чи варто інвестувати у СТО у 2023

109
Додати
до обраних
Поділитися

В Україні станом на довоєнний 2021 рік налічувалось понад 10 мільйонів авто. Відомо, що на початку 2023 року середній вік всіх машин за підрахунками автоекспертів становив 23,2 року. Саме кількість авто, їх вік та загальний стан доріг роблять затребуваними в Україні послуги, щодо ремонту або обслуговування авто.

Про те, наскільки вигідні інвестиції в СТО у 2023 році розповідає директор департаменту клієнтського сервісу OLX в Україні та Центральній Азії Ігор Сироватко.

До початку повномасштабного вторгнення, кількість автомобілів в Україні збільшувалась з кожним роком. Враховуючи, що машинам потрібне регулярне обслуговування та за потреби ремонт, доцільність та популярність відкриття СТО була досить високою. Так у вересні 2021 року кількість оголошень про послуги СТО на платформі OLX становила 47,3 тис., в той час, як кількість відгуків на них – понад 362 тисячі. Тобто кількість попиту перевищувала кількість пропозицій у 7,6 раза.

Після початку повномасштабної війни Україну покинуло більш як 8-9 мільйонів людей, через це обсяг авто, принаймні у перші місяці війни відчутно зменшився. Поглиблювало негативну тенденцію й те, що березень-травень супроводжувався дефіцитом пального й значним підвищенням цін на нього. Проте всупереч цьому, у 2022 році кількість оголошень про надання послуг СТО залишилась приблизно на довоєнному рівні та становила 47,6 тис. пропозицій, відгуків від користувачів на них було – 335,9 тисячі. Тобто співвідношення величини попиту до пропозиції скоротилося в порівнянні з 2022 роком до 7 разів.

Яка ситуація у 2023?

Кількість оголошень про надання послуг СТО скоротилась у 2023 році на 52% та становила у вересні – 22,5 тисячі пропозицій. Кількість відгуків на оголошення – 278 тисяч. Попри зменшення кількості пропозицій, запит на послуги залишається досить високим. Так, у 2023 кількість попиту перевищує кількість пропозицій у більш як 12 разів. Тобто бачимо тут очевидну нестачу пропозицій, щодо послуг СТО.

На порталі Дія.Бізнес є перелік необхідних документів для відкриття СТО. Також за даними порталу, сума первинних інвестицій для відкриття станції технічного огляду стартує від 40 тисяч євро. Сума велика, проте як показує досвід власників бізнесу СТО, які пропонують послуги через OLX, починати можна з малого. Для початку важливо знайти кваліфікованих майстрів, адже часто клієнти шукають місце для ремонту саме за наявністю спеціалістів, які можуть вирішити проблеми з машиною “не за всі гроші світу”. За нашими даними, протягом останнього року значно збільшилась кількість вакансій для працівників СТО та автомийок. У вересні 2022 року – 3 467 пропозицій роботи та 6 341 пропозиція у вересні 2023, тобто зростання відбулось на 82%. Для СТО, як і для більшості галузей, зараз характерний дефіцит кваліфікованих рук. Виходячи з цього, першим кроком перед відкриттям бізнесу важливо знайти спеціалістів – це найбільш критичний фактор успіху в запуску СТО. Вже далі справа за приміщенням і необхідним обладнанням для початку роботи.

Враховуючи високий попит на послуги СТО, інвестиції у цей бізнес залишаються вигідним рішенням. Звісно, до справи варто підійти відповідально: розробити бізнес-план, специфікацію СТО, приміщення та досвідчених фахівців. У такому випадку кількість клієнтів зростатиме пропорційно кількості автомобілів.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.