• Укр
  • Рус

Нові та старі традиції Різдва: як святкували колись українці

41
Додати
до обраних
Поділитися

Чи є щось затишніше від різдвяної пори, коли родина збирається разом і звідусіль лунають колядки? Україна має багату історію різдвяних традицій, що передаються від покоління до покоління. Від язичницьких ритуалів до християнських святкувань — це культура, від якої перехоплює дух.

Хто приніс Різдво на наші терени, як його відзначали споконвіку, та чим сучасні звичаї відрізняються від стародавніх? Про все це — у нашій статті.

Різдво в Україні

Корені цього свята сягають часів Київської Русі, зокрема прийняття християнства князем Володимиром у 988 році. Відтоді святкування Різдва й поєднало язичницькі та християнські традиції. Уже тоді були колядки, символічні 12 страв та інші знайомі нам обряди. З розвитком української культури вони зазнали певних змін, але зберегли свій унікальний характер. Тож маємо тепер дідух, вертеп та кутю.

Різдво в Україні

Наші предки розпочали святкувати Різдво 7 січня замість 25 грудня у зв’язку з переходом на Юліанський календар, що відрізняється від Григоріанського на 13 днів. Ця зміна була пов’язана з релігійними й культурними особливостями, а також із впливом православної церкви, яка традиційно використовує Юліанський календар для визначення дати релігійних свят. Сьогодні ж Різдво в Україні знову відзначається 25 грудня зі збереженням стародавніх звичаїв.

Різдвяні свята: традиції святкування в Україні

Святвечір

Чи не найважливішою традицією є Свята вечеря у переддень Різдва. Тоді готують 12 страв без м’яса, що символізують дванадцять апостолів. А ще це закінчення Великого посту. Які страви зазвичай є окрасою святкового столу?

  • Кутя — основна страва, символ добробуту і здоров’я.
  • Узвар — традиційний напій із сушених фруктів (слив, грушок, яблук), який уособлює багатство дарів природи.
  • Борщ — пісний, із грибами, часто подається з пампушками.
  • Вареники — з різними начинками: переважно з картоплею чи капустою.
  • Голубці — з грибами, без м’яса.
  • Риба — смажена або запечена.
  • Грибна підлива — як доповнення до основних страв.
  • Пісний хліб або коровай — символ життя.
  • Салат із буряком — подається як вінегрет або свіжим.
  • Оселедець — маринована чи солена риба.
  • Капуста — тушкована або маринована, іноді є частиною інших страв.
  • Пампухи — основний десерт свята.

Святвечір

До речі, страви можуть відрізнятися залежно від регіону та навіть сімейних традицій. Однак головне тут — дотримання посту та збереження традицій.

Кутя

Це традиційна українська страва, важлива частина різдвяних святкувань, особливо у православних та греко-католицьких сім’ях. Історія куті розпочинається ще у глибоку давнину. Корені вона має язичницькі, а пізніше була адаптована християнством. Це насамперед про єдність родини, пам’ять про предків і надію на майбутнє. Основою є пшениця — символ оновлення й відродження.

Традиційний рецепт

  • Відварюємо пшеницю до м’якості. (Варто замочити її заздалегідь).
  • Мед змішуємо з теплою водою.
  • З’єднуємо інгредієнти. І додаємо мак, горіхи, родзинки й курагу.
  • Прикрашаємо горіхами або маком.

Як готують кутю в різних регіонах України

У кожному з регіонів України — свої варіанти приготування. Проте основна ідея залишається незмінною: це страва, що збирає сім’ю разом і символізує важливість традицій. Подається вона у макітрі — традиційному українському посуді. Оберіть ту, що найбільше до вподоби, серед актуальних оголошень на OLX.

Вертеп

На Різдво від хати до хати ходять колядники. Вони одягнені у спеціальні костюми і носять зірку на палиці. Найзавзятіші розігрують вертеп. Це традиційний театр, своєрідна різдвяна драма, що символізує сцену народження Ісуса Христа та реакцію світу на це. Слово вертеп у перекладі з грецької означає печера, що відсилає нас до біблійного оповідання про Різдво. Головні герої — ангел, пастушки, три царі, жид, чорт, смерть, цар Ірод та його воїни. Подекуди додають ще й роль козака.

Вертеп зазвичай супроводжується живою музикою, різдвяними колядками та народними піснями. Серед найдавніших пісень-коляд — «Ой як же було ізпрежди віка». Культово-релігійний характер має й коляда «Бог предвічний народився». Ці композиції створюють особливу сакральну атмосферу, адже передаються від покоління до покоління.

Вертеп

Цікавинки

Однією з найбільш знакових традицій є внесення дідуха, що означає «дух предка». Звичай бере свій початок від обрядів давніх землеробів. Йдеться про сніп-оберіг зі стебел пшениці, який символізує єдність роду. Дідуха прикрашають стрічками й сухофруктами і встановлюють у центрі оселі. До речі, на OLX у категорії «Витвори майстрів та рукоділля» легко обрати й купити дідух.

Серед інших цікавих обрядів — спалення святкового поліна. Він покликаний принести тепло і світло в дім протягом довгих зимових ночей. Вважається, що попіл зі святкового поліна має цілющу силу, тому часто використовується у народній медицині.

Чимало цих стародавніх традицій було введено з приходом християнства. Наприклад, солома, з якої робили дідуха, спершу символізувала бога Сонця, а дванадцять страв, що подавалися під час Святої вечері, — дванадцять місяців року.

Висновок

Загалом різдвяні традиції в Україні є унікальною й важливою частиною нашої культури. Вони демонструють стійкість та творчість українського народу і продовжують передаватися від покоління до покоління. Це також і нагода згадати про всіх, кого з нами більше немає, адже за столом завжди виділяється спеціальне місце для всіх членів родини. Це час, коли найсильніше відчувається дух єдності.

OLX бажає вам миру та якомога швидшої перемоги. Веселих різдвяно-новорічних свят!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Помилка JavaScript на OLX

Помилка JavaScript на OLX

Іноді сайт OLX може видавати помилку з повідомленням, що у браузері вимкнено JavaScript. Що таке JavaScript? JavaScript — це мова програмування, завдяки якій вебсайти забезпечують …