• Укр
  • Рус

Святковий шопінг без ризиків: головні правила безпечних покупок онлайн

109
Додати
до обраних
Поділитися

Традиційно грудень це час підвищеної купівельної активності: люди купують подарунки дітям й рідним, товари до різдвяних та новорічних свят. Проте, на жаль, разом із покупцями активізуються і шахраї, в тому числі й в Інтернеті.

Експерти OLX поділились інформацією про те, які найпоширеніші шахрайські схеми використовують зловмисники в Інтернеті та перелік правил, яких слід дотримуватись, щоб безпечно здійснювати покупки онлайн.

Попри численні попередження та інформаційні кампанії про небезпеки фішингу та як від них вберегтись – цей вид шахрайства залишається одним із найбільш поширених. Зловмисники, вже крім відомих видів фішингу вигадують нові, щоб ввести людей в оману. Зокрема через поширення зловмисних програм, розсилку повідомлень зі “шкідливими” посиланнями та ін.

Також серед поширених схем знаходяться – вимога передоплати за товар, після отримання якої псевдопокупці зникають, та запит на отримання особистих даних “під прикриттям” участі у різних святкових розіграшах чи лотереях.

“Перед новорічними святами, люди, як правило, купують більше і можуть втрачати пильність, до того ж існують випадки, коли певну річ потрібно терміново. Такими ситуаціями користуються шахраї: надсилають посилання на підроблені вебсайти популярних магазинів чи лендінгів з оплатою або вимагають передоплату – часто певний відсоток від суми покупки. Оскільки свята це період, коли пожвавлюється внутрішній туризм, шахраї також можуть створювати фейкові пропозиції про оренду житла чи, наприклад, лижного спорядження” з вимогою скинути передоплату, як підтвердження бронювання пропозиції за вами. Після отримання коштів – пропозицію видаляють, а самі зловмисники – зникають”, пояснюють фахівці OLX Україна.

Які правила безпечного онлайн шопінгу:

  1. Перше і головне, будьте завжди пильними, уважно переглядайте вебсайти на автентичність, не переходьте за підозрілими посиланнями та нікому не повідомляйте свої банківські та особисті дані.
  2. Насторожено ставтесь до пропозицій, де у вас вимагають передоплату. Перед тим як скидати кошти уважно перегляньте лендінг, компанію чи продавця: рейтинг, кількість відгуків чи вдалих продажів. Також можете дослідити, чи є у компанії додаткові ресурси для комунікацій, як от офіційний сайт чи соцмережі. Наявність додаткових офіційних платформ зменшує шанси, що ви натрапили на шахраїв.“Будьте уважними до пропозицій, вартість яких набагато менша за ринкову. Зазвичай, саме зловмисники використовують тактику “привабливих цін”, щоб спонукати жертву обрати саме їх пропозицію”, – додають експерти OLX.

    “Будьте уважними до пропозицій, вартість яких набагато менша за ринкову. Зазвичай, саме зловмисники використовують тактику “привабливих цін”, щоб спонукати жертву обрати саме їх пропозицію”, – додають експерти OLX.

  3. Перед здійсненням покупки обовʼязково ознайомлюйтесь з політикою компанії чи продавця, щодо гарантій та повернення товару.
  4. Користуйтесь лише безпечними методами оплати та ніколи нікому не повідомляйте свої конфіденційні банківські дані. Для здійснення покупок старайтесь обирати безпечні платформи, які несуть відповідальність та перевіряють контент на власному сайті.
  5. Використовуйте безпечні та надійні сервіси доставки покупки та за можливості обирайте функцію оплати товару – після його перегляду.

При здійсненні покупок на платформі OLX варто скористатись послугою OLX Доставка, де фактично доступна “післяплата” товару, яка робить угоди між продавцем та покупцем є максимально безпечними та зручними для обох сторін. Адже покупець оплачує товар тільки після огляду та отримання у відділенні одного з доступних поштових операторів. Також в OLX Доставка тепер доступна нова функція “доставка Курʼєром Нової Пошти”, яка дозволяє замовляти товар у будь-яке зручне місце чи у випадку подарунків – одразу додому адресантові.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.