• Укр
  • Рус

Правила безпечної доставки при покупці товарів в Інтернеті

659
Додати
до обраних
Поділитися

Вдала покупка в Інтернеті – це не лише, коли ви знайшли потрібний товар за вигідною ціною, а коли отримали його і він відповідає всім заявленим характеристикам. Тому важливу роль при покупках онлайн відіграє доставка.

Щоб шопінг приніс задоволення та позитивний досвід важливо памʼятати про безпеку під час здійснення покупок в Інтернеті, обирати надійні сервіси та продавців, а також знати про правила безпечної доставки. Детальніше про останнє розповіли експерти OLX Україна.

Часто доставка товару негативно впливає на досвід покупок онлайн, до того ж її можуть використовувати як частину шахрайських схем недобросовісні покупці або продавці товару. Тому без різниці продаєте ви чи купуєте, важливо знати основні правила як безпечно та надійно отримати куплений товар.

Найбільш поширеними проблемами, які можуть виникати при доставці товару є його пошкодження або втрата, проблеми з якістю, заміна товару покупцем під час огляду на інший та подальше повернення (шахрайська схема), зміна налаштувань пристрою покупцем, що унеможливлює його використання без допомоги особи, що внесла зміни (шахрайська схема), затримка доставки, відмова від отримання, проблеми з безпекою або приватністю.

Які кроки можуть зробити продавці, щоб знизити ризики при продажі товару онлайн?

Часто жертвами недобросовісних користувачів або шахраїв стають продавці товарів, які можуть не отримати кошти за покупку, відмову від товару та його пошкодження або заміну товару на пошті та відправку назад. Відомих схем, які використовують зловмисники є багато, тому щоб не потрапити на них важливо:

  • перед здійсненням угоди здійснити аналіз покупця: історію його покупок, рейтинг, характер спілкування;
  • користуватися послугами надійних перевізників. Відповідальність за товар під час його огляду покупцем бере на себе працівник компанії, що забезпечує його доставлення;
  • за можливості застрахувати товар, особливо якщо йде мова про коштовну чи дуже дорогу річ;
  • докладно описати товар (зазначаючи параметри, що відповідають дійсності) та надати велику кількість якісних фотографій, щоб покупці могли краще зрозуміти, що вони купують;
  • як один з можливих варіантів, можна зробити фото або відеофіксацію відправлення товару, що дозволить убезпечити себе у випадку виникнення будь-яких спірних питань.
  • обовʼязково дотримуватись нормативів щодо захисту особистих даних покупців та користувачів платформи.

Які кроки можуть зробити покупці, щоб знизити ризики при покупці товару онлайн

Яким би ввічливим не був би продавець під час розмови або листування при здійсненні покупки – памʼятайте, краще завжди бути обачливими. Тому перед тим, як купити товар здійснюйте перевірку продавця, якщо є можливість перегляньте відгуки про нього чи як давно продавець працює на платформі. Користуйтесь лише безпечними методами оплати та ніколи нікому не повідомляйте свої конфіденційні банківські дані. Для здійснення покупок старайтесь обирати безпечні платформи, які несуть відповідальність та перевіряють контент на власному сайті.

Також перед здійсненням покупки читайте детальний опис товару та обовʼязково зберігайте всю документацію, яка стосується покупки: чеки, квитанції, гарантійні талони і т.д.

Також важливо перед здійсненням покупки обовʼязково ознайомтесь із політикою повернення і гарантійними умовами продавця. Насторожити має відсутність можливості повернення чи обміну товару або незрозумілі умови повернення.

В OLX ми постійно працюємо над тим, щоб робити покупки та продажі на платформі безпечними для користувачів, а досвід онлайн-шопінгу приємним. Тому на платформі ми запровадили функцію OLX Доставка. Цей сервіс дозволяє безпечно продавати і купувати товари. По перше, завдяки використанню безпечних методів оплати, які гарантують захист платіжних даних. По друге, сервіс дозволяє проаналізувати історію продавця/покупця перед угодою та зробити висновки про його надійність.

OLX щоденно проводить перевірку зареєстрованих користувачів платформи, щоб виявляти потенційних зловмисників та запобігати випадкам шахрайства. Для юзерів платформи також доступний онлайн-чат і можливість зворотного зв’язку, що дозволяє швидко отримати відповіді на питання або вирішити проблему. А хепл-центр, який доступний на платформі дає підказки та навчає як безпечно продавати або здійснювати покупки, щоб шопінг був вдалим для обох сторін угоди.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.