• Укр
  • Рус

Як прокачати стресостійкість

80
Додати
до обраних
Поділитися

Ви вже наче ось-ось здастеся під тягарем стресу? Почуваєтеся пригнічено, й не вдається відновити сили? У цій статті ми поділимося декількома порадами, як зміцнити свою здатність справлятися із життєвими труднощами.

Роль стресу

Насправді стрес — невіддільна частина нашого життя. Адже, скільки б зусиль ми не докладали, вимоги навколишніх до людини іноді перевищують особисті й соціальні ресурси, які вона здатна мобілізувати. Ми відчуваємо його, коли щось вийшло з-під контролю.

Наукові дослідження свідчать, що це має і позитивний, і негативний вплив на здоров’я. Якщо стрес помірний, це стимулює й вирішує щоденні завдання. Однак такий хронічний стан із часом, швидше всього, спричинить серйозні проблеми зі здоров’ям: порушення сну, депресію, ожиріння та хвороби серця.

Тому розвиток стресостійкості — ваш ключ до щасливого й спокійного життя.

Роль стресу

Тригери

Насамперед слід ідентифікувати ваші особисті стресори, адже кожна людина по-своєму реагує на події навколо. Це можуть бути й робоче навантаження, й сімейні обов’язки, а також фінансові проблеми, соціальна взаємодія тощо.
Розуміння того, що саме спричиняє стрес, дозволить розробити індивідуальну стратегію на шляху до стресостійкості.

План дій

Попри те, що нервові клітини не мають здатності до регенерації, є дієві способи підвищити стресостійкість та закласти міцний фундамент вашого емоційного благополуччя. Розгляньмо основні з них далі.

Харчування

Здоровий раціон є одним із ключових факторів у зміцненні нервової системи. Адже наш мозок для оптимальної роботи потребує певного набору поживних речовин. Тому слід звернути увагу на такий перелік продуктів.

Жирні кислоти Омега-3

Зменшують запалення в організмі, що цілком може спричиняти або поглиблювати стрес. Джерелами є жирна риба (лосось, скумбрія, сардини), насіння льону, горіхи (особливо волоські) та чіа.

Ресурсне харчування проти стресу: ділимося лайфхаками

Складні вуглеводи

Підтримують рівномірний рівень цукру в крові. Вони довше перетравлюються, забезпечуючи тривале відчуття ситості та постійний запас енергії. Це цільнозернові продукти, як-от коричневий рис, овес, кіноа, а також фрукти, овочі й бобові.

План харчування

Магній

Здійснює регуляцію нервової системи. Серед джерел магнію — листова зелень, горіхи, насіння, цільнозернові продукти і бобові.

Антиоксиданти

Захищають клітини від пошкодження вільними радикалами. Багато антиоксидантів міститься в ягодах, зелених листових овочах, горіхах, шоколаді з високим вмістом какао, зеленому чаї та винограді.

Вітаміни групи B

Мають неабияке значення для здоров’я мозку й нервової системи. Вони сприяють виробленню енергії з їжі та підтримують здоров’я нервових клітин і нейромедіаторів, які регулюють настрій. Йдеться про цільнозернові та молочні продукти, м’ясо, яйця, бобові, насіння й горіхи.

Окрім того, плануйте своє харчування так, щоб уникнути різких стрибків цукру в крові, адже це помітно впливає на ваше самопочуття.

Фізична активність

Регулярні вправи — чи не найефективніший спосіб не тільки підтримки здоров’я, але й зменшення стресу та покращення ментального добробуту. Річ у тім, що фізична активність вивільняє ендорфіни, які є природними болезаспокійливими, а ще покращують настрій і знижують тривожність і депресію.

Тримайте декілька підказок, як інтегрувати фізичні вправи у вашу щоденну рутину.

  • Оберіть активність, яка вам подобається.
    Це, зокрема, й підвищує ймовірність того, що ви будете займатися ним регулярно. Може бути що завгодно: від швидкої ходьби, йоги, плавання до танців або велосипедних прогулянок.
  • Постійність є ключем.
    Регулярність важливіша від інтенсивності. Навіть короткочасні, але регулярні сесії, суттєво поліпшать ваше самопочуття. Рекомендують принаймні 150 хвилин помірної аеробної активності або 75 хвилин інтенсивних вправ на тиждень.
  • Врахуйте рівень підготовки.
    Починайте із вправ, які відповідають вашому актуальному фізичному станові, щоб уникнути травм і перевтоми. А тоді поступово збільшуйте інтенсивність і тривалість тренувань, неодмінно прислухаючись до сигналів свого тіла.
  • Інтегруйте вправи у щоденне життя.
    Знаходьте способи додати більше руху в кожен день. Пішки або на велосипеді до роботи замість автопоїздки, коротенькі прогулянки під час обідньої перерви або розтяжка, коли дивитеся фільм, — що вам до вподоби!
  • Використовуйте технології для мотивації.
    Фітнес-трекери та мобільні застосунки для тренувань допоможуть визначити ціль, відстежувати прогрес і підтримувати мотивацію.
    Зробіть фізичну активність невіддільною частиною свого життя, і ви помітите, як із часом ваше тіло та розум стають дедалі сильнішими та протистоятимуть стресові.

Сон

Якісний сон є життєво важливим для відновлення мозку та зниження рівня стресу. Тож намагайтеся спати 7–9 годин на добу і дотримуйтеся регулярного графіка.

  • Встановіть здорові кордони.

Не намагайтеся взяти на себе занадто багато. Відмовляти — цілком нормально. Ви не маєте відчувати провину, якщо фізично не можете виконати всі свої зобов’язання.

Стресостійкість

  • Зверніться по підтримку.
    Незамінну роль у боротьбі зі стресом відіграють соціальні зв’язки та мережі підтримки. Спілкування з друзями, сім’єю або колегами щонайменше трішки полегшить ваш стан. Ви висловите почуття та відчуєте підтримку.

У певних випадках може знадобитися допомога професійних терапевтів або психологів. Це нітрохи не ознака слабкості, а крок до поліпшення вашого ментального здоров’я. А знайти потрібного вам спеціаліста легко на OLX у категорії «Краса / здоров’я».

Висновок

Сьогодні ми всі живемо у непростих обставинах, тож вміння адаптуватися до будь-яких ситуацій та знаходити причини для щастя у дрібницях є життєво необхідною навичкою. Пам’ятайте: важливо знайти баланс і не боятися звернутися по професійну допомогу, якщо відчуваєте, що не можете впоратися зі стресом самостійно. Бережіть себе, а OLX вам у цьому допоможе!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Помилка JavaScript на OLX

Помилка JavaScript на OLX

Іноді сайт OLX може видавати помилку з повідомленням, що у браузері вимкнено JavaScript. Що таке JavaScript? JavaScript — це мова програмування, завдяки якій вебсайти забезпечують …