5 труднощів орендарів-новачків: поради рієлтора, як їх вирішити і знайти житло

1829
Додати
до обраних
Поділитися

Зняти гарне житло не так просто, особливо якщо людина робить це вперше. Редакція блогу OLX поспілкувалася з киянами та дізналася про основні «підводні камені» під час пошуку квартири, а також попросила рієлтора дати поради орендарям-новачкам.

1. Неправдиві варіанти житла

Недосвідчені орендарі виявляються не готовими до того, що в мережі їм нерідко можуть траплятися неправдиві оголошення (як частково, так і повністю), через що вони тільки втрачають час, відгукуючись на них. «Часто рієлтори виставляють квартири із заниженою вартістю, щоб залучити клієнтів. Для потенційних орендарів такі розцінки виглядають дуже привабливими. Але, на жаль, насправді ціни відрізняються», – розповідає про свій досвід киянка Юлія Волченко.

З нею погоджуються й інші городяни, які шукали житло в столиці. «Реальні пропозиції за низькими цінами виявляються набагато гіршими: житло знаходиться далеко від метро, ​​а на стінах висять килими», – підтверджує Аліcа Галамай, яка стикнулася зі схожою проблемою.

Ще один «підводний камінь» – невідповідність фото реальній обстановці в квартирі. «Деякі рієлтори не витрачають час, щоб поїхати і сфотографувати кожен об’єкт, яким займаються. Замість цього публікують фотографії схожих квартир. Відчуваєш змішані почуття, коли бачиш на знімках одне житло, а в дійсності воно інше. З’являються думки про обман», – продовжує Юлія Волченко.

Порада рієлтора:

«Щоб уникнути подібних ситуацій, витратьте час і вивчіть ситуацію на ринку нерухомості, зокрема реальні розцінки на оренду житла. Наприклад, при ціні до 12 тис. грн – це, швидше за все, будуть об’єкти з ремонтом більше 10 років. Якщо в рамках такого бюджету виставляються привабливі фото, то з великою ймовірністю це «приманка», щоб заманити клієнта. Реальний стан квартири буде гіршим», – підказує рієлтор Богдан Маковецький.

Джерела корисної інформації для орендарів-новачків: категорія «Довгострокова оренда квартир/кімнат» на OLX (тут можна моніторити ціни і знаходити варіанти житла), а також розділ «Нерухомість» в блозі OLX, де регулярно публікуються огляди ринку нерухомості та різні поради, наприклад, як не стати жертвою обману під час пошуку квартири.

2. Неефективність рієлтора

Недосвідчені орендарі часто звертаються до рієлторів, щоб заощадити час і якнайшвидше знайти квартиру. Але іноді ця співпраця не приносить очікуваного результату, більше того  – навіть розчаровує.

«Одного разу нам потрібно було терміново знайти житло. Спочатку працювали з двома рієлторами, але вони повністю були на боці власника, тому що розповідали про черги орендарів на квартиру. Тільки третій рієлтор підкидала нам варіанти до останнього, поки ми не знайшли те, що шукали», – розповідає про свій досвід орендар Діана Рижкова.

Порада рієлтора:

«У такій ситуації слід поставити рієлтору запитання, чому ж квартиру досі не здали, незважаючи на велику чергу охочих. Його реакція та відповідь стануть показовими», – радить Богдан Маковецький.

Загалом, якщо на вас намагаються вплинути нераціональними аругментами або якось підганяють з прийняттям рішення, то, швидше за все, вам не варто продовжувати працювати з таким фахівцем.

Розпочинаючи співпрацю з ріэлтором звертайте увагу на таке: якк у нього навантаження (наприклад, ідеально якщо в роботі у фахівця – не більше п’яти об’єктів), чи намагається він детально з’ясувати ваш запит, як реагує на запитання, чи може докладно розповісти про плюси та мінуси того чи іншого району/мікрорайону міста. Також прослідкуйте, чи відповідають запропоновані варіанти вашим побажанням. Якщо ні – задумайтеся, чи варто продовжувати співпрацю.

3. Конкуренція серед орендарів

Щороку з серпня по жовтень на ринку нерухомості спостерігається підвищений попит з боку орендарів: в містах починається новий бізнес-сезон, також на навчання після канікул повертаються студенти. Як наслідок – вартість оренди житла зростає, гарні варіанти «розбирають» дуже швидко.

«Коли дзвониш за вказаним номером, виявляється, що квартиру вже здали, навіть якщо розмістили оголошення всього кілька хвилин тому, – розповідає Аліса Галамай. – Крім того, якщо не подивишся квартиру першим, можеш про неї забути – через високу конкуренцію люди готові платити більше, аби отримати краще житло».

Порада рієлтора:

Ринок оренди нерухомості – дійсно конкурентний. Щоб зняти добре житло, варто проявляти наполегливість та послідовність. «Для початку варто чітко визначитися, що ви шукаєте: наприклад, будинок у 10 хвилинах ходьби від метро, ​​дитячий садок поруч або інші параметри, які для вас важливі, – радить Богдан Маковецький. – Якщо під час перегляду квартира вам подобається, рекомендую на місці підписувати договір оренди та давати завдаток. Також раджу погоджуватися на перегляд квартири, навіть якщо ви у черзі другі або треті: перші кандидати можуть відмовитися від житла, і його запропонують наступним».

4. Хитрощі власників

Бачачи недосвідчених орендарів, власники житла можуть хитрувати: наприклад, недоговорювати всієї правди про квартиру, щоб швидше її здати, або намагатися обдурити рієлтора.

«Під час перегляду у нас сталася така історія: господар вирішив діяти в обхід ріелтора і, поки той не бачив, передав мені аркуш паперу з номером телефону та пропозицією укласти угоду без посередників. Я не погодилася», – розповідає Юлія Волченко.

У орендарів можуть виникати й інші проблеми з квартирою через недосвідченість та неуважність до важливих аспектів. «Під час перегляду намагайтеся поставити якомога більше запитань: чи холодно в перехідний період (осінь-зима), чи знадобиться вам електричний обігрівач, які сусіди живуть поруч, скільки становить плата за комунальні послуги тощо», – ділиться досвідом Юлія Давиденко, яка орендувала житло.

Порада рієлтора:

«У ситуації з пропозицією власника попрацювати без рієлтора слід бути дуже обережним: якщо перший так себе поводить вже зараз, то складно уявити, як він може спробувати обдурити орендарів у майбутньому, – пояснює Богдан Маковецький. – Що стосується можливих проблем в квартирі (наприклад, з опаленням, комахами), то обов’язково варто «на березі» домовитися та зафіксувати в договорі, що власник усуне недоліки за свій рахунок або погодиться на зниження орендної ставки, якщо вони виявляться істотними».

5. Проблеми під час заселення

Досвідчені орендарі діляться досвідом: щоб швидше знайти житло і уникнути проблем як під час заселення, так і під час проживання в квартирі, краще бути чесним і розповісти про себе якомога більше важливих деталей. «Наприклад, ми чесно сказали, що будемо жити з кішкою, але візьмемо на себе всі витрати, якщо щось зіпсуємо», – розповідає Юлія Волченко.

«Якщо у вас є маленькі діти або тварини – розкажіть, що ви готові зробити, щоб квартира залишалася в хорошому стані. Наприклад, щоб захистити стіни, я купувала спеціальну клейку плівку, на якій дочка малювала крейдою», – ділиться досвідом Юлія Давиденко.

Порада рієлтора:

«Зазвичай 90% власників квартир не хочуть, щоб орендарі були з тваринами або дітьми. Але є вихід із ситуації: домовтеся про подвійну страхову суму на випадок форс-мажорів», – підказує Богдан Маковецький.

Текст: Катерина Спориш

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.