Оренда житла: як не стати жертвою обману під час пошуку квартири або будинку

1404
Додати
до обраних
Поділитися

Експерти OLX Нерухомість розповіли про те, як не стати жертвою недобросовісних користувачів під час пошуку житла.

Основні ознаки обману

1. Просять завдаток перед переглядом

Наприклад, вам кажуть, що охочих орендувати обране житло дуже багато, а завдаток (переказ на особисту картку або поповнення мобільного) дозволить «притримати» квартиру. Ми не радимо нічого платити до зустрічі з власником житла і підписання договору оренди, так як часто це ознака однієї з нечесних «схем».

Ще один приклад обману: ви приїжджаєте на зустріч з орендодавцем, але він дзвонить і повідомляє, що дорогою у нього виникли непередбачені обставини (наприклад, пробилося колесо в автомобілі) і просить перерахувати гроші.

Втягнути вас в нечесну угоду можуть і інформаційні агентства. Схема роботи таких «агентств» така: ви підписуєте з ними договір, платите гроші, а вони надають вам нібито актуальний список об’єктів нерухомості. Найчастіше вони вже не актуальні або взагалі не існують. Законодавством України діяльність інформаційних агентств не заборонена, але ми радимо бути обережними.

2. Низька ціна для цього об’єкта

Якщо ціна квартири або будинку значно менша, ніж вартість подібних пропозицій у цьому районі – ймовірно, оголошення розмістив недобросовісний користувач або інформаційне агентство, і цього об’єкта не існує.

Оренда житла: як не стати жертвою обману під час пошуку квартири або будинку

3. Занадто привабливі фото

Варто насторожитися. Перевірте оригінальність фото в Google або в інших пошукових системах: треба натиснути правою кнопкою миші і вибрати «Знайти картинку (Google)». Наприклад, якщо квартира знаходиться в Києві, а її фото можна знайти на інших ресурсах в інших містах – це ознака нечесної угоди.

Оренда житла: як не стати жертвою обману під час пошуку квартири або будинку

Оренда житла: як не стати жертвою обману під час пошуку квартири або будинку

Оренда житла: як не стати жертвою обману під час пошуку квартири або будинку

Також якщо фотографії в оголошенні відрізняються за розмірами (одне більше, а друге – менше) – можливо, автор скопіював їх з різних ресурсів.

Як не стати жертвою шахраїв при оренді житла: поради експертів

Поради орендарям

1. Дивіться на дати оголошення і реєстрації облікового запису

Недобросовісні користувачі постійно створюють нові публікації з новими телефонами. Так відбувається, тому що їхні оголошення блокують і додають до «чорного списку». Водночас новий акаунт та нове оголошення не завжди свідчать про обман.

2. Дізнавайтеся якомога більше деталей про об’єкт

Це допоможе мінімізувати ризики, особливо тоді, коли вам обов’язково потрібно заплатити наперед (наприклад, подобова оренда житла).

Отже, в розмові з власником уточніть такі деталі:

– точна адреса об’єкта, вулиця і номер будинку;
– інфраструктура поблизу. Недобросовісні користувачі зазвичай вагаються з відповіддю, коли у них запитують якісь подробиці. Перевірте отриману інформацію на Google-карті;
– «свіжі» фотографії житла. Якщо людина може їх надати, отже, вона дійсно має доступ до об’єкта;
– документи, що засвідчують особу власника: фото паспорта і/або водійських прав. Нечесного орендодавця прохання показати документи змусить нервувати, і він, швидше за все, відмовить.

3. Просіть надіслати документи на житло

Для додаткової безпеки, особливо при бронюванні квартири подобово, попросіть надіслати документи на житло:

– свідоцтво про право власності (інший документ, який дозволяє здавати квартиру в оренду, – свідоцтво про право на спадщину тощо);
– технічний паспорт БТІ;
– квитанції про оплату комунальних послуг (для довгострокової оренди).

4. Перевіряйте отримані дані про власника і житло

Дані про власника можна перевірити через безкоштовні онлайн-сервіси, наприклад, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Паспорт орендодавця може бути недійсними або вкраденим: це можна перевірити за допомогою сервісу Державної міграційної служби України.

Усі ці знання і дотримання наших порад допоможуть зменшити ймовірність обману, коли ви будете шукати житло на ринку оренди.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.