• Укр
  • Рус

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

525
Додати
до обраних
Поділитися

На ситуацію із цінами на нерухомість в Україні впливає багато факторів: економічна ситуація, величина попиту, перебіг воєнних дій, частота обстрілів у тому чи іншому населеному пункті або навіть районі міста.

Експерти OLX Нерухомість розповідають про зміни, які відбулись протягом останнього року, а також про ситуацію із цінами на житлову нерухомість вторинного ринку у 5-х найбільших містах України.

Найбільшим попитом, як правило, у різних містах при купівлі користуються однокімнатні квартири. Так за останній рік у столиці середня вартість житла з однією кімнатою зросла на 16% і становить зараз 2,9 млн гривень. Разом із тим можемо прослідкувати значне збільшення кількості пропозицій продажу однокімнатної квартири у Києві – за останній рік оголошень стало більше на 47%.

В Одесі середня вартість однокімнатної квартири на вторинному ринку зросла 12,6% і зараз становить 1,6 млн гривень. Пропозиції продажу квартир в Одесі кардинально не змінилися, порівняно із минулим роком кількість оголошень зросла на 8%. У Львові середня ціна на однокімнатну квартиру зросла на 14,3% — до 1,7 млн гривень, кількість пропозицій збільшилась на 16,5%.

Підстави для визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомості

У Харкові та Дніпрі, попри відносну близькість до проведення бойових дій, теж зросли ціни на однокімнатні квартири за останній рік. У Дніпрі зростання відбулось на 15,4% (до 1,2 млн грн), у Харкові – на 8% (до 885 тис. грн). Що стосується кількості пропозицій продажу, то у Харкові через напружену безпекову ситуацію та регулярні обстріли, відбувся великий “стрибок” у сумі оголошень про продаж однокімнатних квартир. За останній рік їхня кількість збільшилась на 267%. У Дніпрі зростання пропозицій житла на продаж незначне – на 8% протягом останнього року.

Що стосується вартості двокімнатних квартир на вторинному ринку, то найбільше зростання цін відбулось у Львові (до 2,9 млн грн) та Києві (до 4,6 млн грн – на 15,6% за останній рік). Кількість пропозицій продажу двокімнатних квартир у столиці збільшилась на 61%, у Львові – на 20%.

В Одесі зростання цін на житло із 2-ма кімнатами відбулось на 7,5% (до 2,2 млн грн), кількість пропозицій збільшилась на 11%. У Харкові та Дніпрі цін зросли на 14% (1,4 млн грн) та 4,7% (до 1,6 млн грн). Кількість пропозицій продажу двокімнатного житла у Харкові збільшилась на 372% до майже 5 тисячі оголошень, а у Дніпрі – на 22%.

Що краще: вторинний ринок чи новобудова?

Тенденції щодо зміни вартості та кількості пропозицій продажу трикімнатних квартир загалом схожі до одно- та двокімнатного житла. У Києві зростання середньої вартості таких квартир на вторинному ринку відбулось на 10% (до 7,4 млн грн), в той час, як кількість пропозицій збільшилась на 83%. В Одесі вартість трикімнатних квартир зросла на 9% (до 3,3 млн грн), кількість оголошень про продаж квартир збільшилась на 28%. На Заході України, у Львові, середня вартість трикімнатних квартир зросла на 15,3% (до 3,8 млн грн), кількість пропозицій продажу зросла на 43% і зараз становить 1,2 тис. оголошень. В Харкові за останній рік відбулось вагоме зростання вартості трикімнатного житла – на 29% (до 2,2 млн грн), кількість пропозицій збільшилась аж на 506%. У Дніпрі середні ціни за останній рік на трикімнатні квартири зросли на 10% (до 2,2 млн грн), а кількість пропозицій продажу – на 66%.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Найкращі рієлтори: хто став Best Seller

Найкращі рієлтори та агентства: хто став Best Seller у червні

Список найкращих рієлторів та агентств нерухомості від OLX.