• Укр
  • Рус

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

394
Додати
до обраних
Поділитися

На ситуацію із цінами на нерухомість в Україні впливає багато факторів: економічна ситуація, величина попиту, перебіг воєнних дій, частота обстрілів у тому чи іншому населеному пункті або навіть районі міста.

Експерти OLX Нерухомість розповідають про зміни, які відбулись протягом останнього року, а також про ситуацію із цінами на житлову нерухомість вторинного ринку у 5-х найбільших містах України.

Найбільшим попитом, як правило, у різних містах при купівлі користуються однокімнатні квартири. Так за останній рік у столиці середня вартість житла з однією кімнатою зросла на 16% і становить зараз 2,9 млн гривень. Разом із тим можемо прослідкувати значне збільшення кількості пропозицій продажу однокімнатної квартири у Києві – за останній рік оголошень стало більше на 47%.

В Одесі середня вартість однокімнатної квартири на вторинному ринку зросла 12,6% і зараз становить 1,6 млн гривень. Пропозиції продажу квартир в Одесі кардинально не змінилися, порівняно із минулим роком кількість оголошень зросла на 8%. У Львові середня ціна на однокімнатну квартиру зросла на 14,3% — до 1,7 млн гривень, кількість пропозицій збільшилась на 16,5%.

Підстави для визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомості

У Харкові та Дніпрі, попри відносну близькість до проведення бойових дій, теж зросли ціни на однокімнатні квартири за останній рік. У Дніпрі зростання відбулось на 15,4% (до 1,2 млн грн), у Харкові – на 8% (до 885 тис. грн). Що стосується кількості пропозицій продажу, то у Харкові через напружену безпекову ситуацію та регулярні обстріли, відбувся великий “стрибок” у сумі оголошень про продаж однокімнатних квартир. За останній рік їхня кількість збільшилась на 267%. У Дніпрі зростання пропозицій житла на продаж незначне – на 8% протягом останнього року.

Що стосується вартості двокімнатних квартир на вторинному ринку, то найбільше зростання цін відбулось у Львові (до 2,9 млн грн) та Києві (до 4,6 млн грн – на 15,6% за останній рік). Кількість пропозицій продажу двокімнатних квартир у столиці збільшилась на 61%, у Львові – на 20%.

В Одесі зростання цін на житло із 2-ма кімнатами відбулось на 7,5% (до 2,2 млн грн), кількість пропозицій збільшилась на 11%. У Харкові та Дніпрі цін зросли на 14% (1,4 млн грн) та 4,7% (до 1,6 млн грн). Кількість пропозицій продажу двокімнатного житла у Харкові збільшилась на 372% до майже 5 тисячі оголошень, а у Дніпрі – на 22%.

Що краще: вторинний ринок чи новобудова?

Тенденції щодо зміни вартості та кількості пропозицій продажу трикімнатних квартир загалом схожі до одно- та двокімнатного житла. У Києві зростання середньої вартості таких квартир на вторинному ринку відбулось на 10% (до 7,4 млн грн), в той час, як кількість пропозицій збільшилась на 83%. В Одесі вартість трикімнатних квартир зросла на 9% (до 3,3 млн грн), кількість оголошень про продаж квартир збільшилась на 28%. На Заході України, у Львові, середня вартість трикімнатних квартир зросла на 15,3% (до 3,8 млн грн), кількість пропозицій продажу зросла на 43% і зараз становить 1,2 тис. оголошень. В Харкові за останній рік відбулось вагоме зростання вартості трикімнатного житла – на 29% (до 2,2 млн грн), кількість пропозицій збільшилась аж на 506%. У Дніпрі середні ціни за останній рік на трикімнатні квартири зросли на 10% (до 2,2 млн грн), а кількість пропозицій продажу – на 66%.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як правильно сформувати оголошення про продаж житла

Як правильно сформувати оголошення про продаж житла, щоб здійснити його швидко, безпечно та дорого

Як правильно сформувати оголошення про продаж житла розповідає Юлія Ковбаса, лідерка команди з якості контенту в OLX Нерухомість ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.