На OLX знайшла квартиру мрії за тиждень: особистий досвід користувачки

26343
Додати
до обраних
Поділитися

Одна з найпопулярніших категорій на OLX – «Нерухомість». Зараз у ній нараховується понад 165 000 оголошень про продаж житла (дані на момент публікації матеріалу).

Ми поспілкувалися із бухгалтеркою OLX Інною Бялковською, яка придбала трикімнатну квартиру на платформі. Наша героїня розповіла, чому під час пошуку житла OLX працює ефективніше за профільні сайти з продажу нерухомості, про особливості взаємодії з рієлторами та відкриття, які вона зробила за цей час.

Неочікуване рішення купити житло

До вересня 2020 року ми з двома дітьми жили в орендованій двокімнатній квартирі. Але 12 числа власниця повідомила, що за місяць ми повинні з’їхати, бо в неї з’явилися інші плани на це приміщення.

Шукати квартиру в оренду з малими дітьми – важко, адже більшість власників упевнені, що через свою енергійність вони зіпсують приміщення. Так у мене з’явилася думка, що настав час придбати власне житло, яким ми самі розпоряджатимемося. До того ж мені вдалося накопичити певну суму, що робило моє бажання реальним. Через брак часу та обмежений бюджет я не хотіла зв’язуватися із новобудовами. Тому вирішила купувати квартиру на вторинному ринку.

Відчуваючи паніку, я була готова вкладатися у перше більш-менш пристойне житло, яке знайду. Тому вже наступного дня бігла на перегляд квартири, знайденої на одному зі спеціалізованих сайтів з продажу нерухомості. Це була невеличка трикімнатна «хрущовка» з відверто застарілим дизайном, але вона підходила мені за бюджетом і розташуванням.

Саме тоді я проходила процедуру розлучення і чекала нового паспорта. Це затримувало підписання попередньої угоди та передачу завдатку. Рієлтор з боку власників запевняла, що в них є потенційний клієнт, який пропонував на $1000 більше.

Я вперше купувала житло і ніколи не співпрацювала з агентами з нерухомості, тож мені здавалося, що таким чином вона просто маніпулює і хоче підвищити цінність квартири в моїх очах. Але власники справді дуже поспішали продати житло, і вже за тиждень, коли я зателефонувала їм знову, квартиру встигли продати тому клієнту.

Після цього мої пошуки затягнулися, і майже три тижні я нічого не могла знайти.

Шукала хоч щось, а отримала простір мрії

Я розглядала варіанти лише на Дорогожичах у Києві, бо тут розташовані школа та дитсадок, куди ходять мої діти і які нам подобаються. До того ж не потрібно витрачати час на дорогу, можна провести більше часу разом. У пріоритеті були квартири до $50 000, які не потребують ремонту найближчим часом, – накопичених грошей вистачало лише на купівлю. Також планувала придбати житло без участі рієлтора.

Попри обмежений бюджет, не хотілося «влазити» в кредит. Тому спершу думала купувати однокімнатну квартиру. Вивчаючи пропозиції ринку, зрозуміла, що різниця в ціні між одно- та двокімнатними варіантами незначна. У середньому на покупку потрібно було $55 000, майже всі пропозиції передбачали ще 5% рієлторської комісії. А от трикімнатні квартири коштували значно більше, ніж я могла собі дозволити.

За два тижні пошуків з’ясувалося, що в межах мого бюджету важко знайти пристойне двокімнатне житло, яке не вимагає додаткових витрат на ремонт. Тож мені довелося змінити власні критерії відбору: почала вивчати оголошення й від рієлторів, розглядати трикімнатні пропозиції та погодилася взяти кредит на суму, якої не вистачатиме. Насправді мені завжди хотілося більше простору для сім’ї, ніж дві кімнати. Тому, пам’ятаючи жахливі умови в переглянутих квартирах, заради нашого комфорту я вирішила мати справу з банками.

За тиждень до виїзду з орендованого житла я зупинилася на двох варіантах, власники яких вже були готові підписати зі мною угоду про продаж житла. Перший – квартира 60 кв. м із сучасним ремонтом вартістю $65 000. Другий – 72 «квадрати» за $69 000 з ремонтом 10-річної давнини, але в якому можливо жити ще деякий час без капітальних вкладень. Розмірковувала так: дизайн можна змінити, а площу – ні. Тому вибрала дорожче, але все-таки більше житло.

Зараз я дуже щаслива: у нас три повноцінні кімнати та дві великі лоджії. Власники навіть залишили нам меблі. Це житло мрії! У нову квартиру ми в’їхали 15 жовтня 2020 року.

Чому професійні сайти з продажу нерухомості мене розчарували

На пошук, перегляди квартир, підписання документів та переїзд у мене було близько місяця. Спершу я вивчала пропозиції на спеціалізованих сайтах з продажу нерухомості.

Але виявилося, що ці начебто професійні ресурси сповнені фейкових оголошень, де фотографії не збігаються з описом, а умови продажу та статус житла не відповідають дійсності. Я майже не бачила пропозицій від власників, переважно це були оголошення від рієлторів, представників забудовників чи агентств нерухомості. До того ж інколи я навіть знаходила однакові оголошення від власника з різницею у ціні в декілька тисяч доларів, не враховуючи рієлторської комісії! Це відкриття неприємно здивувало.

Ще одна схема, з якою я стикнулася: агенти виставляють оголошення, а у розмові з клієнтом говорять, що саме ця квартира вже «має завдаток», але вони покажуть «схожу». З’ясувалося, що за допомогою таких оголошень рієлтори тримають вищі ціни на житло та шукають собі клієнтів на інші об’єкти. Оголошення з квартирами, які начебто вже продали ці фахівці, тижнями «висіли» на сайтах. Я навіть знайшла те перше житло, яке не змогла купити через відсутність паспорту, але з номером іншого рієлтора!

Я витратила багато часу на непрофесійних фахівців з продажу нерухомості, з’ясовуючи, яке оголошення реальне, а яке ні. Мої зустрічі з власниками житла відбувалися у супроводі незнайомої людини, яка не брала участі у процесі та не цінувала мої інтереси як покупця. Такі агенти часто переопубліковують оголошення, які знайшли у мережі або у рієлторській базі, зі своїм номером, розраховуючи привернути увагу недосвідчених клієнтів. Здебільшого вони навіть попередньо не зв’язуються з власниками нерухомості. Тож пропонуючи торг з продавцем, вони насправді «граються» з розміром своєї винагороди, турбуючись насамперед про користь для себе, а не вигоду для клієнта.

На OLX знайшла квартиру мрії за тиждень: особистий досвід користувачки

Телефонувала замість спілкування в чаті та ходила на перегляди під час обідньої перерви

Зрештою я все-таки вирішила пошукати варіанти на OLX і була приємно вражена. В категорії «Нерухомість» працює хороша система модерації, яка блокує фейкові оголошення. Спершу дізналася про це від колег (у компанії працює відділ якості контенту OLX Нерухомість – ред.), а потім сама переконалася, що це правда. Телефонуючи за номерами в оголошеннях на платформі, я потрапляла на реальні пропозиції.

Через модерацію загальна кількість квартир на продаж менша у порівнянні з іншими сайтами, але якість набагато вища. Завдяки цьому я не витрачала час на самостійний пошук справжніх пропозицій, бо одразу бачила житло, яке насправді існує, з нижчою ціною і прямим контактом власника.

Я переглянула близько 50 оголошень на OLX. Завдяки фільтрам на платформі (район, ціна, кількість кімнат, без комісії) «випадали» лише потрібні. Вивчала кожну пропозицію зі стрічки видачі, навіть якщо перша фотографія була не надто привабливою.

Хтось із власників викладає фото, які показують квартиру кращою, ніж насправді. Але є й такі, хто публікує максимально правдиві світлини. Якщо стан житла мене загалом задовольняв, і я могла жити у квартирі без додаткового ремонту, то одразу телефонувала. Не хотіла витрачати час на спілкування в чаті, оскільки його й так було обмаль. Домовлялася про перегляди квартир ввечері після роботи та під час обідньої перерви. Так я побувала у 20 різних місцях, зупинившись на двох варіантах на 60 та 72 кв. м.

До речі, цікаво, що оголошення з квартирою, яку я зрештою купила, не було серед тих, що я бачила на інших ресурсах з продажу нерухомості.

Стала власницею житла, бо швидко прийняла рішення

На «мою» квартиру вже був покупець. На той момент він уже декілька тижнів вів тривалі переговори, намагаючись отримати більшу знижку від власника.

Я прийняла рішення про покупку протягом декількох годин після перегляду і запропонувала внести завдаток наступного дня. У рієлторки від власника був ексклюзивний договір на співпрацю, тому я не мала платити їй комісію. До того ж вона перша з усіх агентів з нерухомості запропонувала підписати попередній договір на покупку із засвідченням у нотаріуса.

Моя знайома юристка перевірила в державних реєстрах відсутність судових обтяжень, які могли б зашкодити нашій угоді. Вона ж порадила мені нотаріуса. Оскільки це був фахівець з мого боку, то витрати в розмірі 7500 грн сплачувала я. Якби нотаріус був з боку продавця, то ми з ним платили б по 50% за ці послуги.

Завдяки моєму непохитному наміру купити житло мені вдалося зменшити розмір завдатку з $5000 до $2000. Крім того, я заплатила лише 50% державного мита з угоди купівлі-продажу. Зазвичай ці витрати, як і обов’язкова сплата податку до Пенсійного фонду, – лягають на плечі покупця. Але власник квартири вирішив піти мені назустріч!

Як купити житло на OLX: ключові поради

1. Визначтеся, що хочете знайти. Водночас будьте гнучкими, якщо умови того вимагають. Шукайте «ваше» житло, хоч воно й може обійтися дорожче, ніж ви планували витратити спочатку.

2. Питайте у власників, чи відповідає реальний стан квартири тому, що є на фото. Порівнюйте опис житла зі світлинами. На знімках квартира може здаватися більшою, акуратнішою, «цілішою». А насправді – просто правильно сфотографована професіоналом, який знає, як найкраще показати об’єкт. Порядні власники не створюють інтриги, а говорять усе прямо та відкриті до діалогу.

3. Спілкуйтеся з тими рієлторами та власниками житла, в яких підписаний ексклюзивний договір про продаж нерухомості. Такі документи надають агентові право офіційно представляти інтереси продавця, і ви не сплачуєте комісії.

4. Якщо не плануєте шукати житло самостійно, знайдіть надійного рієлтора. Такий фахівець розумітиме ваші потреби, буде готовим підписати договір про співпрацю з вами та відстоюватиме ваші інтереси перед рієлтором власника.

Щомісяця в рамках проєкту Best Seller у блозі OLX публікується перелік рієлторів з хорошою репутацією. Це перевірені бізнес-користувачі, які розміщують якісні оголошення на OLX Нерухомість в різних регіонах країни.

5. Знайдіть надійних нотаріуса та юриста, які супроводжували б вас під час угоди купівлі-продажу, перевіряли документи на квартиру та заповнювали потрібні папери грамотно і правильно. Це знижує ваш стрес як покупця. Так, це додаткові витрати, але воно того варте. Крім того, ви у такий спосіб захищаєте себе від шахраїв.

Текст: Олена Колесник

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.