• Укр
  • Рус

Зруйноване житло: як подати заяву, щоб отримати компенсацію

608
Додати
до обраних
Поділитися

У застосунку «Дія» з’явилася можливість подати заяву для отримання компенсації, якщо ваше житло зруйнували або пошкодили через воєнні дії. Розповідаємо, як це зробити.

Як подати заяву

  1. Оновіть застосунок, щоб у вас з’явився відповідний функціонал.
  2. Увійдіть в «Дію», оберіть «Послуги», далі – «Пошкоджене майно».
  3. Заповніть заяву. Інформація про ваше житло (квартиру, будинок або інше житлове приміщення) підтягнеться автоматично або потрібно буде ввести її самостійно: тим майна, площа, область, район, населений пункт, адресу, кількість людей, які там жили. Також треба описати пошкодження, за можливості – докласти світлини.
  4. Вкажіть свій телефон і електронну пошту, після цього – надішліть заяву. До речі, її можна зберегти в PDF-форматі або отримати на електронну адресу.

Інформаційне повідомлення через застосунок «Дія», а також ЦНАП чи нотаріуса буде прирівнюватися до заяви про надання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна.

Що далі

Обстеження пошкоджень чи руйнувань нерухомого майна проводитиметься кваліфікованими фахівцями за заявами власників або зверненнями виконавчих органів відповідних рад, військовими адміністраціями у відповідності до чинних методик та за паперовими документами чи відомостями Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Наразі профільний закон про врегулювання відносин щодо компенсації за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф – ще не прийнятий. Сподіваємося, найближчим часом Верховна Рада України врегулює всі тонкощі оцінки пошкоджень, руйнувань чи компенсацій, а процедура буде прозорою та зрозумілою. Зараз головне – це подати інформаційне повідомлення будь-яким дозволеним способом.

Якщо ви втратили документи на житло

Через необхідність швидко вирватися з небезпечної зони та дістатися до спокійного місця, багато українців втрачають паперові документи, які підтверджують право власності на нерухоме майно, зокрема на те, яке було зруйновано внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф.

Хочемо вас заспокоїти:

  1. Переважна більшість інформації, яка підтверджує право власності на нерухоме майно, його площу, місцерозташування та інші характеристики, зберігається у цифровому форматі у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;
  2. Під час подання повідомлення для отримання компенсації за зруйноване майно, інформація з реєстру (якщо вона у наявності), підтягнеться автоматично.
  3. Під час подання повідомлення вказувати реєстраційні чи облікові номери нерухомого майна, номер та дату набуття права власності бажано, але не обов’язково.
Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.