• Укр
  • Рус

За тиждень доставили товарів на 100 млн гривень: що шукають і купують українці під час війни

5892
Додати
до обраних
Поділитися

Як і в довоєнний період, електроніка та одяг залишаються найбільш затребуваними товарами серед українців. Тим не менше, запити змінилися відповідно до нової реальності: зріс попит на павербанки, а замість диванів почали шукати товари першої необхідності. Більше про купівельні вподобання українців в період війни – у аналітиці OLX.

Пошукові запити українців від початку вторгнення

Наразі платформа OLX повернулась до 42% довоєнних замовлень з OLX Доставка, і компанія прогнозує подальше зростання. Так, упродовж третього тижня квітня українці замовили товарів в онлайні на суму 100 млн гривень, що на 19% більше порівняно з аналогічним довоєнним періодом 2021 року.

Цьому сприяють:

  • відновлення роботи українських бізнесів, зокрема малих та середніх підприємств;
  • відновлення роботи поштових відділень Укрпошти та Нової пошти;
  • безперебійний доступ до інтернету завдяки національним операторам;
  • стабільна робота банківської системи;
  • можливість безкоштовного відправлення та отримання товарів.

Наприклад, з OLX Доставка користувачі можуть безкоштовно відправляти товари Укрпоштою до кінця червня.

Ноутбуки почали цікавити покупців на 40% більше. Кількість пошукових запитів щодо купівлі телефонів на OLX зросли у 2,5 рази. До них шукають додаткові джерела живлення, павербанки, які до російського вторгнення майже не цікавили українців у категорії «Електроніка».

У категорії «Мода і стиль» українці надають перевагу комфорту. Так, куртки, сукні та черевики замінили кросівки (попит зріс удвічі), спортивні костюми та валізи – 35 та 33 млн запитів відповідно. Також покупці вперше почали шукати на OLX тактичні куртки.

Серед дитячих товарів лідерами залишається сезонний одяг (кросівки та куртки) і дитячий транспорт (велосипеди та самокати), який шукали понад 48 млн разів. У порівнянні з довоєнним періодом попит на велосипеди зріс у 2,5 рази.

Двоколісний транспорт знаходиться в топі пошуку і в категорії «Хобі, відпочинок і спорт». Ще до війни українці часто шукали велосипеди, а вже з 24 лютого попит зріс на 45%. У 100 разів збільшилося число пошукових запитів щодо купівлі спальних мішків, які в несезон до війни не користувалися попитом.

За майже два місяці протистояння на OLX з’явилися і нові запити, як-от танк (майже 5 млн пошукових запитів) та бронежилети (40 млн). Однак продаж цих товарів на платформі заборонений і подібні оголошення деактивуються з метою підтримки безпеки та боротьби з перепродажем гуманітарної допомоги.

Дивани, шафи та кухні завжди були в топі пошуку категорії «Дім і сад», однак війна внесла свої корективи в потреби українців. Традиційно популярні товари змінили засоби першої необхідності – генератори (60 млн запитів), буржуйки і матраци (11,8 та 7,4 млн відповідно). Також користувачі активно шукають борошно, саджанці та картоплю.

У мирний час в категорії «Тварини» більше шукали свійську худобу, проте після 24 лютого пошукові запити різко змінилися. Найпопулярніший запит – «віддам тварину» – зріс у 4 рази і свідчить про те, що українці розглядають варіант прихистити домашніх тварин, які втратили домівки та господарів. Також у 63 рази виріс попит на переноски для тварин, а от корм до війни не шукали взагалі, однак зараз він знаходиться в п’ятірці найпопулярніших запитів у категорії. В топі пошукових запитів – французькі бульдоги, їх шукали 63,7 млн разів. Найімовірніше, українці шукають собак, яких роздавали із розплідників під час евакуації з гарячих точок.

Середній чек замовлень з OLX Доставка

Категорія Середній чек, грн
Електроніка 2 067
Мода і стиль 677
Дитячі товари 373
Хобі і відпочинок 765
Дім і сад 661
Тварини 621

* Дані за 1.03-15.04 2022 року

Від початку війни середній чек покупок на OLX зріс на 75% з 578 грн до 1 000 грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року вартість найдорожчого товару в березні-квітні зросла на 4 200 грн. Серед незвичних покупок – металошукач.

Найдешевші товари, які часто замовляли з OLX Доставка, – книжки, комплекти одягу та дитячі іграшки. Серед оригінальних пропозицій – мильні бульбашки, різні сорти квасолі, велика клітка для мишей та кришталева чашка.

Як змінилися напрямки замовлень від початку війни

У мирний час товари на OLX найчастіше шукали в Київській, Харківській, Дніпропетровській, Донецькій та Львівській областях. Зараз же до переліку найактивніших додалися Одещина (там часто шукають необхідне в категорії «Хобі, відпочинок і спорт») і Полтавщина (у регіоні стали більше цікавитися дитячими речами, одягом і тваринами).

Що ж до найпопулярніших напрямків, то дедалі частіше українці почали доставляти товари у межах Львова, Дніпра та Одеси. Крім того, місто Лева стало одним із базових пунктів відправлення-отримання замовлень з інших областей України.

Правила безпечного шопінгу в онлайні

Через вимушені переїзди, брак потрібних товарів у офлайн-магазинах та бажання заощадити багато українців шукають необхідне в інтернеті. Щоб не втратити своїх коштів та гарантовано отримувати замовлення, важливо дотримуватися правил безпечного онлайн-шопінгу.

  1. Ніколи не переходьте в сторонні месенджери – обговорюйте угоду тільки в межах платформи.
  2. Не переходьте за сторонніми посиланнями від незнайомців та звертайте увагу на назву та адресу сайту.
  3. Нікому не повідомляйте дані банківської картки, особливо термін дії та тризначний код (CVV), коди банків та мобільних операторів, паролі від інтернет-банкінгу.
Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як підібрати стиль одягу за типом фігури

Як підібрати стиль одягу за типом фігури: лайфгаки

Як вибрати одяг за типом фігури? ✔️ Як визначити свій тип та обирати стильні речі, які підкреслять ваші переваги ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.