• Укр
  • Рус

Шахрайські схеми під час війни: як не потрапити на гачок зловмисників

374
Додати
до обраних
Поділитися

Для декого війна – привід наживатися. Фіксуємо найпопулярніші схеми шахрайства та як не ставати жертвою обману. Повну версію читайте на в матеріалі – за посиланням.

1. Фейкові евакуаційні перевезення

Під виглядом евакуаційних перевезень громадян шахраї просять передплату на картку, однак взятих на себе зобов’язань не виконують і просто зникають.

2. Махінації з орендою життя

Шахраї публікують фейкові оголошення про готовність здати в оренду переселенцям квартири у безпечних регіонах і просять надіслти передоплату на картку, а після отримання коштів відключають відповідний номер.

Шахраям – ні: що варто знати про пошук та оренду житла під час війни

3. Фейкові благодійні збори

Шахраї знаходять фото потерпілих людей в інтернеті та збирають гроші на допомогу «постраждалим» через фішингові сайти. Надсилати лінк на підроблений сайт благодійного фонду можуть у месенджері, SMS чи на e-mail.

4. Дефіцит пального та аферисти

Через тимчасовий дефіцит пальне почали продавати «з рук». І дуже часто воно неякісне та розведене. Інша схема – продаж недійсних талонів на пальне. Перевірити їх справжність можна тільки на АЗС.

Будьте обачними! Не дайте шахраям жодного шансу вас обдурити.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.