Вибираємо електрокар: на що звернути увагу під час купівлі

4685
Додати
до обраних
Поділитися

Практика показала, що електричні автомобілі – це не лише про екологію, а й про зручну альтернативу в умовах перебоїв з паливом.

Що варто врахувати під час пошуку б/в екологічного транспорту?

Запасу ходу та стан батареї. Запас ходу – це відстань, на яку авто може пересуватися з одним повним зарядом акумулятора. Що більший запас – то надійніша машина для тривалих поїздок.

Варто враховувати, що, найімовірніше, він буде на 10-15% меншим, ніж заявляє виробник. Наприклад, запас ходу неабияк скорочується в холодну погоду, коли ви користуєтеся нагріванням.

Для б/в автомобіля головне – це стан батареї. Що краще вона збереглася, то більший запас ходу залишиться. Наприклад, електромобіль з ємністю акумулятора 24 Вт⋅год має запас ходу 135 км, 30 Вт⋅год – 172 км, 40 Вт⋅год – 243 км.

Як перевірити стан батареї?

Знаючи паспортний запас ходу моделі, спробуйте розібратися, який пробіг обіцяє борткомп’ютер у разі повного заряджання і наскільки він відрізняється від заявленого автовиробником. Цей спосіб доволі грубий і допоможе виявити тільки велике старіння батареї.

У деяких моделях стан батареї показується на панелі приладів. Наприклад, певні автомобілі мають індикатор у формі 20 «паличок». Одна згасла «паличка» означає падіння місткості акумулятора приблизно на 16%, кожна наступна – на 6,5%.

Але найкраще – скористатися спеціальними комп’ютерними програмами. Вони показують не тільки залишковий ресурс батареї, а й можуть охарактеризувати стан кожної з її комірок, скільки циклів заряд-розряд вона пережила, як часто її заряджали від надпотужної станції за допомогою прискореного циклу.

Що ще перевірити?

Проте, як і в будь-якому іншому автомобілі, зношуються не лише батареї. Тому під час купівлі не забудьте оцінити і ходову частину, і трансмісію, і гальма, і кермові, й інші системи.

До речі, стан салону може показувати не лише охайність минулого власника. Якщо салон доволі зношений, а пробіг стоїть мінімальний – це дзвіночок, щоб замислитися про чесність продавця.

Ці поради допоможуть вам вибрати саме свій автомобіль із тисяч варіантів!

OLX ЗНАЙ ДЕ!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.