Кожен другий українець ремонтував авто під час війни: результати опитування

3986
Додати
до обраних
Поділитися

Вимушені тривалі поїздки та розбиті через бойові дії дороги стали викликом для українських водіїв. Тож ми запитали українців, чи стали вони уважніше стежити за станом авто впродовж останніх чотирьох місяців війни. Результати дослідження – в аналітиці OLX Авто.

Більшість українців користується автомобілем у межах міста

У опитуванні на OLX взяли участь 2 856 респондентів, серед яких майже 64% українців користуються авто щодня, а 10% навіть нещодавно придбали вживану автівку. Переважна більшість учасників пересуваються на легковому авто (72,5%) в межах міста (таких 69,4%). Ще 18,2% використовують машину для подорожей на довгі дистанції.

У кожного другого водія ламалася автівка під час війни

У понад 51% опитаних водіїв ламалося авто впродовж війни. Так, найбільше проблем українці мали з двигуном чи ходовою – на ці несправності скаржилися 27,6% респондентів. Незначне відновлення машин робили 19,3% українців. Йдеться про рихтування, фарбування, заміну деталей, зварювання тощо. Водночас лише 4,2% відповіли, що їхнє авто потребувало капітального ремонту.

Важливо відзначити, що попри війну український ринок автозапчастин досить насичений: лише на олх щомісяця пропонують близько 1 млн товарів у категорії «Автозапчастини». Пік оголошень від продавців був у червні – 1 148 563 пропозицій, що більше на 29%, ніж минулого року.

Серед топових пропозицій – деталі для кузова. Це 31% від загальної кількості оголошень у категорії. Як порівняти з першим місяцем війни, вибір збільшився на 38%. Кількість оголошень про продаж двигуна збільшилася майже на 25% (до 194 тис. оголошень), а електрообладнання та автосвітла побільшало на 20-21% до 113,6 тис. та 86 тис. оголошень відповідно.

Найбільше протягом чотирьох місяців війни українці відгукувалися на оголошення з продажу деталей для кузова та двигуна. Також із березня до травня автовласників цікавили деталі до підвіски та електрообладнання. А у червні п’ятірку доповнили ще деталі до салону.

Тип деталі Загальна кількість відгуків на OLX у червні 2022 р. Збільшення відгуків на OLX проти березня
Для кузова 566 939 111%
Для двигуна 307 879 68%
Електрообладнання 130 925 66%
Для салону 115 884 69%
До підвіски 112 655 75%

Водії довіряють машину СТО або ж знайомим майстрам

Якщо потрібно полагодити автомобіль, майже 40% українців звернуться на СТО. Ще близько 33% довірять свою автівку знайомому майстру, а 28% опитаних ремонтують авто самостійно. При цьому майже половина респондентів проводить техобслуговування як у разі несправності, так і для планової діагностики. З них 23,6% водіїв заявили, що звертаються до автомайстерні лише якщо підозрюють поломку, ще 20% відвідують СТО задля планової діагностики авто.

Згідно з опитуванням на OLX Авто, найчастіше українці проводять техобслуговування раз на пів року (38% опитаних) чи раз на рік (33%). Однак є й водії, які щомісяця здійснюють діагностику автомобіля, – таких 18,5%. Крім того, серед поширених відповідей – перевірка справності через кожні 10 000 км пробігу або ж перед далекою дорогою.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.