Як нульове розмитнення вплинуло на ціни та вибір авто для ЗСУ

351
Додати
до обраних
Поділитися

З квітня до липня в Україні скасували мито на ввезення авто, щоб забезпечити транспортом сім’ї, які втратили його через війну, а також подбати про мобільність армії. Ця можливість відобразилася на асортименті авто в Україні, особливо тих, які найкраще слугують нашим Збройним силам на фронті. Так, упродовж трьох місяців дії пільгового періоду кількість запитів про пошук позашляховика чи пікапа на OLX Авто зросла на 50% та 20% відповідно. Ми підрахували, як змінилися кількість, попит і ціни на такі машини на ринку.

Вибір серед позашляховиків збільшився вшестеро

Упродовж трьох місяців дії нульового розмитнення вибір фургонів і пікапів збільшився у 5,7 та 5,8 раза відповідно, а от найсуттєвіше зросло число оголошень про продаж позашляховиків – більш ніж ушестеро. Найбільший вибір цих авто – на Київщині, Львівщині та Дніпропетровщині. Водночас кількість мінівенів на олх збільшилася в 3,7 раза, як порівняти з аналогічним періодом 2021 року. Найбільше їх пропонували на Дніпропетровщині, Київщині та в Запорізькій області.

Найбільше зріс попит на пікапи та фургони, а найактивніше відгукувалися на продаж позашляховиків

З квітня до червня українці найчастіше цікавилися купівелю позашляховиків. За цей період аналітики OLX зафіксували понад 471 тис. відгуків на оголошення про продаж таких автівок. А це, до слова, майже в 6,5 разів більше, як порівняти з аналогічним періодом 2021 року.

Другими за популярністю стали фургони – на оголошення про їхній продаж відгукувалися майже 223 тис. разів, що вдесятеро більше, ніж торік.

Попит на пікапи зріс у 10 разів. Якщо з квітня до червня 2021 року на такі оголошення було 5 485 відгуків, то цьогоріч українці реагували на них уже 57 тис. разів.

Інтерес до мінівенів збільшився в 6,5 разів та склав цьогоріч понад 6 400 відгуків.

Як змінилися середні ціни на обрані типи кузова

Тип кузова Середня ціна в квітні-червні 2021 року, USD Середня ціна в квітні-червні 2022 року, USD Різниця
Позашляховик 12 852 13 120 2%
Пікап 6 571 6 383 2,9%
Фургон 4 809 4 037 16%
Мінівен 6 162 5 682 7,8%

Три місяці дії нульового розмитнення позитивно вплинули на середню вартість автівок. Так, якщо порівнювати три пільгові місяці з аналогічним періодом минулого року, то найбільше впали ціні на фургони – в середньому на 16%. Середня вартість мінівенів знизилася майже на 8%, пікапів – лише на 3%. Водночас середня ціна позашляховиків – навпаки – підвищилася на 2%. Певне зростання ціни на автомобілі з таким типом кузова пов’язане зі значним збільшенням попиту.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Найкращі варіанти сімейного авто

Найкращі варіанти сімейного авто до 10-12 тисяч доларів: підбірка від OLX

Підбірка від OLX: найкращі варіанти сімейного авто до 10-12 тисяч доларів ✔️ Рекомендації з покупки авто від експерта OLX ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.