• Укр
  • Рус

Як українці оцінюють досвід оренди під час війни: результати опитування

4066
Додати
до обраних
Поділитися

Лише 3% українців перестали орендувати житло з початком повномасштабної війни, а майже 64% зараз винаймають квартиру. Більше про особливості оренди впродовж останніх місяців – в результатах серпневого опитування* OLX Нерухомість.

Як орендарі оцінюють свій досвід оренди житла

Упродовж останніх трьох місяців 31% людей вперше орендували житло, а майже 23% респондентів його змінили. Найчастіша причина – переїзд в інше місто (понад 31% опитаних). Ще 23% переїхали в кращу квартиру в межах свого населеного пункту. Трохи більше – 19% українців – змінили житло через незадовільні умови оренди, а 15% орендарів виїхали на прохання власника.

Здебільшого люди зазначали, що залишилися в хороших або нейтральних стосунках з орендодавцем – лише 13,5% заявили, що розійшлися з господарем квартири на «негативній ноті». Що стосується поступок з боку орендодавців, то найчастіше власники квартир знижували вартість оренди. Про такий крок назустріч заявили 30% опитаних українців на платформі. Найпоширеніший розмір знижки – 11-20% (46% відповідей). Водночас 51% респондентів зазначили, що умови оренди не змінилися.

Загалом, 67% українців позитивно оцінюють свій останній досвід оренди. Найчастіше хороші відгуки давали з таких причин:

  • комфортні умови проживання (63%);
  • лояльні умови оплати (43%);
  • гнучкість і людяність орендодавця (41%).

Серед тих, хто оцінює свій досвід негативно, найвагоміші причини поганих вражень такі:

  • необґрунтовано висока ціна (75%);
  • погані умови проживання (понад 46% респондентів);
  • неготовність орендодавця йти назустріч: робити знижку, підселити родичів тощо (37%).

Орендарі частіше обирають для пошуку житла онлайн-майданчики

Майже 40% українців вдалося знайти помешкання на онлайн-платформах з пошуку житла. Ще 28% опитаних допоміг орендувати квартиру рієлтор, а 21,5% орендарів знайшли нинішню оселю через знайомих.

У серпні на OLX Нерухомість найактивніше шукали житло в оренду у Київській (близько 130 тис. пошукових запитів), Львівській (95 тис.) та Дніпропетровській (63 тис.) областях.

*Дані онлайн-опитування OLX
Вибірка: Цільова аудиторія категорії OLX Нерухомість
Основна вибірка, N=530
Серпень 2022 р.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.