Як покращити уяву дитини: ліпимо з пластиліну

1415
Додати
до обраних
Поділитися

Ліплення фігур з еластичної маси розвиває фантазію дитини. Малюк сам вигадує, що можна зліпити з пластиліну, і розвиває уяву. Разом з цим включаються в процес пам’ять, розвиток мовлення, логічне мислення та координація. Вирівнюється баланс психічного та емоційного стану дитини. Як обирати пластилін, щоб він довго зберігався, та як залучити дитину до творчої діяльності, розповідаємо нижче.

Який пластилін буває: огляд

Пластиліном діти можуть користуватися змалку. Пізніше це може перетворитися на хобі чи реальну професію з ліплення скульптур. Сучасні виробники створюють переважно нелипкі маси — їх не доведеться відмивати з килима чи стіни. Загалом розрізняють п’ять видів маси:

  1. Класичний пластилін — його зазвичай використовують для ліплення для дітей 3-4 років через достатню твердість, для перших експериментів він не підійде.
  2. Тісто — м’яке та піддатливе, має безпечний склад, не липне до рук та поверхні, проте деталі гарно між собою скріплюються.
  3. Воскова основа — має виняткову м’якість та здатність до склеювання, вироби зберігають форму навіть пів впливом вогкості в кімнаті, підходить для найпростіших фігур.
  4. Маса для ліплення або повітряний пластилін — яскравіший завдяки додаванню харчових барвників, легкий і пухкий.
  5. Скульптурний — належить до професійних матеріалів, гнучкий та еластичний, можна використовувати дітям та підліткам.

Пластилін може довго зберігати форму. Для цього достатньо в приміщенні підтримувати нормальну температуру та вологість (+18-24 °C та 30-60% відповідно). Виділити можна пластилін закордонних виробників. Одним з найкращих є Play-Doh. Маса для ліплення виготовлена з натуральних інгредієнтів, не залишає на руках та одязі плям. Приблизна його ціна — від 170 до 300 грн, залежно від об’єму та кількості кольорів.

“В середньому вартість повітряної маси на OLX — від 50 до 200 грн. Класичний пластилін коштує від 25 до 180 грн, а тісто для ліплення — від 30 грн за колір.”

Обираємо безпечний і якісний пластилін

Починати ігри дітей з пластиліном можна вже з 10-12 місяців. Це ідеальний час, щоб розвивати моторику. Враховуючи цікавість малюка, батькам треба пильно стежити за процесом ліплення та правильно підібрати самі матеріали.

В якісному пластиліні присутні харчові барвники — вони не втрачають колір, залишаються яскравими, але не шкодять. Навіть якщо малюк спробує на смак нову іграшку, нічого страшного не відбудеться. Інші характеристики гарної маси для творчості:

  • легко розм’якшується;
  • пластична у використанні;
  • деталі нормально поєднуються між собою;
  • кольори барвисті, а не кислотні;
  • не прилипає до рук, одягу й поверхні;
  • не має неприємного запаху.

Перед тим, як давати пластилін дитині, перевірте його самостійно. На упакуванні зазначається відсутність токсичних речовин — звертайте увагу на таке маркування. В ідеалі під час змішування двох кольорів має з’явитися новий відтінок, а не відшарування.

“М’який і піддатливий пластилін мінімально напружує руки малюка. Коли доводиться витрачати багато фізичних сил на заняття, інтерес до розваг зникає.”

Правила зберігання пластиліну

Використовувати пластилін можна постійно, розбираючи зліплені фігури. Принципи збереження залежать від того, який матеріал за структурою та в якому упакуванні був на початку. Загальні правила, що допоможуть довго зберігати масу для ліплення:

  1. Різні кольори не можуть між собою стикатися в будь-яких коробках чи стаканах, це особливо стосується світлих тонів.
  2. Герметична коробка — під впливом повітря пластилін застигає або втрачає пластичність.
  3. Зберігайте окремо від інших іграшок — в ідеалі виділіть місце для всіх канцтоварів, щоб запобігти забрудненню речей.

Гарний варіант — зберігати масу в прозорих пакетах для заморожування. Вони застібаються легко, герметичні та зручні у використанні. Дитина може відрізняти кольори та брати лише потрібні, а не залишати на повітрі всі шматки. Альтернатива — невеликі контейнери з прозорими кришками. Знайти їх можна у відділах для рукоділля.

3 способи залучити дитину до ліплення

Ліпити з дитиною треба. Це спосіб вивчити кольори, прості форми та створювати власні фігури. Завдяки цьому дитина розвиває фізичні та розумові здібності. Задача батьків — зацікавити малюка. Перетворіть корисну ліпку на пригоду чи квест.

Три способи зацікавити дитину та залучити її до творчої діяльності:

  1. Почніть це робити самостійно. Батьки — приклад для дитини. Якщо у вас вийде цікава тваринка чи знайома фігура, дитина до вас долучиться.
  2. Підготуйте ґрунт для ліплення — під час прогулянок звертайте увагу малюка на статуетки, пам’ятники, скульптури та фігури. А потім вже дома запропонуйте створити щось самостійно.
  3. Допомагайте та хваліть дитину. Будьте поруч та підтримуйте креативні винаходи малюка.

Поступово дитину можна навчити праці з інструментами. Перед тим, як зліпити з пластиліну складну фігуру з багатьох деталей, варто навчитися працювати з ножем та шпателем для ліплення.

Подумайте заздалегідь, що зліпити з пластиліну з дитиною. Починайте з простого і постійно спілкуйтеся з малюком. Звичайна сфера — це м’яч, а куб — це предмет інтер’єру. Поступово можна переходити на складніші конструкції. Обмежувати дитину в фантазії не варто. Дайте їй простір та створюйте всі умови для гнучкого мислення.

Що робити з пластиліну: ідеї

Фігурки яскравих тварин, реальних і вигаданих, — це те, що можна зліпити з повітряного пластиліну. За допомогою легкої маси можна пізнавати природу та навколишній світ. Серед готових робіт на OLX є рослини, іграшки та мультиплікаційні герої.

Іноді виробники самі вигадують замість вас, що можна зліпити з легкого пластиліну. Є спеціальні набори для малюків із вже готовими інструкціями для роботи. Набір Play Doh Playful Pies Set — це вже готова ідея та необхідний матеріал. Особливості:

  • якісний пластилін яскравих кольорів;
  • можливість вивчати нові форми та розвивати моторику;
  • трішки розмочивши матеріал, можна переробити стару фігуру на нову.

Маса призначена для ліплення для дітей раннього віку та абсолютно безпечна завдяки нетоксичному складу. Вона розроблена на харчовій основі.

Ще один варіант — схожий набір від Power Dough. Canal Toys Unicorns пропонує створити справжню іграшку та надихнути її життям. Після того, як ви з дитиною зліпите за інструкцією єдинорога, можете додати йому світових та звукових ефектів. Додатково тут є аксесуари та блок для живлення.

З легкої маси можна зліпити щось з їжі, тварин, вигаданих істот, рослин тощо. Батькам варто підготувати базу й ідеї для майбутніх розваг з дитиною. Водночас потрібно давати дітям можливість самостійно вигадувати, що їм робити.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.