Від вибору фарби до полірування: скільки коштує пофарбувати авто?

13727
Додати
до обраних
Поділитися

Який різновид ремонту машин вважають найдорожчим та складним? Того, хто ще не має власного авто, це можливо здивує, проте йдеться про фарбування, адже колір та якість виконаних робіт впливатимуть на зовнішній вигляд і вартість транспорту.

У чому ж основна особливість фарбування автомобіля? Справа в тому, що всі недосконалості видно не одразу. Лише через деякий час власник машини може з розчаруванням виявити: робота була виконана неякісно. Проте вимагати відшкодувань буде вже запізно. Варто знати, скільки коштує фарбування авто, що впливає на ціну та чи можна зробити ремонт самостійно. Розберемося в усіх цих питаннях разом з OLX.

“Фарбування авто — це не швидкий процес. У середньому повний цикл робіт триває тиждень, а лише підготовка займає 3-4 дні. Не довіряйте майстрам, які пропонують пофарбувати машину занадто швидко. Для якісного результату між різними етапами треба зачекати.”

Фарбування автомобілів: 4 основні етапи

Маляру потрібно мати високу кваліфікацію, аби займатися колористикою. Технологія фарбування автомобіля передбачає декілька етапів.

Вибір кольору

Підбір точного кольору (такого, з яким авто продавалося) потребує дорогого устаткування. Зазвичай працівники малярного салону звертаються зі зразком фарби до колориста.

Підготовка до фарбування

Кожну кузовну деталь треба відшпаклювати. Підготовка до покраски авто — дуже важливий етап, адже лакофарбне покриття буде довго триматися лише за умови якісної роботи.

Майстри виконують такий список дій на підготовчому етапі:

  • видаляють плями від іржі та оригінальне пошкоджене лакофарбове покриття;
  • знежирюють та миють поверхню;
  • ґрунтують;
  • шліфують;
  • повторно очищують поверхню.

Затирання шпаклівки необхідне і для нових, і для старих деталей.

Безпосередньо фарбування

Лакофарбове покриття складається з трьох шарів: ґрунту, базової фарби та лаку. Щоб досягти бездоганного результату без плям, фрагментів якихось речовин тощо, краще за все робити фарбування в ізольованому боксі. Якщо ж такої можливості немає, невеликі дефекти можна виправити за допомогою полірування.

“Протягом фарбувальних робіт важливо зменшити вплив зовнішніх факторів.”

Полірування

Останній етап виконує дві основні функції — покращення глянцевого блиску та виправлення недоліків. Іноді до фарби випадково потрапляють комахи або поверхня не виглядає однорідною. Якісне полірування — рішення таких проблем.

Скільки коштує пофарбувати авто?

Фарбування часто є вимушеною мірою, а не бажанням покращити зовнішній вигляд авто. Без цього буде складно пройти плановий технічний огляд. До речі, в сучасних реаліях варто знати, чи потрібно проходити техогляд під час воєнного стану.

У більшості випадків вартість формується з детальним прорахуванням. Тобто йдеться про локальне фарбування авто — наприклад, коли треба замаскувати подряпину. Розраховуючи, скільки коштує пофарбувати автомобіль, треба або дізнатися повну ціну на послугу (за умови фарбування всього авто), або підраховувати вартість роботи окремо для кожної деталі кузова (якщо треба обробити лише декілька деталей). Але малярні СТО пропонують прайс і для повного фарбування — якщо, звичайно, у власника машини є така потреба.

Більшість замовлень у майстрів малярних станцій складається з часткового фарбування автомобілів. Вартість обробки однієї деталі складається з оплати за роботу спеціалістів та суми за матеріали. Надійні маляри навряд чи погодяться на те, аби власник автомобіля самостійно купував фарбу. Придбання матеріалів майстром — це гарантія якості робіт.

Формування цін залежить і від того, де саме фарбуються легкові автомобілі.

Зазвичай у великих містах доведеться заплатити більше, ніж у маленьких населених пунктах.

Також на вартість впливають марка й тип авто. Прайс більшості салонів пропонує ціни з позначкою «‎від», тобто вартість може бути більшою з урахуванням додаткових факторів. Нижче — приклад орієнтовних цін для легковиків на прикладі Київського СТО (актуально на кінець 2022 року).

Деталь Частина/бік Вартість (від), грн
Крило Переднє 2500
Заднє 3000
Двері З одного боку 3000
З двох боків 4000
Капот З одного боку 3500
З двох боків 4500
Бампер Передній 3500
Задній 3500
Багажник З одного боку 3500
З двох боків 4500
Дах 5000
Поріг 3000
Отвір 3000
Дзеркало 800
Панель Передня 1000
Задня 1500
Моторний відсік 2500
Підлога багажника 3000

При цьому в оголошеннях на ОЛХ можна знайти ціни від 1500 грн до 4000 за деталь все залежить від регіону та СТО.

Якщо ж ‎ідеться про повну вартість покраски авто, цінник складає в середньому від 40 тисяч гривень, та на ОЛХ можна знайти оголошення з цінником 150$ за всю машину, але всі деталі необхідно уточнювати безпосередньо у виконавця. Окрім цього, малярні станції пропонують супутні послуги, як-от перевірку лакофарбового покриття, повне або часткове фарбування тощо. Коли потрібно пофарбувати деталь лише частково, ціна зазвичай складає 75% від прайсу для цієї деталі.

 

“Якщо пропонують занадто низьку вартість фарбувальних робіт, це привід замислитися про якість результату. На жаль, різні огріхи часто виявляються через пів року чи рік, коли вимагати компенсації за погане фарбування вже пізно. Тож краще дорожче, але в перевіреному сервісі.”

Загалом ціни на ринку більш-менш однакові. Визначаючись із компанією, яка ремонтуватиме ваш автомобіль, зверніть увагу на такі моменти:

  • чи проводиться повне/локальне фарбування;
  • чи здійснюються послуги конкретно для вашої машини (враховуючи марку, модель, рік випуску тощо);
  • чи можлива антикорозійна обробка;
  • чи запропонують вам письмові гарантії;
  • чи використовуються під час робіт спеціальні ізольовані бокси;
  • які саме технології та матеріали застосовуються.

Відгуки знайомих також є вагомими, коли вибираєте фарбувальну майстерню. Наявність широкого спектра послуг буде плюсом, адже так ви зможете комплексно покращити стан свого авто. Наприклад, якщо машина пошкоджена через ДТП, додатково можуть знадобитися деталі й вибірковий ремонт.

Чи можна займатися покраскою авто самостійно?

Коли власник автомобіля бачить вартість послуг, інколи замислюється: можливо, є сенс зробити все самотужки? Такий варіант підходить лише для тих, хто знається на будові машин та особливостях фарбування. Що потрібно для покраски авто? Перш ніж прийняти рішення, зверніть увагу, що вам необхідно:

  • детально знати про матеріали для фарбування авто — яка продукція краще, де її придбати, скільки потрібно фарби для покраски авто;
  • мати спеціальні інструменти (а якщо їх немає — купити);
  • знатися на технологіях фарбування автомобілів;
  • мати достатньо місця для виконання робіт — найдоступніший мінімум — це чистий гараж.

Малярні роботи передбачають безліч нюансів. Навіть досвідчені автомобілісти не завжди знають, як розбавити фарбу для покраски авто та інші тонкощі. У штаті салонів, як правило, є колористи, маляри, підмайстри. Окремі спеціалісти вираховують розхід фарби на авто, тривалість процесу та визначають остаточну вартість. Тому беручись за цей процес самостійно, ви одноосібно замінюєте цілу команду.

Також не забувайте, що фарбування потребує багато часу, якого у вас може просто не бути. Ще одна особливість — професійний маляр вчиться на помилках. Тому замисліться: чи готові ви потім перефарбовувати авто, якщо результат буде неідеальним? Наша рекомендація — краще довіритися професіоналам.

Отже, вартість фарбування залежить від обсягу робіт, особливостей машини, статусу майстерні й багатьох інших факторів. Якщо маленьку деталь можна пофарбувати за 800 грн, то повне оновлення кольору всього авто коштуватиме близько тисячі доларів. Утім, на цих послугах краще не заощаджувати, адже погана робота — це додаткові витрати.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.