Номерні знаки по областях України: хто звідки?

17446
Додати
до обраних
Поділитися

Автомобіль без номерного знаку – наче людина без прізвища. Практика ідентифікувати транспортні засоби за допомогою певної комбінації символів існує майже стільки, скільки існують авто. Вважається, що першим у світі містом, де запровадили місцеві номери для машин, був французький Ліон. Сталося це в 1891 році.

Коли на території сучасної України з’явився найперший автомобіль з номерами, сказати важко. У Києві в 1911 році таких машин нараховувалося 78, за рік їх стало уже 166, а в 1913-му – 328. Починаючи з 1916 року в Києві запровадили систему, за якою знак із номером визначав приналежність авто до певної групи. Номери машин в Україні вказували, приватна чи наймана машина, штабна чи військова, міського чи земського союзу.

Сучасні номерні знаки України суттєво відрізняються від тих, які використовували понад 100 років тому. Проте як і раніше, знаючи, що означає комбінація цифр та літер на номері автомобілів України, можна зрозуміти, звідки авто.

З чого складаються автомобільні номери в Україні?

Формат державних номерних знаків для авто, який сьогодні застосовується в Україні, був запроваджений у 2004 році. Щоправда, з того часу номери зазнавали ще деяких змін. Для ідентифікації транспортного засобу в Україні використовують комбінацію з цифр та літер. Для українських автомобільних номерів використовують кириличні букви, однак лише ті, які візуально збігаються з літерами латиниці, як от А, С, В, Н, але не Я, Ф чи Л.

Український автомобільний номер складається з 4 блоків (зліва направо):

  • «UA», а над ним значок синьо-жовтого прапора – вказує на «громадянство» авто;
  • дві літери – регіони номерів у форматі коду (область чи місто, де зареєстроване авто);
  • чотири цифри – власне номер авто;
  • дві літери – серія транспортного засобу.

Наприклад: UA (маленьке) АА 1234 КА.

Перші дві літери номера після UA будуть змінюватися в залежності від місця реєстрації транспортного засобу. Тобто, якщо киянин, до прикладу, купує на ОЛХ авто з тернопільськими номерами, то після реєстрації транспортного засобу в столиці перші букви нового знаку вказуватимуть уже на київську «прописку».

Серії номерів України формуються за різним принципом для автомобілів та причепів. Для перших використовують перші літери абетки (АА, АВ, АС тощо). Для останніх – літери з кінця алфавіту (ХХ, ХТ, ХР тощо).

Починаючи з 2020 року, для позначення серії авто в Україні почали застосовувати й латинські літери (комбінації з двох латинських букв, з яких перша – Z або Y). Такі номери встановлюють лише на номерах електроавто України.

Автомобільні номери в залежності від регіону

Навіть для досвідчених водіїв розшифровка номерних знаків України – завдання нелегке. Особливо якщо не розуміти логіку, за якою присвоюється серійний буквений код тому чи іншому транспортному засобу. Суть системи полягає в тому, щоб областям за алфавітом присвоювати букви української абетки, починаючи з АА, АВ, АЕ і так далі. При цьому першим у списку стоїть місто Київ, далі – АР Крим й інші області за алфавітом.
Номерні знаки по областях України: хто звідки? | Блог OLX
На сьогодні використовується доволі багато інтервальних буквених кодів:

  • від АА до АХ;
  • ВА – ВО;
  • ВТ – ВХ;
  • СА – СВ;
  • СЕ – СН;
  • НА – НХ;
  • ІА – ІН;
  • КА – КХ.

Їхній перелік періодично поповнюється. Останнє доповнення було в 2013 році.

Номерні знаки України по областях – порівняльна таблиця 2004 р. та 2013 р.

Регіон номерів (область) Код зразка 2004 р. Код зразка 2013 р.
м. Київ АА КА
АР Крим АК КК
Вінницька АВ КВ
Волинська АС КС
Дніпропетровська АЕ КЕ
Донецька АН КН
Київська АІ КІ
Житомирська АМ КМ
Закарпатська АО КО
Запорізька АР КР
Івано-Франківська АТ КТ
Кіровоградська ВА НА
Луганська ВВ НВ
Львівська ВС НС
Миколаївська ВЕ НЕ
Одеська ВН НН
Полтавська ВІ НІ
Рівненська ВК НК
Сумська ВМ НМ
Тернопільська ВО НО
Харківська АХ КХ
Херсонська ВТ НТ
Хмельницька ВХ НХ
Черкаська СА ІА
Чернігівська СВ ІВ
Чернівецька СЕ ІЕ
м. Севастополь СН ІН

 

Володіючи цими знаннями, з першого погляду на автомобільні номери можна зрозуміти, де зареєстрований транспортний засіб. Така підказка може бути корисною тим, хто планує купити бв авто й вибирає машину з «пропискою» у певній області.

Як відрізняються автомобільні номери України за кольором?

Автомобільні номери України розрізняються й за забарвленням таблички. На дорогах можна побачити такі номерні знаки з «українською» пропискою:

  • білі – більшість транспортних засобів різного типу, зокрема легкові, вантажні, спеціальні (тягачі, трактори, причепи тощо);
  • жовті – автомобілі, ліцензовані для пасажирських перевезень (таксі, громадський транспорт);
  • червоні – транзитні (тимчасові) українські номери машин, які видають на період оформлення реєстрації;
  • сині – автівки, закріплені за МВС;
  • чорні – транспортні засоби військових, прикордонників, надзвичайників.

Окрема категорія – зелені номери України для авто, які видаються електромобілям. На відміну від названих вище, у зелених номерних знаках кольором зафарбований не фон, а самі символи. Тло залишається білим або жовтим (для таксі).

Висновки

Номери авто України грають важливу роль для правильної та швидкої ідентифікації транспортного засобу. Вони бувають різними в залежності від багатьох ознак. Знання правил формування номерів дозволить вам легко дізнатися, в якому регіоні та країні зареєстровано авто, його серійний номер.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.